Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Η εναλλακτική σχολή στην διαχείριση της κρίσης

 

Άννα Θεολόγου *Agora Dialogue
Στο πρόσφατο συνέδριο του economist, στο οποίο παρευρέθηκα, μεταξύ των πολλών ομιλητών ήταν και ο κ.Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέσα από μια εξαιρετική, εμπεριστατωμένη και ρεαλιστική ομιλία αναζήτησε εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης της κρίσης από τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες επισημαίνοντας την σημαντικότητα της στοχευμένης αντιμετώπισης της ανεργίας μεταξύ των νέων και την αύξησης της ρευστότητας. Δύο θέματα αρκετά συνδεδεμένα που κατά κύριο λόγο ευθύνονται για την επιδείνωση της κατάστασης σε όλη την επικράτεια και ειδικά στις προβληματικές χώρες όπως είναι η Κύπρος, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και θα ακολουθήσουν ακόμα μεγαλύτερες χώρες αν η κατάσταση συνεχιστεί.
Το θετικό κομμάτι είναι ότι υπάρχουν όντως εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης σε όλη την ευρωζώνη, κάτι που συζήτησα με δυο αξιόλογα άτομα από το περιοδικό economist και έδειξαν να ασπάζονται την άποψη που παραθέτω σήμερα,  το αρνητικό κομμάτι είναι ότι δεν υπάρχει η πολιτική θέληση να ληφθούν υπόψη αυτοί οι τρόποι για διόρθωση της κατάστασης. Η Κύπρος με την υιοθέτηση του ευρώ την 1/1/2008 είχε υπογράψει επίσης και την διορία πλήρους μετατροπής της Κυπριακής Λίρας με το Ευρώ, η οποία ημερομηνία, υφίσταται για το τέλος του 2017, κάτι το οποίο ξεχνάμε και θα μπορούσε να μας δώσει περιθώριο 3 χρόνων να ισορροπήσουμε την κατάσταση όσον αφορά το Δημόσιο Χρέος.
Με απλά λόγια, θα μπορούσαμε να επαναφέρουμε τις νομισματικές ποσότητες σε Κυπριακή Λίρα, που με βάση τα στοιχεία της παγκόσμιας τράπεζας ήταν γύρω στα 15δις, στην αγορά για 3 ακόμη χρόνια. Έτσι  να δανειοδοτηθούν επιχειρήσεις, να παραχθεί εγχώριο προϊόν, να δοθεί η απαραίτητη ρευστότητα που θα καταπολεμήσει τον επικίνδυνο αποπληθωρισμό ώστε να μειωθεί η ανεργία και όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να εξέλθουμε από την ευρωζώνη, κλείνοντας τα στόματα σε όσους θεωρούν επικίνδυνη την έξοδο μας από το ευρώ.
Υπάρχουν ποσότητες σε Κυπριακή Λίρα που διακινούνται στην μαύρη αγορά και θα μπορούσε η εφαρμογή παράλληλα της λίρας για ένα χρονικό διάστημα, να απαλείψει το πρόβλημα των μαύρων αγορών. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Κύπρο, είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο με την Γερμανία παραδείγματος χάριν να έχει 13.2δις Γερμανικό Μάρκο σε κυκλοφορία στην μαύρη αγορά, χωρίς να έχει υπογράψει διορία υποχρεωτικής μετατροπής του Γερμανικού Μάρκου με το Ευρώ. Στην ίδια περίπτωση είναι και η Ιρλανδία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Αυστρία, και σε περιορισμένη χρήση η Σλοβακία, η Σλοβενία, το Βέλγιο, μπορούν δηλαδή επ’ αόριστον να συναλλάσσονται με το αρχικό τους νόμισμα, και αυτά τα στοιχεία είναι δημοσιευμένα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Είναι ένα ζήτημα που ίσως να τους επιτρέπει μελλοντικά να διατηρούν ένα σύστημα παράλληλα, ώστε σε περίπτωση κατάρρευσης του ευρώ να μην έχουν χρονικές απώλειες και αύξηση στο κόστος συναλλαγής, επίσης όμως δημιουργεί εύλογα ερωτήματα στο ενιαίο του ευρώ-συστήματος καθώς δεν θα έπρεπε να υπάρχουν αυτές οι διακρίσεις μεταξύ των χωρών του νότου και του βορρά.
Εν κατακλείδι εάν εφαρμοστεί για 3 ακόμη χρόνια η παράλληλη χρήση της λίρας, που στην ουσία εμπίπτει σε συμφωνία και δεν μπορεί να το αρνηθεί  η Ευρωζώνη, θα μας βοηθήσει πιο εύκολα να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας απέναντι στους δανειστές και στην οικονομική ανάπτυξη που τόσο πολύ χρειάζεται αυτός ο τόπος.
Η Κυβέρνηση δυστυχώς δεν έχει την παραμικρή πρωτοβουλία για εναλλακτικές μεθόδους καταπολέμησης της κρίσης, παράγοντας μόνο φορολογική πολιτική και όχι πολιτική ανάπτυξης που θα βοηθήσει στις προοπτικές της οικονομίας μας.
* Οικονομολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου