Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

<<Ο Μπαν Κι Μουν κατέλυσε την Κυπριακή Δημοκρατία!>>

Του Σάββα Ιακωβίδη
Το μέγα και αναπάντητο ερώτημα: Τι θα γίνει παρακάτω και πώς γλιτώνουμε από τη μέγκενη συνομιλιών που, αφεύκτως, οδηγούν στη νομιμοποίηση της κατοχής και στην τουρκοποίηση της Κύπρου; Ο Πρόεδρος ξέρει πώς τώρα θα ενεργήσει; Ή πάλι στον αυτόματο πιλότο;

Τι είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ; Είναι ο εκπρόσωπος των κρατών-μελών του Οργανισμού και ο θεματοφύλακας της διεθνούς τάξης και νομιμότητας. Καλείται να εκτελεί τα καθήκοντά του με αμεροληψία, ακεραιότητα και αντικειμενικότητα, επειδή ο ρόλος του είναι μεσολαβητικός και ειρηνευτικός. Εκτός από μερικές φωτεινές εξαιρέσεις -Ου Θαντ και Νταγκ Χάμμαρσκελντ- οι επόμενοι Γενικοί Γραμματείς είναι υποχείρια και ενεργούμενα των Αμερικανών ή και των Βρετανών. Όπως ο σημερινός Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Ένας άχρωμος, άσχετος και εν πολλοίς διακοσμητικός αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού. Δηλ. υποκείμενος σε πιέσεις και υποδείξεις. Όπως ακριβώς συνέβη με την τελευταία έκθεσή του για τη δραστηριότητα της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Θα ανέμενε κανείς πως ο Μπαν θα κατέγραφε επακριβώς τι συνέβη και ιδιαίτερα τους πρόσφατους τρεις μήνες, μετά την τρίτη τουρκική εισβολή και κατοχή, αυτήν τη φορά θαλάσσιας επικράτειας στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως δήλωσε την περ. Πέμπτη ο Κυβ. Εκπρόσωπος, «στην Έκθεση δεν γίνεται σαφής αναφορά στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών, της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στην Έκθεση δεν υπάρχει καμία αναφορά στη διεξαγωγή παράνομων σεισμικών ερευνών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας εκ μέρους της Τουρκίας από το Barbaros, συνοδευόμενο από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού».

Στην έκθεση γίνονται ανεπαρκείς αναφορές στο θέμα των αγνοουμένων, εκθειάζεται ο Αττίλας, ενώ παρεμποδίζει έρευνες σε 30 στρατιωτικές περιοχές και επαναφέρεται, μετά από εφτά χρόνια, το κωμικό θέμα της δήθεν απομόνωσης των poor Turks . Η Κυβέρνηση τονίζει ότι «η προσέγγιση ίσων αποστάσεων υπό το πρόσχημα της αμεροληψίας αποθρασύνει την Τουρκία και δυσχεραίνει περαιτέρω την υφιστάμενη κατάσταση».
Την περ. Πέμπτη, σε συνέντευξή του στο «Μέγα», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέκρινε με οργή τον Μπαν Κι Μουν καθώς και τις Ην. Πολιτείες. Ο Πρόεδρος παραδέχθηκε πως εξαπατήθηκε από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, τον Αντιπρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον εδώ πρέσβη τους και από τον Ερντογάν. Γιατί; Διότι, όπως ομολόγησε ο Ν. Αναστασιάδης, τον θεωρούν δεδομένο επειδή υποστήριξε το σχέδιο Ανάν. «Είναι αδιανόητο», είπε, «να αναγνωρίζουν την παρανομία της Τουρκίας και να μας καλούν υπό τις σημερινές συνθήκες σε διάλογο. Αντί», πρόσθεσε, «να αναγνωρίσουν την καλή μας θέληση, θεωρούν πως θα δεχθούμε αυτά που ζητούν. Είναι αδιανόητο, ο Γ.Γ. να αναφέρεται στην έκθεσή του σε "ε/κ Αρχές" αντί σε Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος του ΟΗΕ». Ο Πρόεδρος όφειλε να γνωρίζει πως στην πολιτική δεν υπάρχουν… αδιανόητα αλλά δεδομένα και κατανοητά.

Ποιος συνέταξε την έκθεση Μπαν; Προφανώς η εδώ προσωπική απεσταλμένη του, Λίζα Μπάτενχαϊμ και ο Ειδικός Σύμβουλός του, Άιντα. Με ποιων τις υποδείξεις; Των Αμερικανών και των Εγγλέζων. Ποιος είναι ο αδύναμος και αφελής κρίκος, που εκβιάζουν και εξαπατούν; Ο Ν. Αναστασιάδης, τον οποίο και ο Άιντα παραπλάνησε ότι, αν προέβαινε σε κίνηση καλής θέλησης, θα υπήρχε ανάλογη ανταπόκριση εκ μέρους της Τουρκίας. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Γιατί η έκθεση Μπαν είναι ολέθρια για την Κυπριακή Δημοκρατία; Επειδή, πρώτον, παραγνωρίζει πλήρως τη νέα τουρκική εισβολή και ανέχεται παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ ο ΟΗΕ είναι ο εγγυητής τους. Δεύτερον, ΗΠΑ και Βρετανία εμφανώς παρενέβησαν για να ασκήσουν νέες, αφόρητες πιέσεις στη Λευκωσία, α) με υποβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας. β) Με επαναφορά της δήθεν απομόνωσης των Τ/κ. γ) Για να εξαναγκάσουν τον Αναστασιάδη να επιστρέψει στον διάλογο. Τρίτον, η Κυβέρνηση παραδέχεται πως, παρά τις προσπάθειές της, δεν κατάφερε να αποτρέψει αρνητικά στοιχεία της έκθεσης. Τέταρτον και έτι χείριστον, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ καταλύει ένα κράτος-μέλος και το υποβιβάζει σε «ε/κ διοίκηση», υιοθετώντας την τουρκική θέση.

Τι σημαίνουν αυτά; Σημαίνουν πως παραδοσιακά φίλες χώρες, όπως η Ρωσία, η Γαλλία, η Κίνα, φαίνεται να μη μας συμπαραστάθηκαν. Η μεν Ρωσία εναγκαλίστηκε την Τουρκία με συμβόλαια δεκάδων δισεκ. για παροχή φυσικού αερίου και πυρηνικών σταθμών, μετά τις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Μόσχας, στις οποίες η Κύπρος ήταν «βράχος». Το ρωσο-τουρκικό ειδύλλιο βλάπτει σοβαρότατα την Κύπρο. Θα φανεί τι πράγματι συμβαίνει όταν ο Ν. Αναστασιάδης θα επισκεφθεί τη Μόσχα στις 25 Φεβρουαρίου. Εξάλλου, η Ρωσία δεν είναι πολύ ευτυχής με την κυπριακή στροφή προς τις ΗΠΑ. Η Γαλλία, επίσης, αισθάνεται πως η Λευκωσία τη θυμάται κάθε φορά που την χρειάζεται. Αν μέσα σε όλα αυτά προστεθούν και οι ανερμάτιστες πρακτικές του Προέδρου, το ευκολόπιστόν του και η έλλειψη αξιοπιστίας, τότε γίνεται εύκολα κατανοητό γιατί φτάσαμε ώς εδώ. Το μέγα και αναπάντητο ερώτημα, μετά και την οργή Αναστασιάδη και την επίθεσή του στον Μπαν και στους εταίρους του, είναι: Τι θα γίνει παρακάτω και πώς γλιτώνουμε από τη μέγκενη συνομιλιών που, αφεύκτως, οδηγούν στη νομιμοποίηση της κατοχής και στην τουρκοποίηση της Κύπρου; Ο Πρόεδρος ξέρει πώς τώρα θα ενεργήσει; Ή πάλι στον αυτόματο πιλότο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου