Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΦΑΓΑΝΕ 7,5 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

 

Ενημέρωση για την σημερινή δίκη πολιτικής ανυπακοής - Η τέταρτη φορά του «ανυπάκουου» δικηγόρου”

Ιούλιος 01, 2014
Για τέταρτη φορά παρουσιάστηκε σήμερα (1.7.2014) στο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας, ο δικηγόρος και πολιτικός ακτιβιστής Μιχάλης Παρασκευάς, κατηγορούμενος ότι ως αυτοτελώς εργαζόμενος, δεν πλήρωσε τις εισφορές του στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενα ρεπορτάζ μας για το θέμα αυτό, πρόκειται για πράξη πολιτικής ανυπακοής, εκ μέρους του 37χρονου δικηγόρου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ενδεχόμενη διαγραφή των οφειλών του κράτους προς το Ταμείο, που ανέρχονται στο ποσό των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στοχευμένη πολιτική ανυπακοή
Η πολιτική ανυπακοή του κ. Παρασκευά, στοχεύει επίσης, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «στην ανάδειξη της διαχρονικής κακοδιαχείρισης των χρημάτων του ΤΚΑ, όπως αυτό διαπιστώνεται ξεκάθαρα σε σειρά ετήσιων εκθέσεων της Γενικής Ελέγκτριας, η οποία κάνει λόγο για “διευθετήσεις” που δεν είναι προς το συμφέρον του Ταμείου». Επίσης, η ενέργειά του αυτή, έχει αίτημά της, όπως το καθορίζει ο ίδιος, «τον κοινωνικό έλεγχο και αυτοδιαχείριση του ΤΚΑ, καθότι το αποθεματικό του ύψους 7.5 δις, διαχρονικά κατασπαταλήθηκε από το κράτος, κατά παράβαση του άρθρου 9 του Συντάγματος».
Επόμενη δικάσιμος, τον Νοέμβρη 2014
Να σημειώσουμε ότι κατά τη σημερινή, ολιγόλεπτη διαδικασία και μετά από σχετική ερώτηση της δικαστή Χριστιάνας Παρπόττα, ο Μιχάλης Παρασκευάς δεν παραδέχτηκε ενοχή στην κατηγορία που αφορά παράλειψη καταβολής εισφορών για την περίοδο από 1.10.2012 μέχρι 6.1.2013 ως αυτοτελώς εργαζόμενο πρόσωπο, με αποτέλεσμα η δικαστής να ορίσει ως επόμενη δικάσιμο για ακρόαση της υπόθεσης, την 14η Νοεμβρίου 2014.
Υπενθυμίζουμε ότι η έναρξη της δίκης του «ανυπάκουου» δικηγόρου, έγινε στις 13 Μαρτίου 2014, ενώ συνεχίστηκε στις 10 Απριλίου 2014 και στις 12 Μαϊου 2014. Ο Μιχάλης Παρασκευάς, αξιοποιεί τη δίκη του, προσπαθώντας να διευρύνει σε μαζικό κίνημα την πολιτική ανυπακοή του και την ενέργειά του να μην καταβάλλει τις εισφορές του στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ήδη, συστάθηκε 11μελής προσωρινή επιτροπή για την Πρωτοβουλία Κοινωνικού Ελέγχου και Αυτοδιαχείρισης του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που οργανώνει ενημερωτικές συναντήσεις ενδιαφερομένων πολιτών σε όλες τις πόλεις.
«Έχει τα κότσια να τα βάλει με το σύστημα»
Σήμερα, όπως και τις προηγούμενες φορές που ο Μιχάλης Παρασκευάς παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, δεκάδες συμπολίτες μας από την πόλη και επαρχία Λευκωσίας, αλλά και από τη Λεμεσό, κατέφθασαν στον χώρο του δικαστηρίου και παρακολούθησαν από την αίθουσα του δικαστηρίου, την εξέλιξη της υπόθεσής του. Ο Γρηγόρης Σολωμού από τον Μαθιάτη, δήλωσε στο Sigmalive ότι «υπάρχει επιτακτική αναγκαιότητα για κοινωνικό έλεγχο και διαχείριση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων». Εξέφρασε δε την πεποίθηση, ότι «η προσπάθεια που καταβάλλει ο Μιχάλης Παρασκευάς, θα αποκαλύψει την κακοδιαχείριση που γινόταν στο ΤΚΑ και την πιθανότητα να μην πάρουν εκείνο που δικαιούνται από το Ταμείο, οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή εμείς οι εργαζόμενοι». Εξάλλου, ο Γιάννος Φλουρής από τη Λευκωσία, ανέφερε ότι «προσήλθε στο δικαστήριο μαζί με ομάδα δανειοληπτών που έχουν προβλήματα με τις τράπεζες, για να υποστηρίξουν τον Μιχάλη Παρασκευά, που έχει τα κότσια να τα βάλει με το σύστημα». Τη στήριξή του δήλωσε και ο Πέτρος Κυπριανού, υπάλληλος του Δήμου Λευκωσίας.
«Βιωσιμότητα του Ταμείου μέχρι το 2060»
Αμέσως μετά τη λήξη της δικαστικής διαδικασίας, ο Μιχάλης Παρασκευάς υπενθύμισε τους παρευρισκόμενους ότι στην τελευταία δικάσιμο στις 12 Μαϊου 2014, είχε ζητήσει ενώπιον του δικαστηρίου, πρόσβαση στην αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Τους ενημέρωσε ότι χθες, 30 Ιουνίου 2014, πήρε «κατεπείγουσα, με το χέρι», επιστολή από τον Διευθυντή Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θεοφάνη Τρύφωνος, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Όσον αφορά τις αναλογιστικές εκθέσεις, σας πληροφορούμε ότι μέχρι το 2006, αυτές διενεργούνταν από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας στη Γενεύη και συνιστούσαν εμπιστευτικά έγγραφά του. Μετά την πιο πάνω ημερομηνία, οι αναλογιστικές μελέτες διενεργούνται από τον Αναλογιστή του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ελέγχονται από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Η έκθεση με έτος αναφοράς το 2009, είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων απ’ όπου μπορείτε να τη μελετήσετε. Όσον αφορά την αναλογιστική μελέτη που διενήργησε ο αναλογιστής με βάση το Μνημόνιο Συναντίληψης, σας επισυνάπτω επικαιροποιημένο αντίγραφο σχετικού αποσπάσματος του μνημονίου του Ιουνίου 2014, όπως αυτό είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών. Το σχετικό απόσπασμα αναφέρει κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η αναλογιστική μελέτη έτυχε ελέγχου από την Επιτροπή Γήρανσης της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της ΕΕ (στην επιτροπή αυτή μετέχουν εκτός από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικευμένοι τεχνοκράτες από όλες τις χώρες μέλη) και κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε η βιωσιμότητα του Ταμείου μέχρι το 2060».
«Να εμπλακούν και άλλοι στον αγώνα»
Μιχάλης Παρασκευάς: «Πήρα τις αποφάσεις μου και είμαι έτοιμος να επωμιστώ το κόστος των επιλογών μου, παρόλο που ως δικηγόρος, ρισκάρω πολλά, αφού μπορεί να αντιμετωπίσω ακόμα και πειθαρχικές συνέπειες, αν δεν εκπληρώσω υποχρεώσεις μου προς το κράτος και αποφάσεις δικαστηρίων. Αλλά, το κάνω για να υπάρξει αντίδραση από τον κόσμο και συμπαράσταση, όχι προς εμένα, αλλά για το γενικό καλό. Πρέπει να οργανωθεί μια μαζικότερη κοινωνική αντίδραση, γιατί δεν το κάνω για να προστατευτώ μόνον εγώ. Δεν μπορεί κανείς να αντιδρά ως μονάδα και να επωμίζεται μόνος, όλο το κόστος, γιατί δεν θα έχει νόημα. Ως δικηγόρος, κυριολεκτικά απελευθερώνω ανθρώπους από φυλακές και κρατητήρια της Αστυνομίας. Αν χάσω την άδεια μου, δεν θα μπορώ να ζήσω και δεν θα μπορώ να βοηθήσω άλλους ανθρώπους. Αλλά δεν με νοιάζει να πάω φυλακή, φτάνει να έχει ένα αποτέλεσμα η προσπάθειά μου. Αν η κοινωνία δεν αντιδράσει, δεν γίνεται αγώνας. Εμένα ο στόχος μου ως ακτιβιστής, είναι να εμπλακούν και άλλοι στον αγώνα. Δεν είναι στόχος μου να γίνω μάρτυρας, ούτε να ηρωοποιηθώ, αλλά να προσφέρω και να έχει η προσφορά μου αποτέλεσμα στην κοινωνία. Ξέρω ότι το σύστημα είναι παντοδύναμο και δεν μπορώ να σηκώσω μόνος μου το βάρος αυτής της προσπάθειας»…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου