Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Η «εκλιπούσα» Δημοκρατία και η ανυπαρξία πολιτικής


Η «εκλιπούσα» Δημοκρατία και η ανυπαρξία πολιτικής - Η Τουρκία εντείνει τον πόλεμο και η Κυβέρνηση… κτενίζεται!
«Πώς απαντά η Λευκωσία στην αποθηριωμένη τουρκική επιθετικότητα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας; Με έναν ηλίθιο καλοπαιδισμό.»
Με τον Σάββα Ιακωβίδη
Το έγγραφο που η κατοχική Τουρκία κατέθεσε στην Ε.Ε., στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης, είναι η μεγαλύτερη και η πλέον επικίνδυνη επίθεση, μετά την τουρκική εισβολή, που η χώρα του Αττίλα εξαπέλυσε κατά της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας. Διπλωμάτες που εκτιμούν καλύτερα από τα άσχετα κόμματα και την τρεμαλέα κυβέρνηση τη διάσταση της νέας τουρκικής επίθεσης κατά της Κύπρου, την χαρακτήριζαν ως πρωτοφανή, εξωφρενική και αδιανόητη στα διπλωματικά και πολιτικά χρονικά.
Η Τουρκία που θέλει, δήθεν, να ενταχθεί στην Ε.Ε., διαμηνύει με τον πλέον αισχρό και ανήθικο τρόπο σε εκείνους, από τους οποίους αναμένει έγκριση της ενταξιακής πορείας της, ότι ένα μέλος της Ένωσης είναι… νεκρό για την ίδια, άρα ανύπαρκτο. Γι’ αυτό και σύμφωνα με το τουρκικό έγγραφο, που αποκάλυψε ο εκλεκτός συνάδελφος Παύλος Ξανθούλης στον «Φιλελεύθερο», αξιώνει ένα «νέο» διζωνικό, δικοινοτικό καθεστώς στη λογική των «δύο συνιστώντων κρατιδίων».

Η κατοχική Τουρκία ουσιαστικά… κηδεύει την Κυπριακή Δημοκρατία, στηριζόμενη στις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ και στην ολέθρια Κοινή Δήλωση Αναστασιάδη-κατοχικού Έρογλου. Επιμένει σε εγγυητικά «δικαιώματα» και διαμηνύει προς όλους ότι θα στηθεί εμπόδιο στην Κυπριακή Δημοκρατία για ένταξή της σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό. Το 64σέλιδο τουρκικό έγγραφο συνιστά την πιο οργανωμένη, μελετημένη και μεθοδευμένη κατά μέτωπον επίθεση της Τουρκίας για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ενώ μέχρι πρόσφατα η τουρκική ηγεσία προέβαινε σε δηλώσεις αμφισβήτησης της ύπαρξής της, με το έγγραφο που κατέθεσε στην Ε.Ε. επιχειρεί καίριο, ακαριαίο και ίσως τελειωτικό χτύπημα κατά της Κύπρου στην καρδιά της Ευρώπης. Όχι μόνο δεν την αναγνωρίζει αλλά και τη θεωρεί ως «εκλιπούσα», άρα, ας αναζητήσουμε ένα νέο καθεστώς: Τη ρατσιστική, αντιδημοκρατική, αντιευρωπαϊκή αλλά και τουρκογενή διζωνική.

Θα ανέμενε κανείς πως, μετά την αποκάλυψη του τουρκικού εγγράφου, που η Κυβέρνηση είχε ήδη στα χέρια της, αφού η αλαζονική Τουρκία το επέδωσε και στη… «νεκρή» Κ. Δημοκρατία, η ηχηρότερη, άμεση και αποστομωτική απάντηση θα προερχόταν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ή, τουλάχιστον, από τον Υπουργό Εξωτερικών. Αντ’ αυτών, η απάντηση της Λευκωσίας στην αδίστακτη και απροκάλυπτη επίθεση της Τουρκίας ανετέθη στον αναπληρωτή Κυβ. Εκπρόσωπο.
Και τι δήλωσε; Κάλεσε την κατοχική χώρα «να σέβεται τις αποφάσεις και τις συμφωνίες που σύναψε με την Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε. και της Κυπριακής Δημοκρατίας». Να γελάσουμε διά το αστείον της αντίδρασης; Να καγχάσουμε για την ανεπάρκεια της κυβερνητικής αντίληψης για την τουρκική επιθετικότητα; Ή να κλάψουμε για την επιπολαιότητα, με την οποία η Κυβέρνηση αντιδρά σε αυτόν το νέο πόλεμο, που η Τουρκία κήρυξε για την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Ο Γάλλος συγγραφέας της Αναγέννησης, Michel Montaigne, έγραψε κάποτε: «Δεν υπάρχει πιο μεγάλη νίκη από το να πληροφορήσετε τον εχθρό σας ότι δεν μπορεί να σας πολεμήσει». Πώς απαντά η Λευκωσία στην αποθηριωμένη τουρκική επιθετικότητα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας; Με έναν ηλίθιο καλοπαιδισμό.
Με αφελείς δηλώσεις ενός αναπληρωτή Κυβ. Εκπροσώπου. Με τυποποιημένες κομματικές φλυαρίες και μιαν ανήκεστη, πια, πολιτική παθητικότητα, που στηρίζεται σε κωμικά βολικά άλλοθι. Ξαναρωτάμε: Γιατί η Κυβέρνηση δεν απαιτεί, ως συντριπτική απάντηση στα πιο πάνω, την εφαρμογή, επιτέλους, της αντιδήλωσης της Ε.Ε. της 20/9/2005, ώστε να ανακόψει τα τουρκικά σχέδια; Γιατί η Κυβέρνηση παίζει πελλόν;
 Η «εκλιπούσα» Δημοκρατία και η ανυπαρξία πολιτικής
27 Ιούνιος 2014, 07:00 | Σημερινή ΘΕΣΗ
Γιατί εξεπλάγησαν τα κόμματα και η Κυβέρνηση, από το θρασύτατο τουρκικό έγγραφο που υπεβλήθη στην Ε.Ε. και χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία «εκλιπούσα»; Δεν είχαν ακούσει τον Ερντογάν να επαναλαμβάνει, εδώ και χρόνια, φορτικά, για να ακούσει η διεθνής κοινότητα, ότι «δεν υπάρχει κράτος με το όνομα Κυπριακή Δημοκρατία»;
Αυτή η ρήση επιβεβαιώνεται τώρα και επίσημα, με το έγγραφο προς την Ε.Ε. Επιβεβαιώθηκε, ακόμη, πριν από μερικές βδομάδες με τη νέα ρύθμιση περί βιζών, διά της οποίας αφαιρείται η Κυπριακή Δημοκρατία από την τουρκική λίστα, και ζητείται για τους Ελληνοκυπρίους επισκέπτες να αποποιούνται την υπηκοότητα του κυπριακού κράτους και να δηλώνουν υπήκοοι του «ελληνοκυπριακού τομέα».
Όταν ο Ερντογάν λέγει πως «δεν υπάρχει κράτος με το όνομα Κυπριακή Δημοκρατία», είναι φανερό ότι πίσω από το μυαλό του βρίσκεται η κατάληψη, σε πρόσφορη στιγμή, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εφόσον η επιδρομική Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει τέτοιο κράτος, αλλά μία, ας πούμε, νομαδική φυλή, αυτόματα προσφέρεται το «δικαίωμα» στην Τουρκία να καταλάβει και να εξαφανίσει αυτήν την «άγνωστη φυλή» όποτε επιθυμεί.

Όταν ο Ερντογάν, λοιπόν, εξήγγελλε αυτό το τουρκικό δόγμα, καμία κυβέρνηση, ούτε η προηγούμενη, ούτε η σημερινή, αντελήφθησαν τις απώτερες προθέσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού. Δεν αντέδρασαν, δεν συγκάλεσαν συσκέψεις για να σχεδιάσουν πώς θα αντιμετωπίσουν την απειλή, δεν κατήγγειλαν τη δήλωση του Ερντογάν, δεν ασχολήθηκαν καν με την απειλή. Την εξέλαβαν ως ένα άλλο φραστικό δείγμα τουρκικής αλαζονείας.

Ούτε και σήμερα η Κυβέρνηση δείχνει να αντιδρά πρακτικά στη νέα πρόκληση της Άγκυρας και στην απειλή που υποκρύπτει. Έκανε μία πλατωνική δήλωση ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κενή περιεχομένου, και πέραν αυτού, ουδέν. Άστε τα σκυλιά να γαβγίζουν... Ο Πρόεδρος αναχώρησε στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει να πιστεύει πως «οι οιωνοί είναι σήμερα καλύτεροι από κάθε άλλη φορά» για λύση του Κυπριακού, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συνεχίζει να πηγαινοέρχεται στις συνομιλίες σε ένα διάλογο κωφών και η ζωή συνεχίζεται.

Αυτή και μόνο η απειλή της Άγκυρας έπρεπε να θορυβήσει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση και τα κόμματα. Έπρεπε αμέσως να συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο και να αποφασίσει μέτρα αντίδρασης. Να δοθεί απάντηση στην Τουρκία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διακόψει τις συνομιλίες και να σταλεί αμέσως καταγγελία στην Ε.Ε. και στον ΟΗΕ, διά της οποίας να εξαγγέλλεται σαφώς ότι μετά την προσβλητική και απειλητική ανακοίνωση της Άγκυρας, η Κυπριακή Δημοκρατία:

Πρώτο: Διακόπτει τις διακοινοτικές συνομιλίες. Δεύτερο: Δεν αποδέχεται άνοιγμα κανενός κεφαλαίου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Τρίτο: Καλεί την Ε.Ε. να διακόψει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και να επιβάλει κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Αν η Κυβέρνηση είχε πολιτική, αυτά όφελε να πράξει. Αλλά πού ίχνος αντίδρασης, και πού διάθεση για χάραξη επιθετικής πολιτικής; Θα αποδεχθεί και αυτήν την ταπείνωση και θα συνεχίσει να τρέφει και να τρέφεται με ψευδαισθήσεις, πως θα καταλήξει σε συμφωνία με τον Οζερσάι και τον Έρογλου.

Η κατάσταση στο Κυπριακό βαδίζει από το κακό στο χειρότερο. Το εθνικό θέμα βυθίζεται σε μίαν ατελέσφορη διαδικασία, η Τουρκία έχει ήδη έτοιμο σχέδιο Β για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και η Κυβέρνηση κτενίζεται, κάνοντας γαργάρα όλες τις απειλές των Τούρκων, οι οποίοι, για πολλοστή φορά, μας ανακοινώνουν τι θα πράξουν πριν το πράξουν, και οι ηγέτες μας αρκούνται σε ξύλινες ανακοινώσεις...


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου