Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

<<Νέο όχι της ΕΕ για την bad bank και την συλλογική λύση στα κόκκινα δάνεια των τραπεζών που αγγίζουν τα 100 δις.>>

Παρ΄ όλα αυτά η συλλογική λύση του τεράστιους οικονομικού προβλήματος των τραπεζών και της εθνικής οικονομίας που ονομάζεται προβληματικά δάνεια….είναι σωστή.
Νέα άρνηση, έλαβε η ελληνική κυβέρνηση στο αίτημα – που είναι ορθό – για συλλογική λύση στα προβληματικά και κόκκινα δάνεια των τραπεζών που φθάνουν σε πραγματικούς όρους τα 100 δισεκ. αλλά συγκαλύπτονται με λογιστικά τρικ.
Η ΕΕ αντιδρά και στον τρόπο αλλά στην μέθοδο χρηματοδότησης κοινώς αρνείται να χρησιμοποιηθούν τα 11,4 δισεκ. που κατέχει ο ESM να χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση μιας bad bank ή ΝΑΜΑ.
Παρ΄ όλα αυτά η συλλογική λύση του τεράστιους οικονομικού προβλήματος των τραπεζών και της εθνικής οικονομίας που ονομάζεται προβληματικά δάνεια….είναι σωστή.
Αν το κράτος αγόραζε π.χ. 30 δισεκ. προβληματικά δάνεια με discount 70% θα έδινε 9 δισεκ. κεφάλαια στις τράπεζες, θα ανακεφαλαιοποιούνταν και ταυτόχρονα θα έφευγαν από τους ισολογισμούς 30 δισεκ. προβλημάτων.
Την προσέγγιση αυτή δεν την αποδέχεται η ΕΕ ειδικά στο σκέλος της χρηματοδότησης υπάρχει πλήρης άρνηση.
Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό η σύσταση bad bank θα μπορούσε να είναι δύο μορφών, τύπου ΝΑΜΑ Ιρλανδίας όπου οι τράπεζες μετέφεραν προβληματικά στεγαστικά δάνεια τα οποία αγοράστηκαν από την bad bank με μεγάλο discount ή να μετατραπεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε κάποιας μορφής bad bank και να διαχειρίζεται τα προβληματικά δάνεια.
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω της bad bank θα μπορούσε να υλοποιηθεί με δύο τρόπους
Α)Η bad bank ή το ΤΧΣ θα μπορούσαν να αγοράσουν προβληματικά δάνεια π.χ. 30 δισεκ. με discount 70% και να πληρώσουν δηλαδή τα δάνεια 30%.
Στα 30 δισεκ. είναι 9 δισεκ. τα οποία θα πρέπει να καταβάλλει η bad bank ή το ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες.
Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται επιτυχώς χωρίς ΑΜΚ.
Β)Αφαιρώντας από τα στοιχεία ενεργητικού οι τράπεζες π.χ. 30 δισεκ. αυτομάτως μειώνεται το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό που σημαίνει αύξηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.
Το πρόβλημα όμως έγκειται στα εξής
1)Ο ESM που ελέγχει τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ θα δεχθεί να ανακεφαλαιοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες μέσω της bad bank;
Όπως προκύπτει αρνείται την χρηματοδότηση εντός τέτοιου σχεδίου.
2)Πως θα καλυφθεί το funding gap στις ελληνικές τράπεζες από την πώληση των προβληματικών δανείων;

www.bankingnews.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου