Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

<<Οι τελευταίες αψιμαχίες πριν την συμφωνία – Ο συμβιβασμός δεν θα είναι έντιμος, η ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ νίκησε τον ΣΥΡΙΖΑ>>

Πίσω από την συναισθηματικά και ιδεολογικά ενδιαφέρουσα άποψη ότι αναζητείται έντιμος συμβιβασμός κρύβεται μια ανησυχία μήπως τελικά ο συμβιβασμός δεν είναι έντιμος.
Η ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και της ΕΕ δεν είναι απλά βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται.... γεγονός.
Μεταξύ 8 και 11 Μαΐου ή κοντά σε αυτές τις ημερομηνίες θα κλείσει η ενδιάμεση συμφωνία και στις 12 Μαΐου από τα υφιστάμενα διαθέσιμα θα πληρώσει τα 764 εκατ στο ΔΝΤ.
Οι τελευταίες αψιμαχίες πριν την συμφωνία βρίσκονται σε εξέλιξη, οι κόντρες, οι απειλές και βεβαίως η υποβάθμιση της Ελλάδος από την Moody's χθες 29 Απριλίου σε Caa2 από Caa1 δείχνουν ότι στριμώχνουν την Ελλάδα ώστε να αποδεχθεί την ενδιάμεση συμφωνία.
Η ενδιάμεση συμφωνία που συνδέεται με το πολυνομοσχέδιο θα ξεκλειδώσει μέρος της δόσης των 7,2 δισεκ. και το 1,92 δισεκ. των κερδών από τα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες ενώ δεν εξετάζεται σε αυτή την φάση η επιστροφή των 1,2 δισεκ. του ΤΧΣ.
Η ενδιάμεση συμφωνία θα απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδος, θα απομακρύνει τα ανόητα σενάρια περί εκλογών και δημοψηφισμάτων και θα επιτρέψει τον τελικό συμβιβασμό της Ελλάδος τον Ιούνιο –Ιούλιο οπότε και θα κατατεθεί αίτημα για σύναψη νέου δανείου 30-35 δισεκ. ευρώ.
Η «απολογία και αναγνώριση» του Τσίπρα του έλληνα πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να σκίσει το μνημόνιο πέραν από μια ρεαλιστική παραδοχή είναι και μια αναγνώριση της ιδεολογικής υπεροχής της Ευρώπης έναντι της αριστερής ιδεολογίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η φιλελεύθερη άποψη της Ευρώπης είναι ότι ασταθείς οικονομίες πρέπει να εφαρμόζουν θεραπείες σοκ με μεγάλες μεταρρυθμίσεις και λιτότητα όπου απαιτείται ώστε η άρρωστη οικονομία να θεραπευτεί και να επανέλθει στον δρόμο της ομαλότητας, στον ενάρετο δρόμο.
Η περίπτωση της Ισπανίας αποδεικνύει ότι το Podemos που ιδεολογικά πρόσκειται στις ιδέες του ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στην 4η θέση στις δημοσκοπήσεις…λόγω Ελλάδος.
Οι Ισπανοί πολίτες εμπρός στον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδος γίνονται πιο συντηρητικοί δεν ρισκάρουν και έτσι εξηγείται η δημοσκοπική πτώση του Podemos.

Η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε – ομολογουμένως ορθά – να ανατρέψει την παρακμιακή πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης που δεν έλεγε όχι σε τίποτε, που εμφανιζόταν ως κυβέρνηση των δανειστών και όχι του ελληνικού λαού.
Οι δημοσκοπικές επιδόσεις της ΝΔ από 27,81% που έλαβε στις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου του 2015 έχει υποχωρήσει στο 20% με 22% επιβεβαιώνουν ακριβώς αυτό ότι η κοινωνία δεν εμπιστεύεται την ΝΔ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 36,5% δηλαδή στα ποσοστά που έλαβε στις εκλογές 36,34%.
Παρά την ιδεολογική και πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ η κοινωνία συνεχίζει να δίνει ψήφο ανοχής και πολιτικό χρόνο στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ αντιθέτως την ΝΔ που είναι το αντίπαλο δέος το κρατάει καθηλωμένο με διαφορές της τάξης του 14%.
Η πολιτική ανοχή όμως προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίσει να μειώνεται ειδικά όταν αποκαλυφθούν οι παράμετροι του νέου μνημονίου που θα υπογράψει η Ελλάδα.
Το νέο δάνειο 30-35 δισεκ. συνεπάγεται νέο μνημόνιο που θα αποτελέσει και την ιδεολογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της φιλελεύθερης Ευρώπης.
Πίσω από την συναισθηματικά και ιδεολογικά ενδιαφέρουσα άποψη ότι αναζητείται έντιμος συμβιβασμός κρύβεται μια ανησυχία μήπως τελικά ο συμβιβασμός δεν είναι έντιμος.
Το καλό σενάριο για την Ελλάδα θα είναι να υπάρξει απλά ένας συμβιβασμός.
Το κακό σενάριο για την Ελλάδα είναι να υπάρξει ανέντιμος συμβιβασμός όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα υποχρεωθεί να υπογράψει επαχθείς όρους.
Η άλλη όψη του ίδιους νομίσματος…
Η ενδιάμεση συμφωνία έρχεται, όπως και το νέο δάνειο 30-35 δισεκ. για την Ελλάδα, η χρεοκοπία φεύγει αλλά το μνημόνιο παραμένει.
Τους τελευταίους μήνες η Ελλάδας βίωσε ένα θρίλερ διαπραγμάτευσης με μπλόφες, πραγματικές απειλές για χρεοκοπία, απειλές για Grexit και Plan B που περιλάμβαναν και capital controls.
Οι πολίτες ανησυχούσαν για τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδος, για κατάρρευση της χώρας ή για capital controls στις τράπεζες.
Αυτό το θρίλερ διαπραγμάτευσης βαίνει προς το τέλος του, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί αλλά προσεχώς τελειώνει με την ενδιάμεση συμφωνία.
Συμφωνία θα υπάρξει αυτό είναι βέβαιο ενώ σίγουρα δεν θα υπάρξει χρεοκοπία.
Αυτή δοκιμασία του θρίλερ διαπραγμάτευσης είχε ένα χαμένο ή περίπου χαμένο και σίγουρα όχι νικητή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ είναι γεγονός ότι άλλαξε τον τρόπο διαπραγμάτευσης θεαματικά, η πιστωτική ασφυξία τον νίκησε και ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα αριστερό κόμμα αμφισβήτησης μετατράπηκε σε ένα «αριστερό αστικό κόμμα που θέλει την Ελλάδα στο ευρώ άρα δεν θα ρισκάρει»
Η ομολογία Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα εγκλωβίστηκε και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έσκισε τα μνημόνια αποτελεί την απόλυτη απόδειξη ότι η ΕΕ η ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ πέτυχε να τιθασεύσει τον επαναστάτη ΣΥΡΙΖΑ.
Η δύναμη του κεφαλαίου αποδείχθηκε ακόμη μια φορά ισχυρότερη από την δύναμη των ιδεών.
Για τους νοσταλγούς αριστερούς της επανάστασης και άλλων παρωχημένων ιδεών η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ είναι απόδειξη του πως ένα αριστερό κόμμα επανέρχεται στον ενάρετο δρόμο του μνημονίου.
Η Ελλάδα μέσα από αυτή την περιπέτεια, αυτό το θρίλερ διαπραγμάτευσης υπέστη μια μεγάλη ζημία και εκ των πραγμάτων αυτή η ζημία δεν μπορεί να καλυφθεί με ίδια μέσα.
Η Ελλάδα χρειάζεται νέο δάνειο 30-35 δισεκ. ευρώ και όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποβάλλει το αίτημα για το νέο δάνειο – μνημόνιο θα έχει αποδεχθεί πλήρως το μνημόνιο που κατέκρινε.
Η χρεοκοπία απομακρύνεται αλλά τα προβλήματα παραμένουν άλυτα.
Η μεγαλύτερη πολιτική φθορά του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθει από την διαπραγμάτευση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να απολαμβάνει πολιτικό χρόνο και ανοχή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί μεγάλη πολιτική φθορά όταν σταματήσει να διαπραγματεύεται και αρχίσει να κυβερνάει.
Η φθορά της εξουσίας θα είναι αδυσώπητη και καίρια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παγιδεύτηκε στο μνημόνιο και στην διαπραγμάτευση με μια Ευρώπη που δεν είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις άπαξ και έχει δανείσει 245 δισεκ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολιτικό χρόνο αλλά όταν αρχίσει να κυβερνάει, να τρίβεται με την καθημερινότητα τότε ο πολιτικός χρόνος θα εξαντληθεί και η φθορά θα είναι το νέο στοιχείο, το νέο ποιοτικό στοιχείο του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού.
www.bankingnews.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου