Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Ο East Med αλλάζει το παιγνίδι στην αγορά ενέργειας




Με ιδιαίτερα θετικά σχόλια ο διεθνής Τύπος ασχολείται με την πρόταση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος, για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.


Το αμερικανικό CNBC, χαρακτηρίζει τον East Med, ως την καλύτερη εναλλακτική της Ευρώπης, μετά τη στροφή της Ρωσίας προς την Τουρκία, με τη δημοσιογράφο να αναφέρει χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ της πως ο αγωγός μπορεί να αποτελέσει παράγοντα αλλαγής του παιχνιδιού στην αγορά ενέργειας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε μήκος αγωγό που θα κατασκευαστεί ποτέ, με μήκος 1530 χιλιόμετρα, και μπορεί να τροφοδοτεί την Ευρώπη με 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Επικαλείται, δε, μετρήσεις της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία η λεκάνη της Λεβαντίνης ( ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ)  κρύβει 3,455 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Η πρόταση του αγωγού βρίσκεται στο τραπέζι της σημερινής Συνόδου για την Ενέργεια που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, ενώ χθες οι υπουργοί ενέργειας Κύπρου και Ελλάδος έθεσαν το θέμα ενώπιον του Ευρωπαίου Επίτροπου αρμόδιου για την Ενεργειακή Ένωση, ζητώντας χρηματοδότηση από την Κομισιόν.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου