Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Φανερά ενοχλημένη από την συμμαχία Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου η Τουρκία άρχισε πλέον να μιλά με στρατιωτικούς όρους.  Τα σενάρια για πρόκληση θερμού επεισοδίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, φουντώνουν  τις τελευταίες ώρες.
 Οι ανησυχίες εντείνονται και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έδωσε σήμερα εντολή για απελευθέρωση των κανόνων εμπλοκής του τουρκικού Ναυτικού,  δηλαδή το δικαίωμα στα τουρκικά πολεμικά υποβρύχια,  πλοία και μαχητικά που «αλωνίζουν»  στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ… όποτε κρίνουν αναγκαίο να ανοίξουν «πυρ».
Άρχισαν μάλιστα στρατιωτική άσκηση με την ονομασία «Γαλάζια Φάλαινα». 
Σε πλήρη κινητοποίηση η Ελλάδα και οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο. Η Εθνική Φρουρά παρακολουθεί τις εξελίξεις.
ΚΥΠΡΟΣ: Δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στο δρόμο της έντασης 
Την και αν το θερμόμετρο στην περιοχή βρίσκεται στα ύψη με την Τουρκία να επιδεικνύει  ωμή αποφασιστικότητα να κάνει χρήση της τεράστιας πολεμικής της ισχύος, στην Κύπρο επικρατεί μία ανησυχητική ηρεμία. 
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, στο ΓΕΕΦ δεν έχει ληφθεί κανένα απολύτως μέτρο, ενώ ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης απουσιάζει με άδεια! Οι πολιτικές παρεμβάσεις περιορίζονται στο κάλεσμα της διεθνούς κοινότητας να βάλει στη θέση της την Τουρκία, ενώ ο λαός βρίσκεται σε παντελή άγνοια.
Το Γενικό Επιτελείο της Εθνικής φρουράς απαντά ότι  λαμβάνονται τα μετρά που πρέπει, περισσότερα  μέτρα θα προκαλέσουν τον αντίπαλο να λάβει υπέρμετρα, κάτι που δεν βοηθά στην αποκλιμάκωση της έντασης. Συγκεκριμένα αρμόδια πηγή ξεκαθαρίζει στο tothemaonline ότι η Εθνική Φρουρά γνωρίζει τις παρανομίες, παραβιάσεις και τις δεσμεύσεις που έχει κάνει η Τουρκία. Παρακολουθεί την κατάσταση,  προχωράει σε αξιολόγηση και τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα. Ο στρατός όπως μας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά γενικότερα κάνει αυτό που πρέπει και αναμένει την πολιτική ηγεσία, ενώ υπάρχει και ανοικτή επικοινωνία με την Ελλάδα. Για τους λόγους απουσίας του Αρχηγού, το ΓΕΕΦ αναφέρει ότι βρίσκεται στις Βρυξέλλες.  
ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ: Ετοιμάζονται για πιθανό επεισόδιο
Από την άλλη ασφαλείς πηγές αναφέρουν στο tothemaonline, ότι οι Βρετανικές Βάσεις έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα. Κρίνουν ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει ένταση, ακόμα και επεισόδιο στην περιοχή.
ΕΛΛΑΔΑ:  Απαντά στην Τουρκία με την αποδέσμευση κανόνων εμπλοκής
Με αποδέσμευση των κανόνων εμπλοκής απαντά και η Ελλάδα στις απειλές πολέμου της Άγκυρας και στρέφει την προσοχή της στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα στο Καστελόριζο δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή αποπλέουν πολεμικά πλοία της Τουρκίας από τη ναυτική βάση του Ακσάζ προκειμένου να διεξάγουν με ΝΑΤΟική συμμετοχή την άσκηση «Γαλάζια Φάλαινα» στη δυνητική ελληνική ΑΟΖ και στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με το defencenet ανώτατη πηγή του ελληνικού Πενταγώνου ανέφερε  πώς στα σκάφη που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις τόσο στη UNIFIL όσο και στην Active Endeavour, πρόκειται για την ΤΠΚ «Καβαλούδης» και το υποβρύχιο «Πρωτεύς», έχουν δοθεί συγκεκριμένες εντολές και μέσα σε αυτές είναι και η αποδέσμευση των κανόνων εμπλοκής.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι κατά την αποστολή επιχειρήσεων εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων υπάρχουν κανόνες εμπλοκής. «Απλά τώρα είναι διαφορετικά τα πράγματα», αφήνοντας να εννοηθεί πώς έχει αυξηθεί το level σε περίπτωση που τα ελληνικά πλοία δεχθούν κάποια παρενόχληση από τα τουρκικά τα οποία είναι βέβαιο πώς θα μπουν στην Κυπριακή ΑΟΖ. 
 Από ελληνικής πλευράς γίνεται μία προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, καθώς εκτιμάται πώς η τουρκική αντίδραση έρχεται σε συνέχεια της τριμερούς σύσκεψης στο Κάιρο μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου με θετικά αποτελέσματα για τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
«Δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια όμως σε περίπτωση που προκληθούμε εντός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων», ήταν απάντηση ανώτατου αξιωματικού από το ελληνικό Πεντάγωνο, ο οποίος πρόσθεσε με νόημα «έχουμε και εμείς κανόνες εμπλοκής». Οι κανόνες εμπλοκής σημειώνεται πώς έχουν μια διαβάθμιση και μπορεί να είναι από επίπεδο κυβερνήτη πολεμικού πλοίου μέχρι του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του ΚΥΣΕΑ.
«Ασφαλώς περιμένουμε αντίδραση και έχουμε εξετάσει όλα τα εναλλακτικά σενάρια ακόμη αυτό της πρόκλησης θερμού επεισοδίου, παρότι το θεωρούμε ακραίο και εκτιμούμε ότι η Τουρκία δεν θα φθάσει μέχρι εκεί υπακούοντας τα δικά της συμφέροντα», ανέφερε κυβερνητική πηγή, εκφράζοντας σαφώς την ανησυχία της.
Το όλο θέμα έχει επί τάπητος στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής  , ενώ οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αυξημένη ετοιμότητα όσο διαρκεί η άσκηση των Τούρκων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο με την επωνυμία «Γαλάζια Φάλαινα».
Μάλιστα, οι Τούρκοι έχουν δώσει ρόλο ναυαρχίδας για τη συγκεκριμένη άσκηση στην κορβέτα «Buyukada», η οποία πριν μερικές ημέρες είχε παραβιάσει επτά φορές τα ελληνικά χωρικά ύδατα κάνοντας βόλτες στο Αιγαίο. Από τη «Buyukada» θα παρακολουθήσει τη «Γαλάζια Φάλαινα» ο αρχηγός του τουρκικού Ναυτικού.
ΤΟΥΡΚΙΑ: Οι κανόνες εμπλοκής που δόθηκαν στο τουρκικό ναυτικό για έναρξη πυρών
1.            Τουρκική Μονάδα δεν θα πρέπει να υποχωρεί προ οιασδήποτε ενέργειας, η οποία αποβλέπει στον περιορισμό ή παρεμπόδιση των κινήσεών της όπως επίσης και αντίστοιχων κινήσεων που αποβλέπουν στον περιορισμό των κινήσεων πλοίων της τουρκικής δημοκρατίας (σ.σ.: εννοεί το "Barbaros")
2.            Ο κυβερνήτης πολεμικού πλοίου ή αεροσκάφους έχει το φυσικό δικαίωμα, σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση, να αμυνθεί χρησιμοποιώντας τα όπλα του, σε όση έκταση είναι αναγκαίο, με μοναδικό σκοπό να προστατεύσει τη Μονάδα του, τη ζωή των ανδρών του και το υλικό της Μονάδας του. Η αρχή αυτή αναφέρεται ως «αρχή αυτοπροστασίας».
3.            Σε εφαρμογή της παραπάνω αρχής της άμυνας, άλλες φίλιες δυνάμεις, που βρίσκονται στην περιοχή του επεισοδίου, έχουν υποχρέωση να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια στη Μονάδα, πλοίο ή αεροσκάφος που δέχθηκε την επίθεση, με τον πλέον πρόσφορα τρόπο.
4.            Τουρκικό Πλοίο ή Ομάδα Πλοίων, Αεροσκάφος, Ε/Π ή Σχηματισμός Αφών ή Ε/Π του Ναυτικού εφόσον παρενοχληθεί από εχθρική δύναμη θα πρέπει, να φροντίσει για την εξουδετέρωση της παρενόχλησης και εν συνεχεία να συνεχίσει τις ασκήσεις ή δραστηριότητες με αυξημένο βαθμό ετοιμότητας.
5.            Παραμένει ως υποχρέωση και αναφαίρετο δικαίωμα του Κυβερνήτου ενός πλοίου ή αφού, να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, σε κάθε περίπτωση, για να εξασφαλίσει τη ζωή των ανδρών του και την ασφάλεια της Μονάδας του με την έναρξη πυρών, ανεξάρτητα από την εφαρμογή των κανόνων εμπλοκής.
Το τουρκικό Ναυτικό, αποτελείται από 158 πολεμικά πλοία, 50 αεροπορικά μέσα, αμφίβια ταξιαρχία πεζοναυτών, δυνάμεις υποβρυχίων καταστροφών και 50.000 ανθρώπινο δυναμικό, αναφέρει το defencenet .

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου