Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Η ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Η ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ


Στο αμέσως επόμενο διάστημα ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα πρέπει να διορίσει νέο Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα σε αντικατάσταση του Πέτρου Κληρίδη και του Άκη Παπασάββα.

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου μου ‘’Οι άσπονδοι πάλι μαζί χάριν εκσυγχρονισμού’’ που είναι αναρτημένο στο Blog μου, με το οποίο άσκησα κριτική στον Πρόεδρο για την πρόθεση του να διορίσει στην θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα τον κύριο Ρίκκο Ερωτοκρίτου, έχω να παρατηρήσω τα ακόλουθα:

Το κύρος της Γενικής Εισαγγελίας επί θητείας Πέτρου Κληρίδη και Άκη Παπασάβα έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα. Προσωπικά, με διάφορα άρθρα μου, από την περίοδο της Χρηματιστηριακής απάτης αλλά και μετέπειτα με το αεροπορικό δυστύχημα, την έκρηξη στο Μαρί και την πτώχευση της Κύπρου, έχω ασκήσει εντονότατη κριτική στους Πέτρο Κληρίδη και Άκη Παπασάββα για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τα πιο πάνω εγκλήματα σε βάρος της Κύπρου και του λαού της.

Ο Πέτρος Κληρίδης διορίστηκε από τον πρώην Πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλου, αφού προηγουμένως, ο ίδιος ο Τάσος και ο τότε εταίρος του στη εξουσία, τότε πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, εξανάγκασαν σε παραίτηση τον μέχρι τότε Γενικό Εισαγγελέα αείμνηστο Σόλωνα Νικήτα. Ο Σόλων Νικήτας, υπήρξε ο τιμιότερος και ικανότερος των Δικαστών που πέρασε ποτέ από την Γενική Εισαγγελία. Ο απλός πολίτης ίσως να μην γνωρίζει η και να μην θυμάται τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Σόλων Νικήτας παραιτήθηκε. Υπενθυμίζω ότι ο Σόλων Νικήτας, ο οποίος ήταν ένας αδέκαστος δικαστικός και δεν σήκωνε ποτέ μύγα στο σπαθί του εξαναγκάστηκε σε παραίτηση για δύο λόγους. Ο ένας λόγος είχε να κάνει με την επιμονή του να καταδικαστούν οι ένοχοι της χρηματιστηριακής απάτης και ο άλλος, η επιμονή του να καταδικαστεί η Ακελική Υπουργός Υγείας Ντίνα Ακελίδου για παρέμβαση της σε θέματα δικαιοσύνης. Όπως αντιλαμβάνεστε και στα δύο αυτά θέματα υπήρχαν ενστάσεις από το διεφθαρμένο πολιτικοοικονομικό κατεστημένο και για αυτό τον λόγο ο Σόλων Νικήτας έπρεπε να φαγωθεί.

Υπό την τότε ιδιότητα μου ως προέδρου του Συνδέσμου Επενδυτών του Χρηματιστηρίου (ΠΑΣΕΧΑ), βρέθηκα λίγες μέρες μετά την παραίτηση του Σόλωνα Νικήτα στο σπίτι του στην Λευκωσία και επί δύο περίπου ώρες συζητούσαμε για τα προβλήματα που ταλάνιζαν τότε την δικαιοσύνη και την κοινωνία. Τα όσα, με πόνο ψυχής, μου εκμυστηρεύτηκε ο υπέροχος αυτός άνθρωπος θα μείνουν ανεξίτηλα στην μνήμη μου. Απλά σας αναφέρω μια του φράση που πιστεύω περικλείει την όλη κατάντια της Κυπριακής Δικαιοσύνης. Eίπε επί λέξη: ‘’Δυστυχώς φίλε Όμηρε η Δικαιοσύνη, από πεμπτουσία της Δημοκρατίας που έπρεπε να είναι, έχει καταντήσει με τις παρεμβάσεις των πολιτικών, ο YES MAN της εκτελεστικής εξουσίας’’

Σε ότι αφορά το διορισμό του Άκη Παπασάβα (στενού φίλου του Δημήτρη Χριστόφια) στην θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα τα γεγονότα είναι λίγο πολύ γνωστά. Απλά ν’ αναφέρω ότι μερικούς μήνες πριν την άνοδο Χριστόφια στην εξουσία, είχα συνάντηση με τον κ. Παπασάβα, στο δικηγορικό γραφείο που διατηρούσε η οικογένεια του για να συζητήσουμε, το πώς ο Σύνδεσμος μας θα αντιμετώπιζε τις αγωγές του τραπεζικού κατεστημένου εναντίον των επενδυτών για τα παράνομα επενδυτικά δάνεια. Έμεινα εμβρόντητος. Στην διάρκεια μιας περίπου ώρας συνάντησης μας, είναι ζήτημα αν συζητήσαμε για 5 λεπτά για το θέμα που μας αφορούσε. Ο Άκης Παπασάβας με είχε κυριολεκτικά ζαλίσει με τους ύμνους του υπέρ του Δημήτρη Χριστόφια και τον διακαή του πόθο να τον δει στην προεδρική καρέκλα. Φεύγοντας για να επιστρέψω στην Λεμεσό μονολόγησα, ‘’ θεέ μου, αυτός ο τόπος με τόσες προβληματικές προσωπικότητες δεν έχει τελικά υπόθεση’’ Δυστυχώς επαληθεύτηκα. Τα κωμικοτραγικά γεγονότα που αφορούν την θητεία Παπασάβα στη Γ. Εισαγγελία είναι λίγο πολύ σε όλους γνωστά.  

Άλμα στο σήμερα. Όπως σας περιγράφω στο προηγούμενο άρθρο μου σχετικό με το θέμα μας, θεωρώ αδιανόητο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να επαναλάβει το λάθος του Χριστόφια και να διορίσει Βοηθό Γενικό με ανάλογα κριτήρια με αυτά που διορίστηκε ο Άκης Παπασσάβας από τον Χριστόφια. Το γεγονός ότι ο Ρίκος Ερωτοκρίτου βοήθησε στην εκλογή Αναστασιάδη στην προεδρία, και ότι ο πρόεδρος ανέλαβε προσωπική δεσμευση να τον διορίσει Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, είναι πραγματικά ανάξιο σχολιασμού και σίγουρα τέτοιες πρακτικές δεν παραπέμπουν σε πολιτικούς με σύγχρονη αντίληψη περί πολιτικής .

Ειλικρινά δεν έχω τίποτα το προσωπικό, ούτε με τον Πρόεδρο αλλά ούτε και με τον κύριο Ερωτοκρίτου. Έγνοια μου είναι η προστασία των θεσμών, που δυστυχώς έχουν καταρρακωθεί από το κομματικό κατεστημένο, και τίποτα άλλο. Θεωρώ ότι ο κύριος Ερωτοκρίτου δεν είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για το πόστο του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, αλλά ούτε και το βιογραφικό του και το παρελθόν του τον βοηθά για να πάρει αυτή την θέση. Πολύ δε περισσότερο, οι διορισμοί σε τόσο σοβαρά πόστα, δεν πρέπει με κανένα τρόπο να είναι θέμα πολιτικών συναλλαγών και εξαργύρωσης εκδούλευσης για την κατάκτηση της εξουσίας. Η ημικατεχόμενη Κύπρος, περισσότερο από οιανδήποτε άλλη χώρα, έπρεπε να προστατεύει την Δικαιοσύνη σαν κόρη οφθαλμού και όχι να την εξευτελίζει και να ζητά από την άλλη, από τους ξένους να αποδώσουν δικαιοσύνη στο πολιτικό της πρόβλημα.

Κλείνοντας, καλώ τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μας εκπλήξει θετικά, κάνοντας το πρώτο σωστό βήμα αφ’ ότου ανήλθε στην εξουσία. Να διορίσει δηλαδή στα πόστα, τόσο του Γενικού όσο και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα άτομα τίμια και ικανά με καθαρό παρελθόν που δεν ανήκουν στο αμαρτωλό κομματικό κατεστημένο, μόνο έτσι θα αποκατασταθεί το κύρος της Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών.

Όμηρος Αλεξάνδρου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου