Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Εκποιήσεις: Άλλα λέει ο Πρόεδρος και άλλα ο Σύμβουλος του

Τη θέση ότι η πτώχευση σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι το τέλος του κόσμου,  εκφράζει ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Δημήτρης Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι για κάποιους ανθρώπους είναι καλύτερα να χάσουν το σπίτι τους, παρά να τους κυνηγά η τράπεζα για το υπόλοιπο της ζωής τους .

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η πτώχευση προστατεύει και τον ίδιο τον πολίτη. «Θα επιτρέψει σε ανθρώπους, που για χρόνια θα τους κυνηγούσαν οι Τράπεζες, να συνεχίσουν τη ζωή τους. Ακούγεται ψυχρό και θα υπάρξουν αντιδράσεις, αλλά αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες», τόνισε.

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι το να πτωχεύσει κάποιος, σημαίνει ότι σταματά πλέον να τον κυνηγά η τράπεζα, διαγράφεται το χρέος του και αυτό του επιτρέπει να ξαναρχίσει από την αρχή τη ζωή του.

«Η διαδικασία είναι δύσκολη και το κράτος και η κοινωνία πρέπει να στηρίξουν αυτούς τους ανθρώπους, αλλά είναι καλύτερο από το να τον κυνηγά για πάντα η τράπεζα και να τρέχει σε δικαστήρια», πρόσθεσε.

«Για κάποιους ανθρώπους είναι καλύτερα να χάσουν το σπίτι τους, παρά να τους κυνηγά η τράπεζα για το υπόλοιπο της ζωής τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Χρειάζεται άμεση λύση των μη εξυπηρετούμενων
Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι αν δεν λυθεί τώρα το πρόβλημα (των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των εκποιήσεων) , θα επιδεινωθεί και στο τέλος το κόστος θα είναι μεγαλύτερο . «Αν καθυστερήσουμε σήμερα τη διαδικασία θα αυξηθούν τα δάνεια και τα δικηγορικά έξοδα και ίσως να μειωθούν κι άλλο οι τιμές των ακινήτων», πρόσθεσε.

«Κάποιοι θα χάσουν περιουσίες, κάποιοι θα συζητήσουν με τις τράπεζες, θα δημιουργηθούν αδικίες, είναι μία επώδυνη διαδικασία, που αν δεν την περάσουμε, αν την κρατούμε στάσιμη, θα συνεχίσουμε αργή πτωτική πορεία και στο τέλος η επιλογή που θα έχουμε μπροστά  μας θα είναι ακόμα περισσότερες εκποιήσεις», προειδοποίησε.

Παρά την κρίση,  δεν μειώθηκαν καταναλωτικές συνήθειες
Ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ανέφερε ότι σύμφωνα με τα  οικονομικά στοιχεία, η ύφεση δεν είναι τόσο μεγάλη, όσο αναμενόταν, κι αυτό επειδή η κατανάλωση δε μειώθηκε όσο προβλεπόταν. 

Από την άλλη, πρόσθεσε, αυξάνονται ραγδαία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η εντύπωση που δίνεται στους διεθνείς δανειστές είναι ότι οι Κύπριοι δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στο να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις καταναλωτικές συνήθειες του παρελθόντος και δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους, γεγονός που ενοχλεί την τρόικα, καθώς σε άλλες χώρες, που οι πολίτες έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, συνέβη ακριβώς το αντίθετο.

Σύμφωνα με την τρόικα, πρόσθεσε, αυτή είναι μία αναπόφευκτη διαδικασία, επώδυνη, την οποία θα πρέπει να περάσουμε για να διορθωθούν οι στρεβλώσεις, να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα μας και να μπορέσει να ανακάμψει η οικονομία.

Διαφορετικά, είπε, θα συνεχίσουμε μία φθίνουσα πορεία, με πιο ήπια ύφεση και πιο αργή ανάπτυξη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου