Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Η HSBC ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Η τράπεζα HSBC πιάστηκε στα πράσα να βοηθάει κάποιους απ΄ τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου να φοροδιαφεύγουν! Αν εμείς κάναμε κάτι τέτοιο θα μας έκλειναν με τη μία στη φυλακή, αλλά οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν αυτούς τους πανίσχυρους ανθρώπους λες και είναι υπεράνω νόμων. Ας τους αποδείξουμε πως δεν είναι.  

Οι κυβερνήσεις μας χάνουν πάνω από 3 τρις δολάρια το χρόνο
 απ’ τη φοροδιαφυγή των πλουσίων – αρκετά για να εξαλειφθεί η παγκόσμια φτώχια! Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαρροή τραπεζικών αρχείων στην ιστορία – αν δεν την αδράξουμε τώρα για να ζητήσουμε να ασκηθούν διώξεις, μπορεί και να μην μας ξαναδοθεί ποτέ τέτοια ευκαιρία.  

Ο Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Όσμπορν βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο κι η εισαγγελέας Λορέτα Λιντς πρόσφατα προτάθηκε για Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται και οι δύο με τα μάτια της κοινής γνώμης στραμμένα πάνω τους, γι’αυτό αν τους παραδώσουμε 1 εκατ. φωνές διαμαρτυρίας (με διαφημίσεις στον τύπο και με τη βοήθεια νομοθετών που στηρίζουν την εκστρατεία μας), μπορούμε να τους κάνουμε να ανοίξουν έρευνες, να ασκήσουν διώξεις και να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα στην ελίτ της φοροδιαφυγής: καμία ασυλία για τους πλούσιους!

https://secure.avaaz.org/el/hsbc_tax_dodge_loc/?bcmDvgb&v=54006

Χιλιάδες φοροφυγάδες κατοικούν στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο (όπου εδρεύει η HSBC). Αν καταφέρουμε να κάνουμε τις δύο αυτές χώρες να ασκήσουν διώξεις, θα μπορούσαμε να προκαλέσουμε ένα παγκόσμιο κύμα πάταξης της φοροδιαφυγής.  

Οι μεγιστάνες συχνά προκαλούν καταστροφικές οικονομικές κρίσεις με την κερδοσκοπία τους, 
στη συνέχεια διασώζονται απ’τους φόρους που εμείς πληρώνουμε, μετά ισχυρίζονται ότι για να μειωθεί το δημόσιο έλλειμα που εκείνοι δημιουργήσαν θα πρέπει να γίνουν περικοπές σε δημόσιες δαπάνες (όπως στα σχολεία και τα νοσοκομεία μας) -- και σαν να μην έφταναν όλα αυτά πολλοί απ’αυτούς δεν πληρώνουν καν τους νόμιμους φόρους που τους αναλογούν! Αυτό το σπιράλ λιτότητας αυξάνει με ραγδαίους ρυθμούς την οικονομική ανισότητα παγκοσμίως.  

Όλοι κι όλοι 85 δισεκατομμυριούχοι κατέχουν περιουσία ίση με τη συνολική περιουσία του φτωχότερου μισού πληθυσμού της γης
 – περιουσία που συχνά χρησιμοποιούν για να εξαγοράζουν πολιτικούς και να κατευθύνουν τις δημοκρατίες μας και το σύστημα προς όφελός τους. Είναι ώρα να σταματήσουμε αυτό τον επικίνδυνο φαύλο κύκλο -- αν καταφέρναμε να κάνουμε τους πλούσιους να πληρώσουν φόρους, θα ήταν ένα τεράστιο βήμα. Ας το κάνουμε λοιπόν:

https://secure.avaaz.org/el/hsbc_tax_dodge_loc/?bcmDvgb&v=54006

Το Avaaz δίνει τη δυνατότητα στους πολλούς να συσπειρωνόμαστε και να τα βάζουμε με τους λίγους και ισχυρούς. Όλοι μας στεκόμαστε ίσοι μπροστά στους νόμους, αλλά χιλιάδες ισχυροί του κόσμου νομίζουν ότι είναι υπεράνω. Για το καλό της δημοκρατίας και της κοινωνίας μας, ας τους αποδείξουμε ότι κάνουν λάθος.  

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,
Alex, Bert, Laila, Ricken, Marie,Andrew, Nell κι ολόκληρη η ομάδα του Avaaz    

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  

Διεθνής μάχη κατά της φοροδιαφυγής (Η Καθημερινή)
http://www.kathimerini.gr/803197/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/die8nhs-maxh-kata-ths-forodiafyghs  

Η HSBC θα μπορουσε να διωχθεί για φοροδιαφυγή, προειδοποιεί η Λορέτα Λιντς - HSBC could yet be prosecutedover tax-dodging scheme, warnsLoretta Lynch (The Guardian)
http://www.theguardian.com/news/2015/feb/10/hsbc-tax-files-loretta-lynch-prosecution  

Η τράπεζα HSBC ‘βοήθησε πελάτες να φοροδιαφύγουν εκατομμύρια’ -HSBC bank ‘helped clients dodgemillions in tax’ (BBC)
http://www.bbc.com/news/business-31248913  

Ο τραπεζικός γίγαντας HSBC κάλυπτε μαύρο χρήμα που συνδέεται με δικτάτορες και εμπόρους όπλων -Banking Giant HSBC ShelteredMurky Cash Linked to Dictators andArms Dealers (ICIJ)
http://www.icij.org/project/swiss-leaks/banking-giant-hsbc-sheltered-murky-cash-linked-dictators-and-arms-dealers  

Αρχεία της HSBC δείχνουν πώς η ελβετική τράπεζα βοήθησε πελάτες να φοροδιαφύγουν εκατομμύρια -HSBC files show how Swiss bankhelped clients dodge taxes and hidemillions (The Guardian) http://www.theguardian.com/business/2015/feb/08/hsbc-files-expose-swiss-bank-clients-dodge-taxes-hide-millions  

Φορολογικοί παράδεισοι: οι ζάπλουτοι κρύβουν τουλάχιστον 21 τρις δολάρια - Tax-havens: Super-rich‘hiding’ at least $21tn (BBC)
http://www.bbc.co.uk/news/business-18944097  

Παράνομη διακίνηση χρήματος απ΄την Αφρική: παρακολουθήστε το, σταματήστε το, πάρτε το - IllicitFinancial Flows from Africa: track it,stop it, get it (Africa Renewal)http://www.un.org/africarenewal/magazine/december-2013/illicit-financial-flows-africa-track-it-stop-it-get-it

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου