Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

<<Τι, άμεσα, συνεπάγεται η ρήξη στην Ευρωζώνη για το χρέος της Ελλάδας.>>

 

α) Οικονομοτεχνικά:
Στην Ελλάδα:
  1. Η ΕΚΤ διακόπτει την χρηματοδότηση των ελληνικών Τραπεζών. Οι οποίες αδυνατούν να χορηγήσουν είτε δάνεια είτε ρευστά στους καταθέτες.
  2. Το ελληνικό δημόσιο διακόπτει τις πληρωμές στους δανειστές του, στους προμηθευτές και στους μισθωτούς-συνταξιούχους. Οι κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες δεν εξυπηρετούνται.
  3. Οι προγραμματισμένες εισαγωγές αναστέλλονται ώστε να επανεκτιμηθούν η αξία και το ασφάλισμά τους.
Στις δυτικές οικονομίες:
  1. Παγώνουν οι πιστώσεις προς την Ελλάδα, παγώνουν και οι εισπράξεις από την Ελλάδα. Τίθενται σε αναθεώρηση το σύνολο των δανείων προς την Ελλάδα, ο προϋπολογισμός της ΕΚΤ και των κρατών και ιδιωτών δανειστών.
  2. Το ευρώ υφίσταται απώλειες έναντι των άλλων νομισμάτων. Επωφελούνται οι ευρωπαϊκές εξαγωγικές οικονομίες, επιβαρύνονται οι εισαγωγές και τα δάνεια σε ξένα νομίσματα ( κυρίως δολάριο ΗΠΑ ).
  3. Ενεργοποιούνται οι ρήτρες ασφαλείας και πιστώνονται αντίστοιχα ασφάλιστρα κινδύνου. Η κρίση μεταδίδεται στις Τράπεζες των ΗΠΑ. Δυσθεώρητο και άγνωστο το ύψος ασφαλίστρων κινδύνου ( OTC ) προς πληρωμή.
  4. Το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται, οι εξαγωγές των ΗΠΑ επιβαρύνονται.
Φυσιολογικά, πλήττεται και η ομαλότητα ροής των εξαγωγών της Κίνας αλλά και των BRICS συνολικά και της ΕΖΕΣ.
Όπως γίνεται αντιληπτό παρότι η Ελλάδα μπορεί να υποστεί τερατώδεις καταστροφές οι διεθνείς επιπτώσεις είναι μάλλον πολύ χειρότερες, αθροιστικά.
β) Πολιτικά:
Στην Ελλάδα απαιτείται και επιβάλλεται σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, καταναλωτικών-εισαγωγικών-συναλλαγματικών περικοπών. Δομούνται νέες συμμαχικές συνθήκες  οικονομικές και ευρύτερες. Εκδίδεται και θεσπίζεται νέο νόμισμα, ακυρούνται οι συνθήκες του Μάαστριχτ και Λισαβώνας. Πιθανές συνοριακές απειλές, εσωτερικές κοινωνικές εκρήξεις, διασάλευση του κοινωνικού και θεσμικού ιστού. Με επέκταση και στην Βαλκανική και στην ανατολική Μεσόγειο.
Στην Ευρώπη τίθενται σε αμφισβήτηση η αξιοπιστία και επακόλουθα η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κηδεμονευόμενες από την Τρόικα χώρες δράττονται της ευκαιρίας να ορθώσουν απαιτήσεις τους, η Γερμανία απειλείται με απώλειες στην αγορά της Ευρωζώνης και αντιμετωπίζει το διαλυτικό για την ηγεμονία της δίλημμα μεταξύ σκληρού «γερμανικού» ευρώ ή μαλακού «ευρωπαϊκού» ευρώ.
Οπότε φαίνεται πως ουδείς έχει συμφέρον από την ρήξη και το grexit. Ενώ περισσότερο ωφελημένος θα είναι η Ρωσία που και οι πιέσεις που υφίσταται θα εξασθενήσουν αλλά και ως διαμεσολαβητής θα αποκτήσει ευκαιρίες να  γίνει κραταιότερη.
Για την Ελλάδα και τον λαό της μπορεί να επακολουθήσουν πολύ χειρότερα από τα όσα ήδη έχουν υποστεί. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Γερμανία ακόμη και τις ΗΠΑ όμως, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι τόσο εφιαλτικές όσο και του 2007-2008 αλλά και απλά … αδιανόητες, απροσμέτρητες.
Νίκος Καραβαζάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου