Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ, Η ΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ  ΑΚΡΑΙΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ


Το έλεγα για χρόνια μέσα από τα άρθρα μου και το επαναλαμβάνω και τώρα: ‘’Η ατιμωρησία, η κομματοκρατία και η κοινοβουλευτική δικτατορία αργά η γρήγορα θα αναγκάσει τους εξαθλιωμένους πολίτες να πάρουν την δικαιοσύνη στα χέρια τους’’ δυστυχώς τα γεγονότα των τελευταίων ημερών με επιβεβαιώνουν. Δείτε το πιο κάτω σχετικό δημοσίευμα.
Όμηρος Αλεξάνδρου

<<Την ατιμωρησία ως ρίζα και αιτία των ακραίων αντιδράσεων -όπως η απειλητική επιστολή που στάλθηκε σε πολιτικούς- υποδεικνύουν πολιτικοί, νομικοί και αστυνομικοί κύκλοι. Σε ό,τι αφορά την ουσία των απειλών, η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες, χωρίς όμως να ανάγει το θέμα σε επίπεδα που να προκαλούν πανικό.

Τώρα... θερίζουμε

«Μπορεί αυτή καθεαυτή η αποστολή απειλητικών επιστολών να μην προκαλεί πανικό, αλλά η ανησυχία έγκειται στον τρόπο που επιλέγουν πολίτες να εκφράσουν την έντονη δυσφορία τους για το γεγονός ότι ακόμη δεν πλήρωσε κανένας για το οικονομικό έγκλημα, με όλο το βάρος να πέφτει στους ώμους των απλών πολιτών». Με αυτήν την τοποθέτηση σχολίασε τις εξελίξεις σημαίνον κυβερνητικό στέλεχος, αναφερόμενο στο γεγονός ότι όχι μόνο πολιτικοί αρχηγοί, αλλά και απλοί βουλευτές έλαβαν στο ταχυδρομείο τους την άκρως απειλητική επιστολή της νεοφανούς αυτοοριζόμενης οργάνωσης «Ένοπλη Ομάδα Απόδοσης Δικαιοσύνης».

Όμοια είναι η ερμηνεία που δίνουν τόσο κύκλοι της Αστυνομίας αλλά και κύκλοι της Νομικής Υπηρεσίας, οι οποίοι υπέδειξαν στη «Σ» που αποκάλυψε το θέμα ότι, «αν οι έρευνες για την οικονομική τραγωδία συνεχιστούν με τους ίδιους αργούς ρυθμούς και κυρίως χωρίς ουσιαστικά και χειροπιαστά αποτελέσματα στο σύντομο μέλλον, τότε θα ισχύσει και στην Κύπρο ο νόμος της ζούγκλας».

Αναμονή...
Πρέπει να αποδοθούν «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», ώστε να προχωρήσουμε καθαροί προς τα εμπρός. Αυτή είναι η θέση της Κυβέρνησης η οποία, όπως μας έλεγε αρμόδια πηγή, αναμένει χειροπιαστά αποτελέσματα και δεν αρκείται στις διακηρύξεις. Στο Προεδρικό μπορεί να μην αναφέρονται συχνά στην πορεία των ερευνών, ωστόσο παρακολουθούν το θέμα και κυρίως ανησυχούν από το γεγονός ότι ακόμη δεν υπήρξε κάτι επί της ουσίας. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο Προεδρικό ήταν και η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε, στο πλαίσιο συνέντευξής του στην εφημερίδα «Αλήθεια».

Όπως μας λέχθηκε, η προβολή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη του γεγονότος ότι έχει πολλάκις επαναληφθεί στη Νομική Υπηρεσία πως ό,τι χρειαστεί, για να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο της, θα το έχει, αποτελεί ένα πολύ εύγλωττο και ξεκάθαρο μήνυμα για τις προσδοκίες του Προεδρικού.

Οι μεγαλοοφειλέτες
Σε ό,τι αφορά το επίκαιρο ζήτημα των εκποιήσεων, αυτό που έγινε αντιληπτό είναι η ανάγκη όπως δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα προς την κοινωνία, ότι το «όπλο» αυτό θα στοχεύσει πρωτίστως και κυρίως προς τους μεγαλοοφειλέτες. «Όλος ο λαός γνωρίζει λίγο-πολύ τα ονόματα των 20-25 μεγαλοοφειλετών που χρωστούν €6 δις. Αν νιώσει ο λαός ότι αυτοί είναι στο στόχαστρο και όχι τα σπιτάκια του κάθε φουκαρά, τότε οι αντιδράσεις θα κατευναστούν», ανέφερε κυβερνητική πηγή.

Εξ ου και, όπως μας τονίστηκε, η χθεσινή σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με το σύνολο των τραπεζιτών, που έλαβαν ξεκάθαρο μήνυμα από την Κυβέρνηση όχι μόνο για την ουσία, αλλά κυρίως για την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος. Δεν θεωρούνται άλλωστε άσχετες οι ξεκάθαρες τοποθετήσεις τόσο του Τζον Χούρικαν όσο και του Συνδέσμου Τραπεζών, που έστειλαν μήνυμα προς τους ευάλωτους ότι αλλού στρέφονται τα πυρά των τραπεζών.

Ουδέν νεώτερον
Με αφορμή τις καθ΄ όλα λογικές ερμηνείες πολιτικών και νομικών κύκλων, η «Σ» επιχείρησε να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών για την οικονομία. Όπως πληροφορούμαστε, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι νεότερο που να ανατρέπει τη μέχρι σήμερα εικόνα. Η εξέλιξη που καταγράφεται, σύμφωνα με πηγές από την ανακριτική ομάδα, είναι η δυσκολία των ανακριτών να λάβουν στοιχεία από σημαίνοντα στελέχη τραπεζών. Συγκεκριμένα, όπως αρμοδίως πληροφορούμαστε από πηγές της ανακριτικής ομάδας, παρά του ότι έχουν αρχίσει οι επικοινωνίες με στελέχη τραπεζών, εντούτοις οι τελευταίοι δείχνουν, επί του παρόντος τουλάχιστον, απρόθυμοι να ανταποκριθούν στην παραχώρηση στοιχείων για τη διερεύνηση πτυχών της οικονομικής τραγωδίας που άπτονται κυρίως του πορίσματος της Κεφαλαιαγοράς, το οποίο εδώ και δύο μήνες μελετάται από τους ανακριτές.

Σε ό,τι δε αφορά πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, δεν έχει ακόμη φτάσει ο server που αγοράστηκε για διευκόλυνση του έργου της Αστυνομίας μέσω της αρχειοθέτησης των χιλιάδων εγγράφων που έχουν μαζευτεί. Επίσης, ακόμη δεν έφτασε στην Κύπρο η ομάδα του Βρετανού εμπειρογνώμονα, από τον οποίο η Νομική Υπηρεσία αγόρασε υπηρεσίες για τεχνοκρατική ενίσχυση του έργου της.

Κατευθείαν στα σπίτια τους
Δεν προκύπτει κάτι χειροπιαστό από τη μέχρι σήμερα εγκληματολογική ανάλυση των επιστολών που στάλθηκαν σε πολιτικούς αρχηγούς και βουλευτές, ανέφερε στη «Σ» αρμόδια αστυνομική πηγή. Όπως ενημερωθήκαμε, η Αστυνομία διερευνά μεν το θέμα, αλλά στρέφει την προσοχή της στα προληπτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά στην αυριανή μεγάλη συγκέντρωση έξω από το Προεδρικό, από κόμματα και οργανώσεις που αντιτίθενται στη νομοθεσία για τις εκποιήσεις.

Ο δε δεύτερος αφορά στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής την ερχόμενη Παρασκευή, οπόταν και τα κόμματα θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις. «Σκοπός μας είναι τα κόμματα και οι πολιτικοί να ασκήσουν το έργο τους χωρίς προβλήματα, όποιες και αν είναι οι αντιδράσεις», υπέμνησε η εν λόγω αστυνομική πηγή.

Πάντως, στο Αρχηγείο Αστυνομίας δεν υπάρχει εφησυχασμός και ένα σημείο το οποίο βρίσκεται υπό το μικροσκόπιο είναι το γεγονός ότι κάποιες εκ των απειλητικών επιστολών, κυρίως σε ό,τι αφορά μεμονωμένους βουλευτές, στάλθηκαν απευθείας στα σπίτια τους και όχι στο κόμμα που εκπροσωπούν ή το γραφείο τους στη Βουλή.
>>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου