Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

<<Παιχνίδια θρασύτατων εκβιασμών – Η Ελλάδα δεν είναι η offshore Κύπρος των Ρώσων – Capital controls ή συμφωνία με μνημόνιο>>

 

Υπό αυτό το καθεστώς ακραίας ασφυξίας λίγο πριν τον επιθανάτιο βρόγχο η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να συμφωνήσει με την Γερμανία σε ένα νέο πλαίσιο μνημονίου
Παιχνίδια θρασύτατων εκβιασμών εις βάρος της Ελλάδος παίζονται λίγο πριν την κρισιμότατη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με την Καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μerkel, στις 23 Μαρτίου και πριν την κρισιμότατη συνάντηση Merkel Γερμανία, Hollande Γαλλία, Juncker Κομισιόν και Draghi ΕΚΤ στις 19 Μαρτίου Πέμπτη βράδυ.
H δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup του Dijsselbloem αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τις μεταρρυθμίσεις που υποχρεούται να υλοποιήσει τότε τον Ιούλιο θα επαναληφθεί το σενάριο της Κύπρου όπου οι τράπεζες επέβαλλαν capital controls δηλαδή περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων καθώς η χώρα αδυνατούσε να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της.
Η δήλωση Dijsselbloem είναι θεσμικά απαράδεκτη καθώς είναι αδιανόητο σε μια χώρα που τους τελευταίους μήνες έχασε 25 δισεκ. καταθέσεων έχοντας υποχωρήσει στα 140-139 δισεκ. για μια ακόμη φορά, τράπεζες, καταθέσεις να στοχοποιούνται και μάλιστα από θεσμικό παράγοντα όπως ο επικεφαλής του Eurogroup.
Προφανώς ασκείται πολύ μεγάλη πίεση ώστε η ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί το μνημόνιο καθώς η Ευρώπη που δυστυχώς είναι απέναντι από την Ελλάδα απαιτεί την υλοποίηση του προγράμματος λιτότητας.
Όμως το παράδειγμα του Dijsselbloem δεν είναι μόνο αντιθεσμικό αλλά απαράδεκτο καθώς λανθασμένα συγκρίνει την Ελλάδα με την Κύπρο.
Η Κύπρος με 18,5 δισεκ. ΑΕΠ είχε 72 δισεκ. καταθέσεις εκ των οποίων 23 δισεκ. ρώσων επιχειρηματιών.
Η Κύπρος ως χώρα που έδρευαν off shore εταιρίες είχε προσελκύσει 23 δισεκ. κεφάλαια Ρώσων ενώ συνολικά οι καταθέσεις ήταν περίπου 4 φορές το ΑΕΠ της χώρας.
Προφανώς υπήρχαν ζητήματα ξεπλύματος μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής.
Η Κύπρος εμφανιζόταν με υπέρμετρο πλούτο και η Γερμανία θέλοντας να χτυπήσει του Ρώσους ολιγάρχες και όχι μόνο επέβαλλε περιοριστικά μέτρα και ταυτόχρονα, κούρεψε καταθέσεις και επέβαλλε σε καταθέτες να ανακεφαλαιοποιήσουν τις κυπριακές τράπεζες που κατέρρεαν.
Η Ελλάδα είναι μια πολύ διαφορετική περίπτωση.
Διαθέτει ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες – προφανώς θα χρειαστούν νέα κεφάλαια αλλά όχι τόσο άμεσα οι ελληνικές τράπεζες – οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει στα 139 δισεκ. και το ΑΕΠ βρίσκεται στα 184 δισεκ. ευρώ.
Η σχέση καταθέσεων προς ΑΕΠ είναι η ίδια στην Ελλάδα με την αντίστοιχη της Γαλλίας π.χ. η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο.
Η Ελλάδα δεν κρύβει τον πλούτο της, ούτε έχει πλούσιους πολίτες, όταν σε σύνολο 6 εκατ ενεργών καταθετικών λογαριασμών το 83% περιλαμβάνει καταθέσεις κάτω των 10.000 ευρώ.
Η δήλωση – εκβιασμός του επικεφαλής του Eurogroup πλήττει την προσπάθεια σταθεροποίησης των εκροών καταθέσεων καθώς τέτοιες δηλώσεις σπέρνουν τον πανικό και την αβεβαιότητα.
Οι τράπεζες ήδη έχουν δανειστεί 105 δισεκ. από το ευρωσύστημα και έναντι αυτών έχουν καταβάλλει ως collaterals περίπου 210 δισεκ. ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες διαχειρίζονται 95 με 100 δισεκ NPLs, μειούμενα κεφάλαια, σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.
Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος νοσεί και οι Dijsselbloem μόνο ζημία προκαλούν στην συστημική σταθερότητα των τραπεζών.
Όλες αυτές οι απειλές και ωμοί εκβιασμοί έχουν ένα στόχο να υποχρεώσουν την ελληνική κυβέρνηση, που τελεί υπό καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας να δεχθεί πλήρως το μνημόνιο.
Ειδάλλως απειλείται με capital controls και αδιέξοδο που θα πλήξει την οικονομία και κοινωνία.
Από την άλλη κανείς δεν θέλει το Grexit και το νόμισμα της φτώχειας την δραχμή αλλά δεν γίνονται ενέργειες ώστε να αποφευχθεί και το Grexident.
Υπό αυτό το καθεστώς ακραίας ασφυξίας λίγο πριν τον επιθανάτιο βρόγχο η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να συμφωνήσει με την Γερμανία σε ένα νέο πλαίσιο μνημονίου ενώ τον Ιούνιο εκ των πραγμάτων θα οδηγηθεί σε τρίτο δάνειο άρα τρίτο μνημόνιο.

www.bankingnews.gr

Πέτρος Λεωτσάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου