Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΝΑΖΗΤΑ ΑΛΛΟΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟ

Τα ευρήματα της πιο κάτω δημοσκόπησης επιβεβαιώνουν όλα αυτά που υποστηρίζω με άρθρα μου στο διαδύκτιο τα τελευταία χρόνια. Ότι δηλαδή η Κύπρος δεν μπορεί πια να πορευτεί μπροστά με το υπάρχον αμαρτωλό και άθλιο κομματικό κατεστημένο. Γιατί απλά αυτό το κομματικό κατεστημένο και οι πολιτικοί του προϊστάμενοι αποτελούν μέρος του προβλήματος, είναι αυτό που οδήγησε την Κύπρο σε αυτή την απίστευτη κατάντια.

Η πρωτοβουλία του ούτω καλούμενου ενδιάμεσου χώρου (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ,ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ) για στήριξη υπερκομματικού υποψηφίου αποδείχθηκε φιάσκο και τούτο γιατί οι ηγέτες των πιο πάνω κομμάτων αποδείχθηκαν ανειλικρινείς υστερόβουλοι και κατώτεροι των περιστάσεων. Κορόιδεψαν με τον πιο προκλητικό τρόπο όλους εμάς που πιστέψαμε ότι μπορεί να ξεφύγουμε από τον διπολισμό και τις πολιτικές κόντρες του κομματισμού. Αυτοί οι ηγετίσκοι αποδείχθηκαν πολύ μικροί και ασήμαντοι, γιατί μιμούμενοι και αυτοί τους ηγέτες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ προέταξαν για ακόμα μια φορά το προσωπικό τους συμφέρον σε βάρος του καλού της Κύπρου μας

Το ΑΚΕΛ παίζοντας για ακόμα μια φορά το γνωστό του ύπουλο παιχνίδι, υπόσκαψε την όποια προσπάθεια πήγε να γίνει για να αποτραπεί η άνοδος του Νίκου Αναστασιάδη στη εξουσία. Αυτό το κόμμα αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά σταθερά επικίνδυνο για τον ταλαιπωρημένο μας τόπο. Αντί να προσπαθήσει να εξιλεωθεί μετά την ολέθρια για τον τόπο διακυβέρνηση του και να στηρίξει έναν υπερκομματικό τεχνοκράτη για να σωθεί ο τόπος, φρόντισε με την υποψηφιότητα Μαλά να κρατήσει ανέπαφη την στάνη. Μέσω της υποψηφιότητας Μαλά αναδεικνύει την μεγάλη του επιθυμία, που δεν είναι άλλη από την ανάδειξη του Αναστασιάδη στην Προεδρία και αφού προηγουμένως αφήσει πίσω του καμένη γη.

Από την μεριά του αυτός ο αποχαυνωμένος λαός τι έχει κάνει για ανάδειξη ενός καινούριου και υγιούς πόλου; Μπορεί αυτό να φαντάζει δύσκολο γιατί το βρώμικο κομματικό κατεστημένο μετέρχεται των πιο ύπουλων μεθοδεύσεων για να αποτρέψει κάτι τέτοιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μην γίνεται προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση. Φοβάμαι ότι αυτός ο Λαός δεν αξίζει καλύτερους ηγέτες, γιατί αν τους άξιζε θα τους διεκδικούσε με κάθε τρόπο. Εγώ πάντως θα συνεχίσω αυτή την προσπάθεια όσο ζω και αναπνέω και τούτο γιατί θέλω να έχω ήσυχη την συνείδηση μου ότι δεν έμεινα με σταυρωμένα χέρια μπροστά στην καταστροφή της πατρίδας μου από τους άθλιους πολιτικούς της.

Όμηρος Αλεξάνδρου  

Δημοσκόπηση: Η πλειοψηφία αναζητά άλλον υποψήφιο Ημερομηνία Δημοσίευσης: 09/07/2012 11:02

Το 41% του εκλογικού σώματος πιστεύει ότι ο επόμενος πρόεδρος θα πρέπει να είναι τεχνοκράτης ενώ η πλειοψηφία δηλώνει ότι δεν είναι και τόσο ικανοποιημένοι με τις υποψηφιότητες Αναστασιάδη, Λιλλήκα και Μαλά.

Πολιτική δημοσκόπηση της StockWatch, που πραγματοποίησε η RΑI Consultants και επεξεργάστηκε ο Λέκτορας του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ιάσονας Λαμπριανού, αναδεικνύει τις αποστάσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ υποψηφίων και ψηφοφόρων, επτά μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές.

Σε ερώτηση κατά πόσο είναι ικανοποιημένοι με τις τρεις υποψηφιότητες, το 51% δηλώνει όχι και τόσο ικανοποιημένοι ή καθόλου ικανοποιημένοι.
Την απάντηση αυτή έδωσε η πλειοψηφία των ερωτηθέντων που ψηφίζουν ΑΚΕΛ (58%), ΔΗΚΟ (53%), ΕΔΕΚ (57%) και ΕΥΡΩΚΟ (68%).

Η απάντηση αυτή δόθηκε επίσης από το 82% όσων δεν ψήφισαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και από το 57% όσων έριξαν λευκό ή άκυρο.

Ακόμα και στο Δημοκρατικό Συναγερμό υπάρχει μια υπολογίσιμη μειοψηφία (32%) που δηλώνουν ότι δεν είναι και τόσο ικανοποιημένοι ή καθόλου ικανοποιημένοι με τις τρεις υποψηφιότητες.

Το 41% ζητούν τεχνοκράτη

Για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση, τέθηκε και ένα ερώτημα που βρίσκεται στην επικαιρότητα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες: κατά πόσον ο επόμενος πρόεδρος θα πρέπει να είναι τεχνοκράτης ή πολιτικός.

Η «πολιτική» υποψηφιότητα κερδίζει οριακά με 51% όσων ρωτήθηκαν ενώ έκπληξη ίσως να αποτελεί το ότι 41% δηλώνουν ότι ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να είναι τεχνοκράτης.

Στο ΔΗΣΥ υπάρχει ξεκάθαρη πλειοψηφία 62% υπέρ πολιτικής υποψηφιότητας.

Στο ΔΗΚΟ το 48% δηλώνει ότι προτιμά τεχνοκράτη πρόεδρο έναντι 45% που θεωρούν ότι ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να είναι πολιτικός.

Καταλληλότητα για πρόεδρος

Λόγω της σημασίας που φαίνεται να αποδίδει σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος στο τεχνοκρατικό προφίλ του προέδρου, η δημοσκόπηση περιέλαβε στη συνηθισμένη ερώτηση για την καταλληλότητα προσώπων για το προεδρικό αξίωμα, και άτομα με δημόσιο προφίλ που έχουν εικόνα τεχνοκρατικής κατάρτισης σε θέματα οικονομίας.

Σε κλίμακα καταλληλότητας 1-10, ο εν δυνάμει υποψήφιος του ΑΚΕΛ και υπουργός υγείας Σταύρος Μαλάς, λαμβάνει συνολικά 4,5. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ λαμβάνει 6,4 και χαμηλότερη βαθμολογία μεταξύ των υπόλοιπων ψηφοφόρων.

Ο πρώην υπουργός οικονομικών και πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας, Μιχάλης Σαρρής, λαμβάνει 4,1 με τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ να τον βαθμολογούν πιο ψηλά από τους υπόλοιπους ψηφοφόρους.

Ο πρόεδρος και υποψήφιος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, λαμβάνει τη ψηλότερη βαθμολογία μεταξύ όλων των προσωπικοτήτων (5,7). Οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ τον βαθμολογούν με τον ψηλότερο βαθμό που έχει καταγραφεί στη συγκεκριμένη ερώτηση (8,4) και η βαθμολογία του είναι πάνω από 5 μεταξύ όλων των άλλων ψηφοφόρων πλην αυτών του ΑΚΕΛ.

Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου και οικονομολόγος, Σταύρος Ζένιος, λαμβάνει 4,7 με ψηλή βαθμολογία στα άλλα κόμματα και σχετικά ψηλή βαθμολογία μεταξύ των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ (5,4).

Ο πρώην υπουργός οικονομικών και CEO της Ελληνικής Τράπεζας, Μάκης Κεραυνός, λαμβάνει βαθμολογία 5 με σχετική βαθμολογία μεταξύ των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ (5,9) και βαθμολογία 5 μεταξύ των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ.

Η υπουργός εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, λαμβάνει τη δεύτερη ψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των διαφόρων προσωπικοτήτων που περιλήφθηκαν στην ερώτηση (5,1). Λαμβάνει σχετικά ψηλή βαθμολογία – σχεδόν την ίδια με το Σταύρο Μαλά – μεταξύ των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ (6,3). Λαμβάνει επίσης βαθμολογία πάνω από 5 μεταξύ των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ.

Ο πρώην υπουργός οικονομικών και δικηγόρος, Χρίστος Μαυρέλλης, λαμβάνει βαθμολογία 4, με τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ να δίνουν τη ψηλότερη βαθμολογία (4,7).

Ο πρώην υπουργός εξωτερικών και ανεξάρτητος υποψήφιος, Γιώργος Λιλλήκας, λαμβάνει βαθμολογία 4,5 με σχετική ψηλή βαθμολογία (6,7) μεταξύ των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ. Οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ δίνουν στον κ. Λιλλήκα τη ψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των διαφόρων προσωπικοτήτων που περιλήφθηκαν στη συγκεκριμένη ερώτηση.

Ο πρώην πρόεδρος του ΚΕΒΕ και επιχειρηματίας, Μάνθος Μαυρομμάτης, λαμβάνει 3,7 με τη ψηλότερη βαθμολογία να προέρχεται από τους ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ (4).
Η ταυτότητα της δημοσκόπησης

Η δημοσκόπηση ανατέθηκε από τη StockWatch στη RΑΙ Consultants και πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις που έγιναν μεταξύ 2-5 Ιουλίου από το τηλεφωνικό κέντρο της RΑΙ, με δείγμα 807 ατόμων. Η κάλυψη ήταν παγκύπρια, περιλάμβανε αστικές και αγροτικές περιοχές, άντρες και γυναίκες 18 ετών και άνω. Η μεθοδολογία ήταν τυχαία πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία και το δείγμα σταθμίστηκε με βάση φύλο, ηλικία και ψήφο των τελευταίων βουλευτικών εκλογών (2011).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου