Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Χρεοκοπημένη από το 2011 η Λαϊκή

Η Λαϊκή Τράπεζα δεν ήταν συνδεδεμένη στον αναπνευστήρα τις παραμονές των εκλογών, αλλά για μια περίοδο τουλάχιστον δύο χρόνων. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει κυβερνητική έκθεση 40 σελίδων, την οποία αποκαλύπτει η εφημερίδα New York Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα  -το θέμα τρέχει παράλληλα με άλλο δημοσίευμα για τις συμβουλές  της ΕΚΤ προς την ΚΤ για το χειρισμό του ELA της Λαϊκής- η έκθεση ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος μόλις ανέλαβε την προεδρία, το Μάρτιο του 2013, έθεσε το ερώτημα «πώς μπορεί μια τράπεζα μεσαίου μεγέθους να τορπιλίσει μια ολόκληρη οικονομία;»



Η μελέτη των 40 σελίδων εξετάζει λεπτομερώς πώς η κατάρρευση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας θα μπορούσε να έχει καταστροφική επίδραση στην Κύπρο.
Η έκθεση βασίζεται σε πολλές χιλιάδες σελίδες επίσημων εγγράφων και κατηγορεί την προηγούμενη κυβέρνηση  και τους δύο πρώην διοικητές της ΚΤ Αθανάσιο Ορφανίδη και Πανίκο Δημητριάδη, για την κάλυψη των προβλημάτων της τράπεζας, προκειμένου  να εξασφαλίσει ELA.



Η έκθεση είναι αποκαλυπτική για το εύρος των ευθυνών, ενώ για πρώτη φορά στοχοποιείται με ένταση ο Αθανάσιος Ορφανίδης. Επίσης αποκαλύπτεται και η προσέγγιση της κυβέρνησης Χριστόφια, η οποία φλέρταρε ανοιχτά με την προοπτική της εθνικοποίησης της Λαϊκής, αν έβρισκε τα χρήματα.
«Η Λαϊκή Τράπεζα ήταν αφερέγγυα πριν από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Μετά το κούρεμα, η τράπεζα δεν είχε πολλές πιθανότητες να επιβιώσει», καταρρίπτοντας και μια κυρίαρχη εντύπωση στην κυπριακή κοινή γνώμη για την πραγματική επίπτωση του PSI στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση χρησιμοποίησε τα προβλήματα της τράπεζας ως δικαιολογία για να κρατικοποιήσει την τράπεζα και ισχυρίζονται ότι οι κ.κ. Ορφανίδης και Δημητριάδης αγνόησαν  τα αποδεικτικά στοιχεία υπέρ της άποψης ότι η τράπεζα ήταν υπό κατάρρευση, προκειμένου να εξασφαλίσουν την έγκριση για την παροχή ELA, που έφτασε τελικά στα 10 δις. ευρώ.



Το ρεπορτάζ του NYT αποκαλύπτει και προς ποια κατεύθυνση κινούνται οι έρευνες για την κατάρρευση της οικονομίας: στην Κεντρική Τράπεζα και τι έκανε κατά τη διάρκεια της επίμαχης περιόδου.
Ο συντάκτης του δημοσιεύματος, Landon Thomas, σχολιάζει ότι η έκθεση, παρά το κάθετο συμπεράσματά της δεν ρίχνει φως στις πράξεις των κυριότερων παραγόντων, κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Τόσο ο κ. Δημητριάδης όσο και ο κ. Ορφανίδης, σε δηλώσεις τους προς την εφημερίδα,  απέρριψαν το κεντρικό συμπέρασμα της έκθεσης : ότι η Λαϊκή Τράπεζα ήταν αφερέγγυα κατά τη διάρκεια της θητείας τους.
«Υπήρχε ένα αξιόπιστο σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίησή της», δήλωσε ο κ. Δημητριάδης Ο κ Ορφανίδης, σε δική του δήλωση είπε: «Αν υπήρχαν σαφείς αποδείξεις ότι η Λαϊκή Τράπεζα ήταν αφερέγγυα ή ότι δεν έχουν επαρκείς εξασφαλίσεις τότε ο ELA θα έπρεπε να είχε σταματήσει. Ενώ ήμουν στην κεντρική τράπεζα, η τράπεζα ήταν φερέγγυα, έδωσε επαρκείς εξασφαλίσεις και οι κανόνες ακολουθούνταν σωστά».


Η έκθεση προβαίνει και στους ακόλουθους ισχυρισμούς:
-Ότι ο τότε πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, δεν προέβαλε αντιρρήσεις ως προς το αρκετά μεγάλο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, στα τέλη του 2011, διότι οι ζημίες που υπέστη η Λαϊκή Τράπεζα θα του έδιναν την ευκαιρία να κρατικοποιήσει την τράπεζα.
Μάλιστα φέρεται να ήταν έτοιμος να ζητήσει και δάνειο από την  ΕΚΤ.
-Όταν η Λαϊκή Τράπεζα ζήτησε για πρώτη φορά ELA,, το φθινόπωρο του 2011, καταθέσεις έφευγαν με μεγάλα ποσά και είχε ένα δείκτη ρευστότητας κάτω από 4%, σε σύγκριση με το ελάχιστο όριο του 20%. Ο κ. Ορφανίδης σε η έκθεση προς τους συναδέλφους του στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είχε  πει ότι “από την εκτίμηση του τμήματος τραπεζικής εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας, η Marfin Popular Bank ήταν φερέγγυα."
ΟΙ συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι στην πράξη ίσχυε το αντίθετο, γι αυτό και η PricewaterhouseCoopers, αρνήθηκε να υπογράψει τα αποτελέσματα του 2011, κάτι που έγινε όταν έλαβε επιστολή παροχής κρατικής εγγύηση από την κυβέρνηση. Την εν λόγω επιστολή είχε αποκαλύψει ο Πολίτης.
-Τα έγγραφα δείχνουν ότι κ. Ορφανίδης είχε προβλέψει ότι η ανάκαμψη σε Κύπρο και Ελλάδα θα έφερναν στη Λαϊκή κέρδη  1,600 δις. ευρώ το διάστημα 2013-2016.
«Μια τράπεζα που εξαρτάται από ELA για ένατο συνεχή μήνα, με core Tier 1 κοντά στο μηδέν, με αδυναμία ανακεφαλαιοποίησης και κύρια ενασχόληση στην Ελλάδα, που μαστιζόταν από μια οικονομική κρίση, εκτιμάται ότι μέσα σε τρία χρόνια - από το 2013 - θα πραγματοποιήσει καθαρά κέρδη € 1,6 δισ. Τα κέρδη αυτού του μεγέθους δεν καταγράφηκαν ποτέ από την τράπεζα, ούτε καν όταν ήταν στο αποκορύφωμά της, κατά τη διάρκεια της μεγάλης «φούσκας», που είναι πριν από το 2010», αναφέρουν οι συντάκτης της έκθεσης που δόθηκε στον Νίκο Αναστασιάδη.
-Η έκθεση δεν είναι λιγότερο σκληρή για τον κ. Δημητριάδη, ο οποίος, μαζί με την πρώην κυβέρνηση, κατηγορούνται ότι συμφωνήσαν σε ένα σχέδιο νόμου που επιτρέπει το κούρεμα καταθετών -που έγινε το Μάρτιο του 2013- χωρίς να ενημερώσουν  τη νέα κυβέρνηση σχετικά με αυτό. Σε δήλωσή του, ο κ Δημητριάδης αναφέρει ότι  ο ισχυρισμός ότι «η διάσωση συμφωνήθηκε νωρίτερα από την προηγούμενη κυβέρνηση και τον ίδιο,  δεν είναι μόνο αβάσιμη, αλλά και γελοία».
-Τον Ιούλιο του 2012, ανώτερος εκπρόσωπος στην κεντρική τράπεζα ενημέρωσε ότι η Λαϊκή ήταν σε κατάσταση «μη-βιωσιμότητας» Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση και η Κεντρική εργάστηκαν με υπερωρίες για να συνεχιστεί η ροή του ELA. Η έκθεση παρουσιάζει αναλυτικά πώς ο κ Δημητριάδης προχώρησε και υπερασπίστηκε ένα σχέδιο για την αύξηση της αξίας των εξασφαλίσεων της Λαϊκής, έτσι ώστε να μπορεί να εξασφαλίσει περισσότερo ρευστό, κρατώντας ενήμερο τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Ο κ Δημητριάδης είπε στην εφημερίδα ότι οι τεχνικές αποτίμησης των εξασφαλίσεων της ΚΤ ήταν «αρκετά συντηρητικές».
-Η τεχνητή παράταση της βιωσιμότητας προκάλεσε στον φορολογούμενο άμεση ζημιά 1.800.000.000 για να μην αναφέρουμε, τις «παράπλευρες απώλειες», επισημαίνουν οι συντάκτες της κυβερνητικής έκθεσης.


Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ
19/11/2014 - 16:32
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου