Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Πυρ Μ. Δρουσιώτη – Μας πούλησε η Μόσχα

 

 

Εμμένει στη θέση ότι η Ρωσία, ήταν το μοναδικό κράτος που επωφελήθηκε από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974, ο δημοσιογράφος – συγγραφέας, Μακάριος Δρουσιώτης, υπερασπιζόμενος το περιεχόμενο του βιβλίου του «Η Εισβολή και οι Μεγάλες Δυνάμεις». Παράλληλα εξαπολύει επίθεση ενάντια στο κόμματα (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών), κατηγορώντας τα ότι πήραν σινιάλο για να καταφερθούν εναντίον του από τη Ρωσική Πρεσβεία.
Γράφοντας στο προσωπικό του blog, ο Μακάριος Δρουσιώτης, αναταράζει το κλίμα, χαρακτηρίζοντας αρχικά την ανακοίνωση της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για το περιεχόμενο του βιβλίου του, ως υποτιμητική και ειρωνική.
Υποδεικνύοντας μεταξύ άλλων, ότι η ελευθερία της έκφρασης στην Κύπρο είναι εξασφαλισμένη και ο καθένας εκφράζεται ελεύθερα χωρίς το φόβο να βρεθεί σ' ένα κελί, ή σε κάποιο χαντάκι, υποδεικνύει ότι τα δικά του πρότυπα συζήτησης είναι ο διάλογος και τα επιχειρήματα.
Παράλληλα υπερασπίζεται εκ νέου τις θέσεις που εκφράζει στο βιβλίο και τα συμπεράσματα του, ότι οι δύο υπερδυνάμεις (Ρωσία και Αμερική) ανέχτηκαν την τουρκική εισβολή, γιατί έτσι επέβαλλαν τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα.
Σε ότι αφορά τις ΗΠΑ, υποστηρίζει πως δεν τεκμηριώνεται η επικρατούσα άποψη ότι οργάνωσαν το πραξικόπημα για να ακολουθήσει η εισβολή και να διχοτομήσουν την Κύπρο, αποδίδοντας στον Κίσινγκερ κακούς υπολογισμούς, αφού υποτίμησε τις περιπλοκές που θα ακολουθούσαν και ανέχτηκε την εισβολή, φοβούμενος ότι σε διαφορετική περίπτωση ο Μακάριος θα στρεφόταν στη Σοβιετική Ένωση.
Από την άλλη, αναφέρει ο Μακάριος Δρουσιώτης, η Μόσχα αντέδρασε στο πραξικόπημα με αποφασιστικότητα διότι φοβόταν ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου. Στη συνέχεια ανέχθηκε την εισβολή αφού έλαβε διαβεβαιώσεις από την Τουρκία ότι δεν θα επέτρεπε ΝΑΤΟποίηση, όπως και έγινε.
Παράλληλα υποστηρίζει ότι η Μόσχα, χρησιμοποιώντας το Κυπριακό, προσεταιρίστηκε την Τουρκία για δικό της όφελος, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι, από την κυπριακή κρίση του 1974 το μόνο κράτος που επωφελήθηκε, χωρίς κανένα κόστος, ήταν η Σοβιετική Ένωση.
Συνεχίζει παραθέτοντας μία σειρά από ερωτήματα στην ρωσική πρεσβεία, καλώντας την να απαντήσει. Συγκεκριμένα αναφέρει:
1. Η ΕΣΣΔ προέβη σε εντονότατα διαβήματα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ για το πραξικόπημα. Γιατί δεν έκανε ούτε ένα διάβημα στην Τουρκία για την εισβολή;
2. Στις 20 Ιουλίου 1974, ενώ οι Τούρκοι αποβίβαζαν στρατεύματα στην Κύπρο, ο αν. Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Σοβιετικής Ένωσης στον ΟΗΕ Σάφροντσουκ μιλούσε στο Σ.Α. για «συνεχιζόμενη επίθεση εναντίον της κυπριακής ανεξαρτησίας εκ μέρους του ελληνικού στρατού» και ότι είχαν αρχίσει «ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ τουρκικών στρατευμάτων και των πραξικοπηματιών»! Θεωρεί η ρωσική πρεσβεία και όσοι συνηγορούν με τις απόψεις της ότι όσοι αντιστάθηκαν στην εισβολή ήταν πραξικοπηματίες;
3. Η ΕΣΣΔ ζητούσε και μετά την τουρκική εισβολή την απόσυρση των Ελλήνων αξιωματικών. Γιατί ΠΟΤΕ δεν ζήτησε την απόσυρση έστω κι ενός Τούρκου στρατιώτη;
4. Στις 29 Ιουλίου 1974 η Μόσχα έκανε διάβημα στην Αθήνα επειδή δεν απέσυρε τους 600 Έλληνες αξιωματικούς από την Κύπρο. Γιατί δεν έκανε ΠΟΤΕ ένα ανάλογο διάβημα στην Τουρκία για τους χιλιάδες στρατιώτες που αποβίβασε στην Κύπρο;
5. Στις 14 Αυγούστου 1974 η Τουρκία εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Κύπρου και κατέλαβε το 36% των εδαφών, εκδιώκοντας 160.000 ανθρώπους από τα σπίτια τους. Η Μόσχα που χάλασε τον κόσμο για το πραξικόπημα γιατί δεν εξέδωσε καν μια καταδικαστική ανακοίνωση για το δεύτερο Αττίλα; Αν υπάρχει να μας τη δείξουν.
6. Γιατί η ΕΣΣΔ που θεωρείται ο πιο πιστός μας φίλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν υποστήριξε ΠΟΤΕ το αίτημα της Κύπρου για κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την εισβολή στην Κύπρο;
7. Τον Ιούνιο του 1975 ο Ντενκτάς εκδίωκε 300 εγκλωβισμένους την ημέρα, εκβιάζοντας τη μετακίνηση των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα. Ο Μακάριος ζήτησε διεθνή υποστήριξη για να σταματήσει το εθνικό ξεκαθάρισμα. Η φίλη χώρα γιατί τήρησε απόλυτη σιωπή;
8. Όταν το 1976 η Κύπρος έθετε στον ΟΗΕ τον οργανωμένο εποικισμό των κατεχομένων, γιατί η ΕΣΣΔ δεν έδωσε ΠΟΤΕ καμιά υποστήριξη;
9. Την περίοδο 1975 – 1977 λόγω του εμπάργκο των ΗΠΑ η Τουρκία βυθίστηκε σε βαθιά οικονομική κρίση. Γιατί η φίλη χώρα έδωσε το φιλί της ζωής, καθιστώντας την Τουρκία το μεγαλύτερο λήπτη σοβιετικής βοήθειας, πέραν των χωρών του ανατολικού συνασπισμού;
10. Τέλος, ας μας υποδείξει η ρωσική πρεσβεία ή ο οποιοσδήποτε άλλος που θεωρεί τη ΕΣΣΔ ανεκτίμητη φίλη της Κύπρου, ένα διάβημα, μια ανακοίνωση έστω, της σοβιετικής κυβέρνησης την επίμαχη περίοδο, που να επικρίνει με το όνομα της την Τουρκία για οποιαδήποτε πτυχή του Κυπριακού.
Υποτελή τα κόμματα στην Κύπρο
Συνεχίζοντας, στο ίδιο ύφος, ο Μακάριος Δρουσιώτης, στρέφει τα πυρά του προς τα τέσσερα κόμματα, (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών) τα οποία καταφέρθηκαν εναντίον του, καταγγέλλοντας τον ότι υπονομεύει τις σχέσεις της Κύπρου με τον πιο σταθερό της σύμμαχο.
«Αν τα κόμματα μπορούν να δώσουν απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα θα παραδεχτώ ότι σφάλλω και θα απολογηθώ. Αν δεν έχουν πειστικές απαντήσεις, με ποια ηθική υπερασπίζονται με τόσο απόλυτο τρόπο μια «αλήθεια» που δεν μπορούν να την τεκμηριώσουν;» διερωτάται.
Παράλληλα διατυπώνει αμφιβολίες, για το κατά πόσον τα κόμματα πήραν το χρόνο να μελετήσουν το βιβλίο του, επισημαίνοντας ότι αυτό είχε κυκλοφορήσει από τον περασμένο Ιούνιο, αλλά η αντίδραση τους, ακολούθησε αυτήν της ρωσικής πρεσβείας, διατυπώνοντας, όπως λέει, παρόμοια επιχειρήματα με αυτήν μόλις πήραν σινιάλο από μια ξένη πρεσβεία.
«Μόνο σε υποτελή καθεστώτα πολιτικά κόμματα υιοθετούν αβασάνιστα και εν χορώ τα επιχειρήματα της προστάτιδας χώρας. Στη δική μας περίπτωση δίνουν άλλοθι στη Μόσχα επειδή στην πιο τραγική στιγμή της ιστορίας μας η ΕΣΣΔ μας πούλησε στους Τούρκους για τα δικά της συμφέροντα», υποστηρίζει ο Μακάριος Δρουσιώτης και ρίχνει το γάντι στις ηγεσίες των τεσσάρων κομμάτων, στις οποίες επισημαίνει ότι αφού έχει αναλώσει άπειρες ώρες μελέτης των πηγών και με το τεκμήριο της γνώσης, ούτε η συνείδησή του, ούτε η αξιοπρέπειά του, επιτρέπουν να συνηγορεί με αυτή την υποτέλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου