Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

<<Νέα οδηγία της ΕΤΑ εκτοξεύει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από το 2015>>

Ακόμη πιο δυσχερές και αυστηρό καθιστά το τοπίο των μη εξυπηρετούμενων δανείων η νέα οδηγία που ετοίμασε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και εκτοξεύει τα προβληματικά δάνεια (NPLs) πέραν του 50% επιβαρύνοντας τους ισολογισμούς των τραπεζών και δημιουργώντας νέο ασφυκτικό κλοιό στους δανειζόμενους. Τα
αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2015 που θα ανακοινώσουν οι τράπεζες αναμένεται να δώσουν μια άλλη πραγματικότητα για το μέγεθος των προβληματικών δανείων που υπάρχει στο σύστημα καθώς θα εφαρμοστεί η νέα οδηγία της ΕΤΑ και όχι της Κεντρικής. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο ορισμός NPLs καταργείται και τη θέση του παίρνει, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non performing Exposures) όπως τα ορίζει η ΕΚΤ.

Στην οδηγία της Κεντρικής γινόταν αναφορά ότι όταν σε ένα δάνειο γινόταν αναδιάρθρωση, από την ημέρα της αναδιάρθρωσης του, εάν είχε καθυστερήσεις πάνω από 60 ημέρες, τότε οι τράπεζες  έπρεπε να το καταχωρήσουν στα μη εξυπηρετούμενα έστω και αν ήταν αναδιαρθρωμένο.

Με βάση τον νέο Κανονισμό, το πλαίσιο είναι πιο αυστηρό, δηλαδή οι μέρες μειώνονται και πλέον όποιο αναδιαρθρωμένο δάνειο έχει καθυστερήσεις πέραν των 30 ημερών, κατατάσσεται στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Επίσης, στην Οδηγία της Κεντρικής καθοριζότανε ότι η υπό δοκιμασία περίοδος για τα δάνεια που είναι αναδιαρθρωμένα και μη εξυπηρετούμενα, ανέρχεται σε έξι μήνες και φεύγουν από την κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων μετά τους έξι μήνες που εξυπηρετούνται.

Στον νέο Κανονισμό, παραμένουν στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων για δώδεκα μήνες και φεύγουν από την κατηγορία των NPLs  αφού περάσουν οι δώδεκα μήνες που εξυπηρετούνται. Σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΤΑ οι εκθέσεις που θεωρούνται μη εξυπηρετούμενες είναι εάν ο οφειλέτης έχει αξιολογηθεί ως απίθανο να πληρώσει τις υποχρεώσεις του στο ακέραιο, χωρίς την εκποίησης της υποθήκης του, ανεξάρτητα από ύπαρξη τυχόν καθυστέρησης To γεγονός αυτό θα αναγκάσει τα πιστωτικά ιδρύματα να έχουν υπό στενό έλεγχο τους οφειλέτες που μπορούν να παρεκκλίνουν ενώ η ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας και ο νόμος για τις εκποιήσεις αναμένεται να είναι εργαλείο για πρόσθετη πίεση στους χρεώστες.

Η  Τράπεζα Κύπρου είναι το μόνο πιστωτικό ίδρυμα που έδωσε το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων με την νέα μεθοδολογία στους ελεγμένους λογαριασμούς για το 2014.
Με την παλιά οδηγία της Κεντρικής τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών ανήλθαν σε €12,65 δις. αντιπροσωπεύοντας το 53% του συνόλου των δανείων. Οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις όπως ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών ανήλθαν σε €14,96 δις. και αναλογούν στο 63% του συνόλου των δανείων.
Στόχος του νέου δείκτη είναι να δώσει ένα κοινό μέτρο σύγκρισης που να μην επιτρέπει παρεκκλίσεις ή ωραιοποιήσεις εκ μέρους των τραπεζών. Ο δείκτης αυτός επιβλήθηκε για πρώτη φορά σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες που συμμετείχαν στα stress tests της ΕΚΤ τον περασμένο Οκτώβριο με στόχο να υπάρχει ένας κοινός ορισμός για τα προβληματικά δάνεια και τις λοιπές εκθέσεις σε κινδύνους που έχουν στους ισολογισμούς τους οι τράπεζες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου