Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: ΕΝΑ ΣΤΑ ΔΥΟ ΤΑ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Με αμείωτο ρυθμό αυξάνονται κάθε μήνα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) ενώ στη Βουλή συνεχίζεται η συζήτηση για την εκποίηση των ενυπόθηκων ακινήτων. Οι αριθμοί της Κεντρικής Τράπεζας για τράπεζες και συνεργατικά, αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει με τον δανεισμό νοικοκυριών και τις δραματικές κοινωνικές επιδράσεις που θα προκύψουν σε περίπτωση που θα ξεκινήσει διαδικασία εκποιήσεων πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται για πέραν των 90 ημερών αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά €195,8 εκατ. στα €28,1 δισ. από €27,9 δισ. τον Αύγουστο, αποτελώντας το 48,48% των συνολικών δανείων. Πέρυσι τον Σεπτέμβριο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν 37,3%.

Οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα έχουν εντείνει τις προσπάθειες για ανάκτηση μέρους των προβληματικών δανείων και για το λόγο αυτό αποστέλλονται επιστολές τόσο στους δανειολήπτες όσο και στους εγγυητές. Η ανοδική πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δείχνει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αποτελέσματα και το πρόβλημα παραμένει στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για την αγορά κατοικίας, θέμα για το οποίο γίνεται μεγάλη συζήτηση στη Βουλή, ανέρχονται σε €4,2 δισ., δηλαδή σχεδόν ένα στα δύο στεγαστικά δάνεια δεν εξυπηρετείται. Με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι χορηγήσεις για αγορά κατοικίας είναι στα €10,09 δισ. και το 44,15% είναι στην κατηγορία των προβληματικών δανείων.

Από τα στεγαστικά δάνεια των €4,2 δισ. που δεν εξυπηρετείται αναδιαρθρώθηκαν μόνο τα €362,4 εκατ. Από την κατηγορία των €10,09 δισ. δανείων για αγορά κατοικίας τα €5,9 δισ. εξυπηρετείται κανονικά και από αυτά έχουν αναδιαρθρωθεί δάνεια αξίας €570 εκατ. Στον τομέα των κατασκευών, που παρατηρείται και μεγάλο πρόβλημα στην αποπληρωμή δανείων, υπάρχουν δάνεια €7,47 δισ. και ποσοστό 73,80% δεν εξυπηρετείται.

Αυτό σημαίνει ότι πιστώσεις €5,6 δισ. βρίσκονται στην κατηγορία των προβληματικών δανείων και μόνο για το 23,59% των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση. Δηλαδή δάνεια αξίας €1,32 δισ. στον κατασκευαστικό τομέα έχουν υποστεί αναδιάρθρωση. Με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας από τα €7,47 δισ. που δόθηκαν εξυπηρετείται το 26,20%, δηλαδή δάνεια €1,95 δισ. και από αυτά έχουν υποστεί αναδιάρθρωση χορηγήσεις αξίας €239,9 εκατ.

Στην κατηγορία χορηγήσεων για διαχείριση ακίνητης περιουσίας (real estate) υπάρχουν δάνεια €4,39 δισ. και από αυτά το 58,38% είναι μη εξυπηρετούμενα, δηλαδή τα €2,6 δισ. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι από τα €4,39 δισ. χορηγήσεις που δόθηκαν εξυπηρετούνται κανονικά τα €1,8 δισ. και δάνεια αξίας €282,6 εκατ. έχουν υποστεί αναδιάρθρωση.

Στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο από τα €5,27 δισ. δάνεια, πρόβλημα στην εξυπηρέτησή του εμφανίζει το 44%. Από τα €2,4 δισ. χορηγήσεις που είναι στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν υποστεί αναδιάρθρωση δάνεια αξίας €186,37 εκατ. Στην κατηγορία του εμπορίου οι χορηγήσεις που εξυπηρετούνται κανονικά είναι €2,89 δισ. και από αυτές έχουν αναδιαρθρωθεί €208,9 εκατ.

Στις χορηγήσεις €7,20 δισ. που έδωσαν τα πιστωτικά ιδρύματα για καταναλωτικούς σκοπούς, στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων είναι δάνεια €4,37 δισ. και έχουν γίνει αναδιάρθρωση μόνο €308,1 εκατ. Από τις χορηγήσεις που έχουν παραχωρηθεί για καταναλωτικούς λόγους τα €2,82 δισ. εξυπηρετούνται κανονικά και από αυτά έχουν αναδιαρθρωθεί δάνεια €179,78 εκατ.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου