Τρίτη 17 Ιουνίου 2014


Την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δηλώνει ότι η Κύπρος θα κερδίσει το στοίχημα επιτυγχάνοντας σταθεροποίηση της αξιοπιστίας και της αξιοχρεότητας του κράτους ένα χρόνο νωρίτερα από ότι έχει υπολογισθεί, οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όχι μόνο δε βλέπουν φως το τούνελ αλλά πνέουν μένεα καθώς, αργοπεθαίνουν.
Σε δηλώσεις του στο Sigmalive, o Γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, ανέφερε ότι οι πρόνοιες του επικαιροποιημένου μνημονίου και η ψήφιση εξπρές νομοθεσιών, προκαλούν πυρετό στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Μαραίνονται και ασφυκτιούν οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, τα τεχνικά επαγγέλματα και οι οικοδομικές επιχειρήσεις», ανέφερε.
Καθημερινά, σύμφωνα με τον κ. Κουρσάρη,  κλείνουν επιχειρήσεις, άλλες βλέπουν το τέλος να πλησιάζει όλο και περισσότερο, ενώ αυτές που είναι σε καλύτερη μοίρα, προσπαθούν να κρατηθούν με νύχια και με δόντια. Είπε χαρακτηριστικά ότι έκλεισαν 216 περίπτερα, 116 φούρνοι και περίπου το 30% των καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης.
Με πιο τρόπο θα επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όταν οι τράπεζες εκποιούν περιουσίες, διερωτάται η ΠΟΒΕΚ, η οποία θέτει τα αιτήματά της προς το κράτος ζητώντας ασφαλιστικές δικλίδες για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Τα αιτήματα της Η ΠΟΒΕΚ :
1)   Ρευστότητα στην αγορά.
Το Επιχειρησιακό Ταμείο πρέπει να λειτουργήσει άμεσα, σύμφωνα με τον κ. Κουρσάρη. "Τα κριτήρια, πρέπει να είναι τέτοια που να μην  αποκλείονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις". Η διαχείριση του Ταμείου από τις τράπεζες, υποστηρίζει η ΠΟΒΕΚ, δεν είναι η καλύτερη επιλογή, που όπως υποστηρίζει τα δείγματα γραφής είναι απογοητευτικά.
Η ΠΟΒΕΚ ζητά απαντήσεις σε σχέση με το που έχουν δοθεί τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (1,4 δις ευρώ 2009-2013).
2)   Ωράρια Λειτουργίας των καταστημάτων.
Η ουσιαστική κατάργηση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων διά της έκδοσης διαταγμάτων για τουριστικά ωράρια σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο έπληξε καίρια τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, ενώ ευνόησε τα πολυκαταστήματα και τις μεγάλες υπεραγορές, υποστηρίζει η ΠΟΒΕΚ.
Όπως υποστήριξε ο κ. Κουρσάρης, η θέση, ότι με αυτό τον τρόπο ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας για τους άνεργους είναι παραπλανητική αφού όπως τόνισε οδηγεί στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
3)   Ενοικιοστάσιο.
Ο περί ενοικιοστασίου νόμος, ανέφερε ο κ. Κουρσάρης, προστατεύει υπό προϋποθέσεις την επαγγελματική στέγη εκείνων των επιχειρήσεων που δε διαθέτουν ιδιόκτητη και υποχρεώνονται να ενοικιάζουν. Ο Νόμος, εξήγησε, εφαρμόζεται μόνο σε κάποιες περιοχές και για ότι έχει κτιστεί μέχρι το 1999 και επιβάλλεται, είπε, όπως το ενοικιοστάσιο επεκταθεί τόσο χρονικά, όσο και γεωγραφικά, έτσι που να προστατεύονται όλα τα ενοικιαζόμενα υποστατικά.
Πρέπει να προστατευθούν είπε, οι ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τους ιδιοκτήτες που απαιτούν αύξηση του ενοικίου, ανεμίζοντας σαν δαμόκλεια σπάθη την απειλή της έξωσης.
4)   Κοινωνικές Ασφαλίσεις.
Σε σχέση με το θέμα των κοινωνικών ασφαλίσεων, ο κ. Κουρσάρης επεσήμανε ότι θα πρέπει να καταργηθεί η τιμωρητική μηνιαία αύξηση κατά 3% στις καθυστερημένες εισφορές.
Η ΠΟΒΕΚ, ζητά επίσης:
·         νομική ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης.
·         νομική ρύθμιση που να περιορίζει το επιτόκιο.    
·         νομική ρύθμιση που να εμποδίζει τις τράπεζες να υπερχρεώνουν τους δανειολήπτες.
O κ. Κουρσάρης, επεσήμανε ότι η ΠΟΒΕΚ, υποστηρίζει το διορισμό ειδικών συμβούλων που να διαφωτίζουν και συμβουλεύουν τους δανειολήπτες.  Ζητεί τη στήριξη των κομμάτων και του κράτους για στήριξη της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας με πράξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου