Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ – ΕΓΙΝΕ ΤΗΣ..... ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΧΡΕΩΝ


Ενώπιον της Ερευνητικής για την Οικονομία κατάθεσε χθες και ο υπεύθυνος της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Ανάκτησης Χρεών της Τράπεζας Κύπρου Βύρωνας Βύρωνος ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις αναφέρθηκε στις διαγραφές δανείων.
Ερωτηθείς σχετικά με τη διαγραφή που έγινε 5/1/12 χρέους ύψους 2,8 εκατ. ευρώ περίπου της εταιρείας
Tamasos Hotel Enterprices, είπε ότι κύριος μέτοχος της εταιρείας ήταν η ΠΕΟ. Όπως είπε «οι υποχρεώσεις, όταν μεταφέρθηκαν στην υπηρεσία recoveries ήταν περίπου γύρω στις 850 χιλιάδες που ήταν αποτέλεσμα ενός υπολοίπου που είχε μείνει όταν πωλήθηκαν δύο ξενοδοχεία που ανήκαν στο συγκρότημα». «Οι πελάτες τότε προσέφεραν για κάλυψη του συγκεκριμένου υπολοίπου που έμεινε προσέφεραν τις εγγυήσεις 4 ατόμων» συγκεκριμένα του γ.γ. της ΠΕΟ Χαράλαμπου Κυρίτση, των στελεχών του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ Κλεάνθη Κλεάνθους και Σωτήρη Φελλάς και του στελέχους του ΑΚΕΛ Χρήστου Αλέκου. Όπως είπε, «εκτός από τις προσωπικές τους εγγυήσεις είχαν δεσμεύσει 1,5 εκατ. ευρώ μετοχές της New Marathon Tours». Σε ό,τι αφορά το θέμα της Ταμασού παραπέμφθηκε στο ΔΣ της τράπεζας το οποίο καλείτο να αποφασίσει κατά πόσον η τράπεζα μπορούσε να αναγνωρίσει την ευθύνη της ότι όταν είχαν δεσμευτεί οι μετοχές υπερκάλυπταν το χρέος και άρα έπρεπε να είχαν πωληθεί.
Σε ό,τι αφορά τη διαγραφή χρέους της εταιρείας Cycan Industries συνιδιοκτησίας των Αχιλλέα Κυπριανού, υιού του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Λούη Λοΐζου ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, είπε ότι μετά από διευθέτηση συμφωνήθηκε όπως ο κ. Κυπριανού καταβάλει 170 χιλιάδες ευρώ και ο κ. Λοΐζου 207 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό να διαγραφεί. Ο κ. Λοΐζου δεν τήρησε την υποχρέωσή του.
Όσον αφορά την υπόθεση της εταιρείας Αtrotos Ltd του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Σωτήρη Σαμψών στην οποία έγινε διαγραφή χρέους ύψους 502 χιλιάδες ευρώ στις 8/3/10, είπε ότι το ποσό αφορούσε τόσο την εταιρεία όσο και κάποιες προσωπικές υποχρεώσεις του Νίκου και Βέρας Σαμψών.
Σε ό,τι αφορά τη διαγραφή ποσού ύψους 347 χιλιάδων ευρώ μέρος του δανείου που δόθηκε στην κα Ξενοφώντος Μαρία, συγγενή μέλους του ΔΣ της τράπεζας, είπε ότι το ποσό της διαγραφής αφορούσε καθαρά μη δικαστικά εισπράξιμα ή και μη δικαστικά διεκδικήσιμα.
Σε ό,τι αφορά τη διαγραφή ποσού του πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ, Τίμη Ευθυμίου, πρώην υπουργού και βουλευτή, ύψους 199 χιλιάδων, είπε ότι ούτε αυτή η υπόθεση προχώρησε δικαστικώς διότι έγινε διευθέτηση του χρέους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου