Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Ο ΠΡΟEΔΡΟΣ ΜΑΣ, ΤΟ ΚΑΤΑΡ….ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡOΪΔΑ



Δυστυχώς η ευτυχώς επανέρχομαι για να μοιραστώ μαζί σας κάποιους προβληματισμούς που με απασχολούν για τα όσα συμβαίνουν σε αυτό το ταλαιπωρημένο τόπο.
Οι λήπτες των μηνυμάτων μου μέσω του διαδυκτίου είναι αρκετές δεκάδες χιλιάδες άτομα, εταιρείες και οργανισμοί . Επειδή τα όσα κατά καιρούς γράφω τα διακρίνει η αντικειμενικότητα, η τόλμη και κυρίως η πολιτική ουδετερότητα πολλοί με παροτρύνουν να συνεχίσω και με στηρίζουν. Δεν διεκδικώ το αλάθητο στις απόψεις μου και για αυτό ευχαρίστως θα δέχομαι την κριτική σας και θα σεβασθώ την άρνηση σας να λαμβάνετε αυτά τα μηνύματα.
Έχω να επικοινωνίσω μαζί σας από τότε που οι κυβερνήσεις Κληρίδη και Παπαδόπουλου, η Βουλή, καθώς επίσης και ο ολετήρας της κυπριακής δικαιοσύνης, νυν Γενικός Εισαγγελέας, αποφάσισαν να συγκαλύψουν οριστικά την μεγαλύτερη απάτη από καταβολής Κυπριακής Δημοκρατίας, το Σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου.
Η ατιμωρησία των εγκλημάτων του διεφθαρμένου πολιτικοοικονομικού κατεστημένου είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της δημοκρατίας και το άλλοθι των ξένων για να μην αποδίδουν την οφειλόμενη δικαιοσύνη στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου.
Προσωπικά δεν ανήκω σε κάποιο πολιτικό χώρο η κόμμα, ούτε πρόκειται ποτέ να ασχοληθώ με την πολιτική. Αυτή μου η επιλογή βασίζεται στο γεγονός ότι θεωρώ το πολιτικό κατεστημένο και τις βρώμικες μεθοδεύσεις και πρακτικές του, υπεύθυνα για την σημερινή κατάντια της πολυαγαπημένης μου πατρίδας.
Η σκληρή κριτική που ασκώ στο πολιτικοοικονομικό κατεστημένο μου δημιουργεί τεράστιο κόστος τόσο σε προσωπικό όσο και επαγγελματικό επίπεδο. Έχω δεχθεί πολλές φορές στο παρελθόν απειλές, ανοίκειους χαρακτηρισμούς και επαγγελματική υπόσκαψη. Όλα τα πιο πάνω φυσικά ουδόλως με πτοούν αλλά αντιθέτως μου δίνουν ένα ισχυρότερο κίνητρο να συνεχίσω να αγωνίζομαι γιατί πιστεύω ότι αυτό επιτάσσει το καλό του τόπου μου.
Η απάντηση που δίνω σε όσους με απειλούν είναι σταθερή. ‘’Αν ο πατέρας και θείος μου θυσίασαν την ζωή τους πολεμώντας τους εξωτερικούς εχθρούς της Κύπρου, εγώ δεν θα διστάσω να θυσιάσω την δική μου ζωή, αν χρειασθεί, πολεμώντας τους εσωτερικούς εχθρούς της Κύπρου που είναι χειρότεροι’’

Ο λόγος που επικοινωνώ μαζί σας μέσω του διαδυκτίου είναι γιατί τα μέσα μαζικής επικοινωνίας αρνούνται πεισματικά να δώσουν την ευκαιρεία στους απλούς πολίτες να εκφράσουν την απαρέσκεια τους στο πολιτικοοικονομικό κατεστημένο που τους χρηματοδοτεί. Δυστυχώς οι πλείστοι καναλλάρχες και εκδότες εφημερίδων τα παίρνουν για να αναδυκνείουν στην πολιτική, όχι τους καλύτερους και τιμιότερους αλλά για να συγκαλύπτουν τα σκάνδαλα και την διαφθορά που εκπορεύεται από αυτό.
Θα κάνω αρχή με το υπό αναφορά θέμα μας που είναι η υπό εκκόλαψη επένδυση του Κατάρ έναντι του Ξενοδοχείου Χίλτον στη Λευκωσία.
Σαν Εγκεκριμένος Λογιστής – Ελεγκτής, Χρηματιστής είμαι υπέρ των σοβαρών ξένων επενδύσεων και ιδιαίτερα ενός από τους μεγαλύτερους επενδυτές που είναι η κυβέρνηση του Κατάρ. Με προβλημάτισε όμως ιδιαίτερα ο αδιαφανής, πρόχειρος και συνάμα πρωτότυπος τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση Χριστόφια έχει προσεγγίσει την επένδυση αυτή.
Όπως γνωρίζεται για την πιο πάνω επένδυση έχει ήδη συστηθεί εταιρεία με μέτοχους την Κυπριακή Δημοκρατία και την κυβέρνηση του Κατάρ στην οποία θα μεταβιβασθεί η γή που ανείκη στην Κυπριακή Δημοκρατία. Για μήνες τώρα γίνεται διαπραγμάτευση για την σωστή εκτίμηση της αξίας του τεμαχίου. Με εντολή της κυβέρνησης, το καθ’ ύλη αρμόδιο όργανο του κράτους, το κτηματολόγιο, έχει εκτιμήσει το τεμάχειο στα 143 εκατομμύρια Ευρώ και πολύ κοντά σε αυτή την εκτίμηση ήταν και η εκτίμηση του μεγαλύτερου ιδιωτικού κυπριακού οίκου εκτιμητών. Και οι δύο εκτιμήσεις στηρίχθηκαν σε πρόσφατες τιμές πώλησης οικοπέδων που γειτνιάζουν με το τεμάχιο αυτό. Από την άλλη το Κατάρ έχει εκτιμήσει το τεμάχιο αυτό γύρω στα 50 εκατομμύρια, δηλαδή κάτι λιγότερο από τρεις φορές από την εκτίμηση του κυπριακού κτηματολογίου.
Η διαφορά ήταν τόσο μεγάλη που η επένδυση φάνταζε σχεδόν αδύνατη. Το τελευταίο διάστημα παρακολούθησα έναν ατέλειωτο πήγαινε - έλα στο Κατάρ για να πεισθεί ο Εμίρης του να προχωρήσει στη επένδυση αυτή. Αντί να επισκέφτεται το Κατάρ μια τεχνοκρατική ομάδα στηριγμένη σε μια συγκεκριμένη επιστημονική χρηματοοικονομική μελέτη, βλέπαμε τον υπουργό οικονομικών, τον υπουργό εξωτερικών και αυτόν ακόμη τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πραγματοποιούν αλλεπάλληλες επισκέψεις για να διαπραγματευτούν την επένδυση αυτήν χωρίς να συνοδεύονται καν από τεχνοκράτες.
Και ενώ είχε μόλις πρόσφατα συστηθεί μια τριμελής ομάδα τεχνοκρατών για να εκπονίσει μια μελέτη σκοπιμότητας βασισμένη στις εκτιμήσεις, παρακολούθησα έκπληκτος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δηλώνει από τηλεοράσεως ότι η συφωνία με το κατάρ θα υπογραφεί με τους όρους του Κατάρ, γιατί όπως ανέφερε, αυτό επιτάσσει το καλώς νοούμενο συμφέρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Για να σας βοηθήσω να αντιληφθείτε καλύτερα το μέγεθος της αυτοαναίρεσης μας θα σας φέρω το εξής απλό παράδειγμα:
Π.Χ. Αγοράζω εγώ ένα τεμάχιο γής και υπογράφω συμβόλαιο με τον πωλητή για €200.000. Την επόμενη μέρα πάμε στο κτηματολόγιο για τη μεταβίβαση. Επειδή στην Κύπρο η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή συντελείται με την υποτιμολόγηση στη αγοραπωλησία γης, το κτηματολόγιο, καλώς η κακώς, βλέπει με κάποια καχυποψία τις πλείστες συναλλαγές και για αυτό σπάνια δέχεται την τιμή που δηλώνουν οι συμβαλλόμενοι.
Ο αρμόδιος λειτουργός κάνει την δική του εκτίμηση, παραμερίζει την συμφωνηθείσα τιμή συμβολαίου και εκτιμά ότι η αξία του τεμαχίου γης δεν είναι η πιο πάνω αλλά π.χ €300000. Με κάποιο παζάρεμα, ο Διευθυντής του κτηματολογίου μπορεί να δεχθεί το πολύ μια μείωση γύρω στο 5% επί της δικής του εκτίμησης.
Αποτέλεσμα, εγώ σαν αγοραστής θα πληρώσω πρόσθετα μεταβιβαστικά και ο πωλητής, υπό κάποιες προϋποθέσεις, πρόσθετο φόρο εισοδήματος στην διαφορά. Δηλαδή για εμάς τα κορόοιδα θα ισχύει πάντα η εκτίμηση του κτηματολογίου, για τον Εμίρη του Κατάρ στη παρούσα επένδυση θα ισχύσει μόνο το 1/3 της εκτίμησης του κτηματολογίου.
Η σφοδρή κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση στο θέμα του Κατάρ την οδήγησε να ψάχνει αστήρικτα επιχειρήματα, όπως:
–Ότι το Κατάρ υποσχέθηκε ότι αν δεχθούμε την δική του εκτίμηση και προχωρήσει η επένδυση θα μας δίνει στο μέλλον την επί πλέον διαφορά από εκείνη που θα μπορούσαν να πωλούνται οι οικίες και τα διαμερίσματα με βάσει την δική του εκτίμηση.
Μα, πώς θα γίνει αυτό, αφού ακόμα δεν υπάρχει τελική μελέτη ως προς το πια θα είναι η τιμή πώλησης; Το πλέον οξύμωρο και βλακώδες στη περίπτωση αυτή είναι ότι, οι τιμές πώλησης και το marketing θα είναι υπό την αρμοδιότητα του Κατάρ και άρα λοιπόν δεν θα έχει κίνητρο να πωλεί τα ακίνητα σε μεγαλύτερη τιμή πώλησης από αυτή που υπολογίζεται με βάση την εκτίμηση του Κατάρ.
–Το άλλο επιχείρημα που προέβαλε ο Πρόεδρος είναι ότι αν προχωρήσει η επένδυση(με τους όρους του Κατάρ στα 50 εκατομμύρια) το Κατάρ θα κάνει και άλλες επενδύσεις στο μέλλον. Τέτοιες επενδύσεις που στηρίζονται στην αδιαφάνεια και το ανατολίτικο παζάρι τι να τις κάνουμε κύριε Πρόεδρε;
Ανάλογα με τα πιο πάνω αστήρικτα επιχειρήματα προέβαλε και με το θέμα του φυσικού αερίου στη παρά λίγο συμφωνία με την Shell με την οποία θα φέσοννε τον κυπριακό λαό με πολλές εκατοντάδες πρόσθετα εκατομμύρια, μετά όμως από πολλές αντιδράσεις ευτυχώς τράβηξε πίσω.
Το κράτος γενικά κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας δεν ήταν ποτέ καλός επενδυτής για ένα και μόνο λόγο, γιατί απλά παρεμβαίνουν οι πολιτικοί που δεν έχουν την απαιτούμενη γνώση και δεν προσεγγίζουν ποτέ μια επένδυση με σωστά τεχνοοικονομικά κριτήρια, αλλά με άλλα κριτήρια, άσχετα με το συμφέρον του λαού. Αυτή η αναντίλεκτη διαπίστωση αποδεικνύεται διαχρονικά στη Κύπρο.
Ας κοιτάξουμε τι γίνεται στην πτωχεύσασα Ελλάδα. Δεν είναι μήπως από την κακοδιαχείριση, τις μίζες και γενικά την αρπακτή που χαρακτηρίζει τους πολιτικούς της, που ο ξυπετσισμένος κουρκουτάς, κατά την αξέχαστη έκφραση του Προέδρου, έφθασε σε αυτό το χάλι; Έλληνες είμαστε και εμείς κύριε Πρόεδρε….. η μήπως διαφωνείτε επ’ αυτού;
Θυμάμαι την επίσκεψη στο Κατάρ του Προέδρου μετά της συζύγου του και χωρίς τη συνοδεία των καθ’ ύλη αρμόδιων για την επένδυση τεχνοκρατών. Το μόνο που δεν θα ξεχάσω ποτέ, είναι το γελόκλαμα που με έπιασε όταν ο Πρόεδρος, όντας κοντύτερος του Εμίρη, κατά την χειραψία τους τον τράβηξε προς το μέρος του και παραμέριζε τις τζιελλαπίες του για να τον φιλήσει. Θα μου πείτε και με τον μακαρίτη τον Τάσο όταν ήταν Πρόεδρος και ήταν….στα μέλια τους έτσι έκαμνε αλλά τουλάχιστον….. τους εβόλευκε ο σωματότυπος τους και όχι μόνο.
Δείτε την πιο πάνω εικόνα, βγάλτε από το μυαλό σας τις όποιες πονηρές σκέψεις, συνειρμούς και προκατάληψη και πείτε μου, που κoλλά αυτό το απίστευτα γλυκό ύφος του Προέδρου, σε αντιδιαστολή με το βλοσυρό ύφος του Εμίρη στην πρώτη τους μόλις συνάντηση;  Λίγη φειδώ στα φιλιά, στο συναισθηματισμό αλλά και στις κατά καιρούς επιπόλαιες δηλώσεις σας δεν κάνουν κακό κύριε Πρόεδρε. Αντίθετα προσδίδουν περισσότερο κύρος στον θεσμό του Πρόεδρου καθώς επίσης και περισσότερη αξιοπρέπεια στον ανώριμο πολιτικά λαό αυτής της ταλαιπωρημένης χώρας 
Κύριε Πρόέδρε, όντας οικονομολόγος, ίσως να μην είμαι σε θέση να κρίνω την ορθότητα των χειρισμών σας στο το κυπριακό και πιο συγκεκριμένα το ότι δεχθήκατε την εκ περιτροπής προεδρία και την παραμονή των 50000 εποίκων, αδιαπραγμάτευτα, για να ικανοποιήσετε τον …….σύντροφο σας τον Ταλάτ. Ούτε μπορώ να κρίνω με βεβαιότητα, αν και κατά πόσο η ιδεοληψία χαρακτηρίζει τις κινήσεις σας στο κυπριακό. Σαν οικονομολόγος όμως κρίνω ότι η ιδεοληψία , η προχειρότητα, η αδιαφάνεια, η ξεροκεφαλιά και ο ετσιθελισμός είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της διακυβέρνησης σας στα θέματα της οικονομίας.
Όμηρος Αλεξάνδρου
Εγκεκριμένος Λογιστής – Ελεγκτής

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου