Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Ερντογάν τον έφτυσε ξανά! Ούτε τώρα ο Αναστασιάδης κατάλαβε;

Ο Ταγίπ Ερντογάν, νέος Πρόεδρος της Τουρκίας, δικαίως αποκαλείται από τους οπαδούς του ως «σουλτάνος». Ήδη έχει περιβληθεί με τεράστιες εξουσίες και αναμένεται ότι θα αποκτήσει περισσότερες. Η εντύπωση που δίνει είναι ότι επιδιώκει να αναδειχθεί τουλάχιστον ως ισότιμος του ελληνοκτόνου Ατατούρκ. Ενδεικτικό των προθέσεων, των ασίγαστων φιλοδοξιών και των μεγαλοϊδεατισμών του είναι το σύνθημα της νέας πολιτικής του, που κωδικοποιείται στη «Νέα Τουρκία» που, εμφανώς ενσαρκώνει ο ίδιος.
Σε αντιδιαστολή προς την «Παλαιά Τουρκία», που εξέφραζε ο Ατατούρκ. Οι μεγάλοι στόχοι του Ερντογάν είναι δύο. Πρώτον, να αναπτύξει τη χώρα με την κατασκευή φαραωνικών έργων. Δεύτερον, μέχρι το 2023, επέτειο της 100ετηρίδας της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, να εδραιώσει τη χώρα όχι μόνο ως περιφερειακή αλλά και ως παγκόσμια δύναμη. Και να την εντάξει στην ΕΕ, όπου θα διεκδικήσει ρυθμιστικό ρόλο λόγω πληθυσμού, στρατού και Ισλάμ.

Αυτός, λοιπόν, ο Ερντογάν ο Μεγαλοπρεπής, που βρίσκεται στο απόγειο της παντοδυναμίας και της αίγλης του, που συμπεριφέρεται με ασίγαστο πλέον αυταρχισμό και υπερφίαλη αλαζονεία, εισέβαλε χθες ξανά στα κατεχόμενα εδάφη μας. Λογικά, αν ήμασταν σοβαρό κράτος και αν είχαμε σοβαρή Κυβέρνηση και σοβαρό Πρόεδρο, έπρεπε εξ αρχής να καταδικαστεί η νέα εισβολή του σουλτάνου στο νησί μας. Ο Ν. Αναστασιάδης όφειλε να τον καταγγείλει πρώτα απ΄ όλα στους εταίρους μας, που οργίζονται για τα συμβαίνοντα στην Ουκρανία, αλλά σιωπούν για την εισβολή Ερντογάν σε παράνομα κατεχόμενο ευρωπαϊκό έδαφος.
Ο Πρόεδρος όφειλε να καταγγείλει την εισβολή Ερντογάν και στον μεγάλο εταίρο μας, τις ΗΠΑ. Το σόι «νέος, ισχυρός στρατηγικός εταίρος» του είμαστε, αν δεν μπορεί να πει μια κουβέντα για την εισβολή του σουλτάνου. Αλλά τι λέγομεν… Γιατί οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί να είναι βασιλικότεροι ημών; Αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενσυνείδητα δεν θέλησε να καταγγείλει την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου, γιατί να ενοχλούνται οι φίλοι και οι εταίροι μας;

Ο Ν. Αναστασιάδης, δύο φορές, με μια γλοιώδη και γελοιώδη πλην κωμική συμπεριφορά, αναφέρθηκε σε «επίσκεψη» και «μετάβαση του κ. Ερντογάν στην Κύπρο». Ως εάν, δηλαδή, να ήταν προσωπικός προσκαλεσμένος του και όχι παρανόμως εισβάλλων στα κατεχόμενα εδάφη μας. Ο Πρόεδρος ήλπιζε και σε… μήνυμα από τον σουλτάνο. Πιστεύει ότι με τέτοιες πολιτικές γελοιότητες και τέτοια νηπιώδη γλειψίματα θα έπειθε τον σουλτάνο να επιδείξει μια νέα πολιτική. Ποιος;
Ο Ερντογάν, που δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και διά του 105σέλιδου εγγράφου Νταβούτογλου στην ΕΕ, την ενταφίασε ως εκλιπούσα. Χθες, ο σουλτάνος έστειλε όντως ένα ηχηρό μήνυμα στον αφελέστατο Αναστασιάδη: Του είπε χλευαστικά και προσβλητικά ότι δεν πήρε τη «συγχαρητήρια επιστολή» του, οπότε ο πληθωρικός Ευ. Βενιζέλος οφείλει εξηγήσεις. Του πέταξε ακόμα πως απαιτεί δύο ιδρυτικές πολιτείες με πολιτική ισότητα και ομοσπονδία όπως η Τουρκία τις εννοεί.

Να ξαναπούμε μερικά πράγματα, ίσως ο Πρόεδρος τα κατανοήσει: Η νέα εισβολή Ερντογάν συνιστά την πιο ωμή επιβεβαίωση της τουρκικής κατοχής, του εποικισμού, της παραβίασης θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών, της καταπάτησης του διεθνούς δικαίου και ψηφισμάτων του ΟΗΕ, αναβάθμισης της υποτελούς διοίκησης.
Ο σουλτάνος προσέβαλε ξανά και γελοιοποίησε τον Αναστασιάδη και καθύβρισε την Κυπριακή Δημοκρατία. Από τον Πρόεδρο δεν ακούστηκε ούτε μια τυπική δήλωση καταγγελίας, ούτε ένα κιχ διαμαρτυρίας όταν, στα κατεχόμενα, δεκάδες Τ/κ διαμαρτυρήθηκαν κατά της εισβολής του σουλτάνου. Ποιο είναι το ψευδοκράτος, είπαμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου