Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

ΠΟΤΕ ΑΚΜΑΖΟΥΝ ΤΑ ΕΘΝΗ ;


Ο μέσος πολίτης βλέπει με θυμηδία την έξαρση των πατριωτικών οργανώσεων . Οι λέξεις "ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑ" , "ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ" δεν του λένε τίποτα .
Οι ελληνικές σημαίες , που με τόση ζέση ανεμίζουν οι πατριώτες , του φαίνονται αστεία υπερβολή τελείως αταίριαστη με την σημερινή πραγματικότητα .

Γιατί άραγε ;

Πώς γίνεται η Σπαρτιάτισσα μάνα να έλεγε "Ή ταν ή επι τάς" και η σημερινή να βάζει μέσον τον μητροπολίτη για να μην πάει ο κανακάρης της σε στρατόπεδο των συνόρων ;
Τί έχουν οι εποχές και άλλοτε γεννούν ήρωες και άλλοτε ανθρωπάρια ;

Όλοι κάτι έχουν να πούν για το μυστηριώδες αυτό φαινόμενο .
Καταθέτω μια άποψη που δεν την έχω ακούσει απο άλλον :

α) Είτε υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν ένδοξοι πρόγονοι , ουδεμία επίδραση έχει στο φρόνημα του λαού . Οι Αθηναίοι είχαν μόνο έναν Θησέα για να περηφανεύονται . Οι Σπαρτιάτες κανέναν . Ο Οδυσσεύς και ο Αχιλλεύς δεν ήταν δικοί τους πρόγονοι . Οι Ιθακήσιοι ( αν και είχαν ξακουστό πρόγονο ) δεν ήταν κάτι σπουδαίο την εποχή των Μηδικών Πολέμων .
Οι Ρώσοι κομμουνιστές , το 1918 , είχαν μόνο μάρτυρες στο παρελθόν τους . Κανέναν νικηφόρο ηγέτη . Αυτό δεν τους εμπόδισε να αντιμετωπίσουν τα τουφέκια του Κερένσκι .

β) Σημασία έχει το ΤΩΡΑ . Έχεις ΣΗΜΕΡΑ κάτι που να σε κάνει περήφανο ; Οι Αθηναίοι μόλις 17 χρόνια πριν τον Μαραθώνα είχαν πετύχει κάτι σπουδαίο : Είχαν εφεύρει το , φαινομενικά , τέλειο σύστημα επιλογής ηγετών ( την Δημοκρατία) . Ήταν περήφανοι γι' αυτό ( βοηθούσαν λίγο και τα μεταλλεία του Λαυρίου ) .
Οι φιλόσοφοι είχαν σπείρει νέες ιδέες : Το σύμπαν δεν το κυβερνούν απρόβλεπτοι και οξύθυμοι θεοί αλλά ασάλευτοι φυσικοί νόμοι .
Αυτά τα δύο γέμιζαν τα στήθη τους με ενθουσιασμό . Δεν είχαν θεούς να φοβούνται , έκαναν κατορθώματα ΜΟΝΟΙ τους , χωρίς έξωθεν βοήθεια ...

Οι Σπαρτιάτες είχαν άλλο μιμίδιο : Η νομοθεσία του Λυκούργου τους έκανε τέλειους στρατιώτες . Ενέπνεαν σεβασμό και φόβο . Και αυτό το είχαν κατορθώσει ΜΟΝΟΙ τους . Χωρίς έξωθεν βοήθεια . Δεν είναι αυτός ένας καλός λόγος ενθουσιασμού ;
Αγαπούσαν αυτή την εφεύρεσή τους όπως οι Αθηναίοι την Δημοκρατία .

Οι κομμουνιστές είχαν μια εφεύρεση που φαινόταν ακαταμάχητη ( τον κομμουνισμό ) . Δεν είχαν καμμία αμφιβολία οτι αυτή η ιδέα θα έσωζε τον κόσμο . Θα μεταμόρφωνε την Γή σε παράδεισο .

γ) Οι σωστοί ηγέτες παίζουν σπουδαίο ρόλο . Είχαν και οι δύο ( Σπαρτιάτες και Αθηναίοι ) ηγέτες που ενέπνεαν σεβασμό και εμπιστοσύνη . Ο οπλίτης ήξερε οτι ο ηγέτης δεν θα πουληθεί στον αντίπαλο . Ακόμη και εάν ο οπλίτης πεθάνει στην μάχη η θυσία του δεν θα πάει χαμένη ούτε τα παιδιά του θα μείνουν στον δρόμο .
Ο απλός άνθρωπος με τον ενάρετο άνθρωπο διαφέρουν σε αυτό : Ο απλός άνθρωπος εάν αντιληφθεί οτι οι ηγέτες είναι πουλημένοι , παρατά κάθε αγώνα και φροντίζει να σώσει το τομάρι του . Ο ενάρετος εξακολουθεί να προσπαθεί να σώσει την κοινωνία . Μπορεί να τον ακούσετε να φωνάζει προς τους συμπολίτες του "Αγαπάτε την Πατρίδα !" ή "Θυμηθείτε τους ένδοξους προγόνους !" .


Η nea taksi φροντίζει στην ηγεσία των εθνών να βρίσκονται προδότες . Γνωρίζει την ψυχολογία των μαζών . Γνωρίζει οτι η πλειοψηφία θα παραιτηθεί απο κάθε αγώνα και θα δηλώσει υποταγή .
Το αδύνατο σημείο της neas taksis είναι οτι δεν μπορεί να πυροβολήσει τις ΙΔΕΕΣ . Ακόμη και το ισχυρό όπλο της ( η τηλεόραση ) κάποτε αρχίζει να προκαλεί αηδία . Δεν την πιστεύει κανείς . Εκείνη είναι η στιγμή που μια καινούργια ιδέα διαδίδεται σαν πανούκλα . Κάπου , κάποιος προικισμένος εγκέφαλος θα την γεννήσει ( αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει συχνά ) .
Η νέα ιδέα γεννά ιεραποστόλους που την κηρύττουν . Γεννά ηγέτες .

Το δίδυμο ιδέες - ηγέτες είναι διπλής κατεύθυνσης : Οι ιδέες γεννούν ηγέτες . Αν όμως εμφανισθούν πρώτα ταλαντούχοι ηγέτες , θα γεννήσουν νέες ιδέες .

Σήμερα όλοι οι έχοντες το τάλαντον του ηγέτη είναι αποκλεισμένοι απο θέσεις εξουσίας . Οπότε θα πρέπει να εμφανισθεί μια νέα ιδέα πρώτα που θα γαλβανίσει ( ηλεκτρίσει ) τις ψυχές των ανθρώπων . Εάν εμφανισθεί η ιδέα , οι ώρες της neas taksis είναι μετρημένες !



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου