Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

ΟΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΜΑΣ


Με αφορμή δημοσιεύματα που φέρουν το 30% περίπου (13 τον αριθμό) των κυπρίων βουλευτών, μεταξύ των οποίων και δύο αρχηγών πολιτικών κομμάτων, και άγνωστου αριθμού υπουργών και πολιτικών να μην έχουν υποβάλει ποτέ φορολογική δήλωση, έχω να κάνω τα πιο κάτω σχόλια:

Υπό την ιδιότητα μου σαν Εγκεκριμένος Λογιστής-Ελεγκτής και πρώην Προέδρου του Συνδέσμου Επενδυτών Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, έχω πολλές φορές αναδείξει στο παρελθόν το θέμα της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς που εκπορεύεται από τους πολιτικούς. Η πιο κάτω αναπάντητη μου επιστολή ημερομηνίας 15/4/2007 αναδεικνύει ότι το θέμα αυτό το έκρυβαν κάτω από το χαλί το βρώμικο και διεφθαρμένο κομματικό κατεστημένο και τα υποχείρια τους πιο κάτω αρμόδια σώματα στα οποία η επιστολή μου απευθύνεται.

Τους τελευταίους μήνες το Γραφείο Φόρου Εισοδήματος έχει ζητήσει από πολλούς απλούς πολίτες και κυρίως διευθυντές και μετόχους μικρομεσαίων εταιρειών να υποβάλουν κατάσταση περιουσιακών στοιχείων για διαπίστωση των εισοδημάτων τους, την γνωστή σε όλους μας ‘’Κατάσταση Κεφαλαίου’’ Means Test’’. Η τραγική κατάσταση των δημοσιών οικονομικών έχει οδηγήσει το Υπουργείο Οικονομικών, δια του Εφόρου Εσωτερικών Προσόδων, να ζητά με μεγάλη ευκολία αυτή την κατάσταση, αδιαφορώντας για τα πρόσθετα λογιστικά έξοδα που μια τέτοια κατάσταση συνεπάγεται για τις ήδη οικονομικά δυσπραγούσες επιχειρήσεις.( Εδώ οι περισσότερες επιχειρήσεις αδυνατούν να καταβάλουν τα συνήθη λογιστικά τους έξοδα)  

Το πλέον παράδοξο είναι ότι, μπορεί να υποβληθεί η ‘’Κατάσταση Κεφαλαίου’’ από τους φορολογουμένους από τους οποίους ο Έφορος την ζητά, αλλά στις πλείστες των περιπτώσεων μπορεί να κάνει και πάνω από 5-6 χρόνια να την εξετάσει. Εδώ ακόμα και στις περιπτώσεις φορολογουμένων που ο Έφορος δεν έχει ζητήσει αυτή την Κατάσταση, δεν έχει ακόμη απαντήσει στις φορολογικές τους δηλώσεις που υποβάλουν κάθε χρόνο (Επιβολή Φορολογίας, Tax Assessment) για τα έτη 2008 και εντεύθεν λόγω φόρτου εργασίας, πώς τότε είναι δυνατόν να ανταποκριθεί στην εξέταση των Καταστάσεων Κεφαλαίου που σωρηδόν ζητά τελευταία; Και εδώ υπεισέρχεται ένα ακόμα χρονίζον θέμα της υποστελέχωσης του Γραφείου Φόρου Εισοδήματος και της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των φορολογικών υποθέσεων. Ενώ υπάρχουν κυβερνητικά τμήματα που υπάρχει πλεονάζων προσωπικό, όλες οι κυβερνήσεις αδυνατούν η δεν θέλουν να μετατάξουν υπαλλήλους προκειμένου να λύσουν οριστικά το πρόβλημα. Τυχαίο; δεν νομίζω...

Ας μας δοθεί μια εξήγηση γιατί από απλούς πολίτες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες ζητείται το ‘’Πόθεν Έσχες’’ και δεν ζητείται από πολιτικά πρόσωπα. Δυστυχώς εδώ όχι μόνο δεν ζητείται αυτή η Κατάσταση από πολιτικά πρόσωπα, αλλά στις περιπτώσεις που ζητείται μια τέτοια κατάσταση από επώνυμους επιχειρηματίες και όχι μόνον, πολλές φορές παρεμβαίνουν πολιτικοί και κόμματα στο έργο του Εφόρου προκειμένου να υπάρχει ευνοϊκότερη μεταχείριση  για αυτούς...με το αζημίωτο βέβαια.... Και ας μην αντιδράσουν κάποιοι σε αυτά που λέγω γιατί τότε θα ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου.

Στην Κύπρο υπάρχει απίστευτη φοροδιαφυγή, κυρίως από πολιτικούς και συνεργάτες και χρηματοδότες τους, μεγάλους οικονομικούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων δυστυχώς και άνθρωποι του υποκόσμου. Όποιος δεν παραδέχεται κάτι τέτοιο είναι τουλάχιστο αφελής. Ακόμη ένα μείζον ζήτημα που υπάρχει για το αμαρτωλό κομματικό κατεστημένο είναι και το γεγονός ότι η Κύπρος δεν εφαρμόζει την Ευρωπαϊκή Οδηγία που απαγορεύει σε  Πολιτικά Κόμματα χωρών μελών της ΕΕ να δέχονται εισφορές από εταιρείες και επιχειρηματίες του εξωτερικού.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι μεγάλο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος γίνεται επίσης μέσω γάμων πολιτικών προσώπων και μελών της οικογενείας των. Η εκάστοτε κυβέρνηση ας μην ευλογεί τα γένια της, ας το ψάξει το θέμα, εκεί θα γίνει ....το έλα να δεις!!! Θέλετε απλά να δείτε πώς πρέπει να το ψάξει; Μετά την αντισυνταγματική και αμαρτωλή περίφημη φορολογική αμνηστία του 2002 έχει καταργηθεί το τραπεζικό απόρρητο. Ε! λοιπόν αν δείτε πόσα εκατομμύρια σε μετρητά κατατίθενται στις τράπεζες την επομένη του γάμου από το 2002 και εντεύθεν, από τους ‘’πολιτικούς νεόνυμφους’’ θα σας ανέβει η πίεση και δεν θα το πιστεύετε. Τώρα πόση σύμπτωση υπάρχει οι καταθέσεις να είναι κατά 97% περίπου σε μετρητά και όχι σε επιταγές, το αφήνω στην κρίση σας...   

Αν θέλουμε πραγματικά να εξυγιάνουμε την πολιτική ζωή και να σώσουμε και την οικονομία μας πρέπει άμεσα, εδώ και τώρα, το Υπουργείο Οικονομικών να στελεχώσει καλύτερα το Γραφείο Φόρου Εισοδήματος και να ζητήσει επίσημα το ‘’Πόθεν Έσχες’’ από όλα τα πολιτικά πρόσωπα, να εξετάσει κατά προτεραιότητα αυτές τις δηλώσεις, τα αποτελέσματα των οποίων να δοθούν στη δημοσιότητα. Επίσης το σύνταγμα θα πρέπει να τροποποιηθεί και να μην επιτρέπει σε κανένα πολίτη να μπει στην πολιτική αν προηγουμένως δεν έχει τακτοποιήσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις.

Κλείνοντας θα πρέπει να επισημάνω ότι με άρθρα μου στο διαδύκτιο τα τελευταία 10 χρόνια πολεμώ την διαφθορά και την διαπλοκή που εκπορεύεται από το πολιτικό κατεστημένο με τεράστιο προσωπικό κόστος που ένας τέτοιος αγώνας συνεπάγεται χωρίς δυστυχώς να πετύχω τίποτα. Συνεπώς ας μην πιθηκίζουν σήμερα κάποιοι, ότι κάποιοι πολιτικοί δεν έχουν κάνει ακόμη φορολογικές δηλώσεις. Μάθαμε σαν κοινωνία να καταδικάζουμε τη διαφθορά και την διαπλοκή του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου εκ των υστέρων. Το ζήτημα είναι να την μυριστεί κανείς την ώρα που συμβαίνει, και να μην κλείνει τα μάτια και να την ανέχεται όταν συμβαίνει. Η πιο κάτω επιστολή μου στις 15/4/2007 και άλλες πιο πριν αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.   

Όμηρος Αλεξάνδρου

Πρόεδρο Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Γενικό Εισαγγελέα
Διοικητή Κεντρικής Τράπεζας
Έφορο Φόρου Εισοδήματος
                                                       
Λεμεσός, 15 Απριλίου 2007

Κύριοι,

Θέμα: Χρηματιστηριακό έγκλημα, φοροδιαφυγή και κουκούλωμα ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων και συνεργατών τους

Σε συνέχεια των διαφόρων επιστολών που σας έχουμε αποστείλει η και κοινοποιήσει στο παρελθόν σε σχέση με το υπό αναφορά θέμα παραθέτουμε πιο κάτω λεπτομέρειες, μερικών μόνο από ένα μακρύ κατάλογο εταιρειών η/και προσώπων για τα οποία κατέχουμε στοιχεία που αποδεικνύουν το δικό τους μερίδιο ευθυνης στην καταδολίευση των επενδυτών του ΧΑΚ κατά την περίοδο 1999-2000,

1. STRAWDALE  LTD --  Αρ. Εγγραφής: CF 10816 , Τόπος και Διεύθυνση Εγγραφής: 19 Mount Havelock, Douglas, ISLE OF MAN

2. OSIRIS LTD -- Αρ. Εγγραφής : CF 50751, Τόπος και Διεύθυνση Εγγραφής:
36 Frich Road
, Douglas, ISLE OF MAN

3. STARSDALE LTD – Αρ. Εγγραφής: C 106022, Τόπος και διεύθυνση εγγραφής: 7 Καλογραιών Τ.Κ. 6306 Λάρνακα ΚΥΠΡΟΣ.

Οι πιο πάνω εταιρείες ήσαν καθαροί πωλητές μετοχών αξίας δεκάδων εκατομμυρίων λιρών που κατείχαν τόσο συγκρότημα εταιρειών Λανίτη όσο και στο Συκρότημα εταιρειών της Λαϊκής Τράπεζας, όταν ο δείκτης τιμών του ΧΑΚ βρισκόταν  στο πιο ψηλό σημείο. Οι πιο πάνω εταιρείες ήσαν σε θέση να κατέχουν τους τίτλους των μετοχών, ενώ την ίδια περίοδο χιλιάδες επενδυτές συμπεριλαμβανομένων και πολλών υπαλλήλων των συγκροτημάτων Λανίτη και Λαϊκής Τράπεζας δεν κατείχαν τους τίτλους μετοχών  να πωλήσουν.

Παρακαλούμε όπως, το κάθε πιο πάνω όργανο στο οποίο απευθυνόμαστε ανάλογα με την αρμοδιότητα του, μας απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

Α) Ποία πολιτικά πρόσωπα η/και στενοί τους συγγενείς και συνεργάτες βρίσκονται πίσω από τις πιο πάνω εταιρείες και πόσοι από αυτούς έχουν φορολογικό φάκελο;

Β) Πότε και πώς απέκτησαν τις μετοχές εταιρειών που ξεφόρτωσαν στις πλάτες των επενδυτών;

Γ) Η εισαγωγή και εξαγωγή ξένου συναλλάγματος από τις πιο πάνω εταιρείες έγινε νομότυπα;

Δ) Έχουν πληρώσει φόρο στις Κυπριακές Aρχές πάνω στα εκατομμύρια κέρδη που πραγματοποίησαν και πόσο;

Ε) Τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τις πιο πάνω εταιρείες συνέβαλαν η όχι με ενέργειες τους και ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις τους στα ΜΜΕ στη δημιουργία πλασματικής αγοράς και κατά συνέπεια στην χειραγώγηση των τιμών των μετοχών;

Παρακαλούμε όπως έχουμε την απάντηση σας το συντομότερο δυνατόν

Σας ευχαριστούμε

Με εκτίμηση

Όμηρος Αλεξάνδρου
Εγκεκριμένος Λογιστής – Ελεγκτής
Πρόεδρος Συνδέσμου Επενδυτών ΠΑΣΕΧΑ
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου