Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

«Μια δράκα οικογενειών» λυμαίνεται τη χώρα


Σε «μία δράκα ανθρώπων, μια δράκα οικογενειών», που μάλιστα «λυμαίνονται το κράτος», κυρίως από το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων και πετρελαιοειδών, αναφέρθηκε κατά την παρθενική του ομιλία στην Βουλή των Ελλήνων ο νέος Υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης, υπεύθυνος για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, δικαστικός Παναγιώτης Νικολούδης.
«Αυτή η δράκα», συνέχισε, «έχει την αντίληψη του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, δηλαδή ότι  το κράτος είναι φτιαγμένο για να εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα, κι ως ένα σημείο έτσι ήταν».
Ο Υπουργός τόνισε πως όλα τα σκάνδαλα αφορούσαν τράπεζες, επιχορηγήσεις και τον τρόπο με τον οποίο διακινούνται καύσιμα και καπνικά προϊόντα
«Από εδώ και στο εξής, συμβάσεις με κάλπικα χαρτιά, με επιχορηγήσεις κρατικές ή ευρωπαϊκές, δεν πρόκειται ποτέ ξανά να δοθούν. Αυτός ο δρόμος θα κλείσει», είπε ο κ. Νικολούδης, που κατάγεται από την Μάνη, και που  έγινε γνωστός ως επικεφαλής της Επιτροπής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στα χέρια του βρίσκονται ήδη φάκελοι και «στικάκια» για εξώφθαλμες, όπως λέγεται, υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες φέρονται να είναι αναμεμειγμένοι εκπρόσωποι της πολιτικής και οικονομικής ιεραρχίας του τόπου.
Μιλώντας στη Βουλή κατά την συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο κ. Νικολούδης υπογράμμισε ότι οι 3.500 υποθέσεις φοροδιαφυγής εντοπίστηκαν σε ελέγχους από το 2000 και μετά από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, της οποίας επικεφαλής ήταν ο ίδιος το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Αποκάλυψε, όμως, ότι επειδή δεν υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός ελεγκτών στο ΣΔΟΕ και τις εφορίες, το Κράτος στερήθηκε μέχρι τώρα ενός «σημαντικού όπλου» για να κτυπήσει αποτελεσματικά την φοροδιαφυγή, και να εισπράξει άμεσα ποσό γύρω στα 2,5 δις.
Δίνοντας μάλιστα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεσματικού ελέγχου της φοροδιαφυγής που, όπως είπε, δεν γινόταν ως τώρα, είναι να ελέγχονται και τα ασφάλιστρα των φορολογουμένων.
Είναι «πρόκληση και παράλογο κάποιος που, όπως διαπιστώσαμε σε μία περίπτωση, πληρώνει ασφάλιστρα 17.000 ευρώ τον χρόνο, και να δηλώνει ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ».
Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που θεσμοθετείται ξεχωριστό υπουργείο για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
«Το μέγεθος της διαφθοράς που είδα μπροστά μου δεν είναι βγαλμένο από θεωρίες. Είναι η διαπίστωση του ανθρώπου που έβαλε το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων. Ο δρόμος θα κλείσει», ανέφερε ο κ. Νικολούδης, ζητώντας μάλιστα συγγνώμη που υπερέβη τον αναλογούντα σε υπουργό χρόνο ομιλίας κατά 4 λεπτά, ενώ ο μέσος όρος υπέρβασης, ακόμα και από απλούς βουλευτές, είναι περισσότερος από αυτόν.


  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου