Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Δεν «έριξε» το Watergate τον Νίξον, αλλά η στάση του για την Κύπρο

Της Μαρίας Ζαχαράκη

Ο Νίξον έφυγε εξαιτίας της Κύπρου, λέει ο Χαλίλ Σιβγκίν, που ήταν το δεξί χέρι του πρώην προέδρου της Τουρκίας, Οζάλ, επειδή αντιτάχθηκε στην «ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο».
Ο πρώην Υπουργός Υγείας, Χαλίλ Σιβγκίν, ήταν σύμβουλος του Οζάλ, και πήγαινε συχνά στις ΗΠΑ και παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις.
Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο aHaber, είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Νίξον είχε χάσει τη θέση του επειδή είχε αντιταχθεί στο να γίνει απόβαση από τους Τούρκους στην Κύπρο και τόνισε ότι «Το σκάνδαλο Watergate προέκυψε εξαιτίας αυτής της σκληρής στάσης του Νίξον.
Εμείς, για να μπορέσουμε να επέμβουμε στην Κύπρο, χρειαζόταν η έγκριση των ΗΠΑ. Αλλά θεωρείτο βέβαιο ότι ο Νίξον δε θα δεχθεί κάτι τέτοιο. Το ίδιο και ο αντιπρόεδρος. Τότε ΥΠΕΞ ήταν ο Κίσινγκερ. Ο Νίξον έχασε τη θέση του, αλλά ο Κίσινγκερ παρέμεινε. Και εκείνος μας έδωσε τη δυνατότητα για την επέμβαση. Δηλαδή οι δυνάμεις, που έριξαν από τη θέση τους το Νίξον, διατήρησαν στη θέση του τον εβραϊκής καταγωγής Κίσινγκερ για να επέμβουμε στην Κύπρο».
Ο Σιβγκίν είπε ότι η δύναμη αυτή ήταν το εβραϊκό λόμπυ και συνέχισε ότι «Η Κύπρος για τους Εβραίους είναι πολύ σημαντική. Εάν η Κύπρος βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας, τότε οι ορθόδοξοι δεν θα έχουν καλές σχέσεις με το Ισραήλ. Οι πολιτικές Ελλάδας και Ισραήλ είναι αντίθετες μεταξύ τους.
Εμείς ως Τούρκοι δεν έχουμε κάποια εχθρότητα με τους Εβραίους. Η επιχείρηση αυτή θα παρεμπόδιζε το να περάσει η Κύπρος στα χέρια της Ελλάδας. Σε περίπτωση που περάσει στα χέρια της Ελλάδας μπορεί να δημιουργηθεί κίνδυνος για το Ισραήλ. Αυτούς τους υπολογισμούς έκαναν. Αν μη τι άλλο η Κύπρος χωρίζεται στα δύο. Εμείς φιλονικούμε με την Ελλάδα, αλλά σ’ αυτήν την περίπτωση δεν είναι απειλή για το Ισραήλ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου