Τετάρτη 15 Απριλίου 2015


Τα ποινικά αδικήματα του δεκασμού δημόσιου λειτουργού και της δωροληψίας για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό διέπραξε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος, σύμφωνα με την τελική άποψη και κατάληξη του Ανεξάρτητου Ποινικού Ανακριτή Παναγιώτη Καλλή, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι υπήρξαν κάποιες έμμεσες, κατά κύριο λόγο, παρεμβάσεις, που αποσκοπούσαν στην άντληση πληροφόρησης για το περιεχόμενο της έκθεσης Καλλή.
Απηύθυνε την ίδια στιγμή προειδοποίηση ότι στο μέλλον τέτοιες παρεμβάσεις δεν θα αποκρούονται απλώς, αλλά θα συνοδεύονται και από κυρώσεις.
Κατά την εναρκτήρια δήλωσή του ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι «όπως διαπιστώνεται στην έκθεση του ανακριτή, με την αγωγή 3987/2013 Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού διεκδικήτο κυρίως δικαστική απόφαση για συμψηφισμό όλων των δανείων με απομειωθείσες καταθέσεις – κοινώς `κούρεμα`- συνολικού ποσού €515.619 περίπου».
Λόγω του ότι «στην αγωγή εκείνη δεν σημειώθηκε καμιά εμφάνιση εκ μέρους της τράπεζας από δικηγόρο αν και της επιδόθηκε η αγωγή, εκδόθηκε τελικά δικαστική απόφαση ερήμην στις 8 Νοεμβρίου 2013, αποδίδοντας τη θεραπεία του συμψηφισμού που ζητούσε η πλευρά του κ. Ερωτοκρίτου», αναφέρεται. Μερικούς μήνες μετά, συμπλήρωσε, υποβλήθηκε στο δικαστήριο αίτηση από το γραφείο Νεοκλέους με την οποία ζητείτο ο παραμερισμός της απόφασης.
Ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι το ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας «αφού πληροφορήθηκε αυτό το γεγονός, διόρισε και 2ο δικηγόρο μαζί με τον κ. Νεοκλέους και επιτεύχθηκε ο παραμερισμός της εκδοθείσας απόφασης».
Στην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, υπενθύμισε, «αποδίδονται και γι' αυτό το θέμα δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες σε συνεδρία της Αρχής Εξυγίανσης απέδωσε την εξέλιξη του παραμερισμού της απόφασης σε ικανοποίηση του κ. Ερωτοκρίτου από τον κ. Νεοκλέους με κάποιο άλλο τρόπο».
Ο κ. Ερωτοκρίτου, είπε, καταχώρισε έφεση εναντίον της απόφασης παραμερισμού, η οποία και εκκρεμεί.
Κατά τη διενέργεια της ανάκρισης, συνέχισε, «όπως προκύπτει από την έκθεση του ανακριτή, δόθηκε αρκετή μαρτυρία η οποία αφορούσε και σε μια άλλη υπόθεση καταγγελιών για ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων στην οποία είχε εμπλοκή τόσο το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους ως δικηγόρος Ρώσων πελατών του και του κ. Ερωτοκρίτου ως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα».
«Στο πλαίσιο της υπόθεσης εκείνης, ο κ. Ερωτοκρίτου είχε δώσει οδηγίες προς την Αστυνομία στις 31/10/2013 για άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον Ρώσων υπηκόων αντιδίκων των πελατών του κ. Νεοκλέους σε πολλές υποθέσεις διαφορών εκατομμυρίων ευρώ που αφορούσαν την εταιρεία “Providencia”, μετά που ζήτησε και λήφθηκε περαιτέρω μαρτυρία ενώ προηγουμένως είχαν δοθεί αντίθετες οδηγίες από ανώτερο λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας και στη μια περίπτωση και με τη σύμφωνη γνώμη του τότε Γενικού Εισαγγελέα για μη άσκηση διώξεων», είπε ο κ. Κληρίδης.
«Το διακύβευμα στην καταγγελία εκείνη αφορούσε διαφορές που ήδη ήσαν αντικείμενο αστικών δικαστικών διαφορών ύψους 250 έως 300 περίπου εκ. ευρώ», ανέφερε.
Συνέχισε λέγοντας ότι «μετά από εβδομάδες, στις 26 Νοεμβρίου 2013, οπότε ο νυν Γενικός Εισαγγελέας πληροφορήθηκε αυτό το γεγονός κατόπιν παραπόνου του δικηγόρου της άλλης πλευράς, ζήτησε τους αστυνομικούς φακέλους από το Αρχηγείο της Αστυνομίας και αφού τις μελέτησε ακύρωσε τις οδηγίες του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα για ποινικές διώξεις, επαναφέροντας τις προηγούμενες, έτσι ώστε οι διαφορές των εμπλεκομένων να επιλυθούν στα πολιτικά δικαστήρια όπου και εκκρεμούσαν από καιρό».
Σχετική δημόσια ανακοίνωση, είπε ο κ. Κληρίδης, είχε εκδοθεί στις 28/11/2013. Στις 29/11/2013 η δικαστική απόφαση στην προαναφερθείσα αγωγή 3987/13 που είχε εκδοθεί ερήμην επιδόθηκε στους εναγομένους και ενημερώθηκε και το γραφείο Νεοκλέους.
«Μετά από λεπτομερή ανάλυση του συνόλου του μαρτυρικού υλικού που περιβάλλει τις συνθήκες υπό τις συνθήκες τις οποίες είχε εκδοθεί ερήμην στις 8 Νοεμβρίου του 2013 η απόφαση 3987/13 του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού υπέρ του κ. Ερωτοκρίτου και εταιρειών του, ο ποινικός ανακριτής κατέληξε στο δικό του αιτιολογημένο συμπέρασμα σύμφωνα με το οποίο η μη εμφάνιση στην αγωγή και η συνακόλουθη έκδοση ερήμην ήταν το αποτέλεσμα συνεννόησης και συναλλαγής μεταξύ του δικηγορικού γραφείου που εκπροσωπούσε τη Λαϊκή Τράπεζα και του κ. Ερωτοκρίτου έναντι κάποιου συμφωνημένου ανταλλάγματος», ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας.
Ως προς την απόφαση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα για άσκηση ποινικών διώξεων στις υποθέσεις που αφορούν την εταιρεία Providencia, είπε, «ο Ποινικός Ανακριτής μετά από ενδελεχή ανάλυση της περιβάλλουσας μαρτυρίας παραθέτει την άποψή του σύμφωνα με την οποία ο κ. Ερωτοκρίτου απέφυγε να ενημερώσει τον Γενικό Εισαγγελέα για τις οδηγίες του φοβούμενος, όπως αναφέρει, την ανατροπή τους, ότι οι οδηγίες που έδωσε απέβλεπαν στην εξυπηρέτηση του δικηγορικού γραφείου γραφείου Νεοκλέους και ότι αυτή η απόφασή του ήταν το συμφωνηθέν αντάλλαγμα ή αντιπαροχή για τη μη εμφάνιση του γραφείου Νεοκλέους στην προαναφερθείσα αγωγή με σκοπό την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων του Β. Γενικού Εισαγγελέα  με την έκδοση απόφασης υπέρ του στην αγωγή».
«Είναι η τελική άποψη και κατάληξη του ποινικού ανακριτή ότι από το σύνολο του μαρτυρικού υλικού που έχει συλλέξει αποκαλύπτεται η διάπραξη από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα του ποινικού αδικήματος του δεκασμού δημόσιου λειτουργού κατά παράβαση του άρθρου 100(α) του Ποινικού Κώδικα Κεφάλαιο 54 με τη λήψη του ωφελήματος της ερήμην ευνοϊκής δικαστικής απόφασης για χάριν ενέργειας κατά την εκτέλεση του λειτουργήματός του, αδίκημα το οποίο προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι 7 χρόνια», σημείωσε.
Περαιτέρω, πρόσθεσε, «ο ανακριτής καταλήγει ότι αποκαλύπτεται και η διάπραξη του ποινικού αδικήματος της δωροληψίας κατά παράβαση του άρθρου 102 του Ποινικού Κώδικα για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό, για το οποίο αδίκημα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 2 χρόνια».
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι «δεν τίθεται θέμα σύλληψης. Το ανακριτικό έργο είναι πλήρως συμπληρωμένο, δεν τίθεται κάποιο τέτοιο θέμα».
Σε ερώτηση αν θα ζητήσει την παραίτηση του κ. Ερωτοκρίτου, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «μέσα στην έκθεση υπάρχει μια σαφής τοποθέτηση και κατάληξη σύμφωνα με την ποία αποκαλύπτεται η διάπραξη ποινικών αδικημάτων». Επομένως, πρόσθεσε, «θα πρέπει να προωθηθεί η διαδικασία η οποία προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις διάπραξης ποινικών αδικημάτων».
Πρέπει όμως από την άλλη, συνέχισε, «να ληφθεί υπόψη η ιδιάζουσα περίπτωση, δηλαδή κάποιες συνθήκες και κάποιες παράμετροι, οι οποίες δεν μπορούν παρά να ληφθούν υπόψη και να προσμετρήσουν, όπως είναι για παράδειγμα η θέση την οποία κατέχει το υπό έρευνα πρόσωπο».
Διότι, εξήγησε, «αντιλαμβάνεστε οι ποινικές διώξεις ασκούνται από λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας είναι προϊστάμενος, οι λειτουργοί είναι υφιστάμενοι, η θέση του ίδιου του Γενικού Εισαγγελέα είναι ιδιαζόντως ξεχωριστή και ιδιαίτερη στην περίπτωση αυτή και ευαίσθητη, γι' αυτό ο τρόπος, η διαδικασία θα πρέπει να μελετηθεί πάρα πολύ σοβαρά και αυτό προτίθεμαι να κάνω».
Απαντώντας σε ερώτηση ως προς τα νομικά δικαιώματα του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, είπε «οποιαδήποτε δικαιώματα παρέχει το Σύνταγμα και η νομοθεσία σε πρόσωπα εναντίον των οποίων αποκαλύπτεται ότι ενδεχόμενα να έχει διαπραχθεί κάποιο ποινικό αδίκημα». Και τονίζω, πρόσθεσε, «το `ενδεχόμενα`, διότι η έκθεση του ποινικού ανακριτή δεν είναι ασφαλώς δεσμευτική, είναι μεν ξεκάθαρη αλλά είναι η άποψή του, θα προχωρήσει η ποινική διαδικασία ως είθισται».
Σε άλλη ερώτηση, διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει, πρέπει να πω, καμία πρόνοια ούτε στο Σύνταγμα, ούτε σε νομοθεσία η οποία να προβλέπει περί διαθεσιμότητας ανεξάρτητου αξιωματούχου, όπως είναι ο Γενικός Εισαγγελέας ή ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας γι' αυτό ασφαλώς ο οποιοσδήποτε αντίκτυπος και τρόπος αντίδρασης, αντιλαμβάνεστε, επαφίεται στον ίδιο».
Κληθείς να πει αν ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι «πρέπει να σας πω ότι καθηκόντως δεν έχω ενημερώσει κανένα». Πρόκειται για ποινική ανάκριση, είπε, «η κατάληξη της οποίας υποβάλλεται με έκθεση στο Γενικό Εισαγγελέα και δεν είχα πότε πρόθεση και δεν την άσκησα, εν πάση περιπτώσει, να ενημερώσω κανένα πριν από τώρα».
Σε ερώτηση αν παρέχεται το δικαίωμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να θέσει σε διαθεσιμότητα ή να παύσει τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, ο κ. Κληρίδης απάντησε ότι «δεν έχει τεθεί ξανά τέτοιο θέμα, αν υπάρχει ή όχι σίγουρα δεν είναι με καθαρή, ρητή πρόνοια». Ίσως, πρόσθεσε, «ανάλογα με την περίπτωση και την αντίδραση να είναι κάτι που να εξεταστεί».
Διευκρίνισε παράλληλα ότι η περίπτωση της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας είναι διαφορετική αφού εκεί υπάρχει ρητή πρόνοια στον οικείο νόμο που προβλέπει για τον τρόπο απομάκρυνσής της.
Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποιοι επιχείρησαν να παρέμβουν στη διαδικασία, ο Γενικός Εισαγγελέας απάντησε ότι «έχετε ένα Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος μπορεί να παρουσιάζει κατά κάποιους ίσως κάποιες ελλείψεις ή αδυναμίες, όμως θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι πάντα ειλικρινής μαζί σας και τίμιος».
«Υπήρξαν, ναι, κάποιες παρεμβάσεις, έμμεσες κατά κύριο λόγο, που μπορώ να πω σίγουρα δεν προέρχονταν από άμεσα εμπλεκόμενα πρόσωπα – και το τονίζω αυτό – αλλά αποσκοπούσαν κυρίως στην προσπάθεια για πληροφόρηση του αποτελέσματος», ανέφερε.
Όμως, πρόσθεσε, «μπορώ να πω ότι έχουν υπερβεί και αυτό το όριο. Γι' αυτό, με την ευκαιρία αυτή που μου δίνεται, θέλω να κάνω μια προειδοποίηση προς οποιουσδήποτε άλλους επίδοξους παρεμβασίες ότι στο μέλλον δεν θα αποκρούονται απλώς τέτοιου είδους παρεμβάσεις – οι οποίες ασφαλώς και έχουν αποκρουσθεί τώρα - αλλά θα συνοδεύονται και από κυρώσεις και το τονίζω αυτό». Σε ερώτηση αν ήταν πολιτικά πρόσωπα, δεν θέλησε να πει περαιτέρω.
Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κληρίδης είπε ότι δεν θέλω κατ΄αρχάς να προδικάσω οτιδήποτε όσον αφορά την υπόθεση αυτή, πολύ λιγότερο και για την έκβασή της, και όπως σημείωσε “αντιλαμβάνεστε είναι και το τεκμήριο αθωότητας που πάντα υπάρχει».
Μπορώ να πω όμως, ανέφερε, «η απόληξη που έχουμε, έστω και σήμερα με αυτά τα δεδομένα, με μια έκθεση, είναι μια ζοφερή μέρα για τη Νομική Υπηρεσία».
Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι απέστειλε στον κ. Ερωτοκρίτου τα ίδια κείμενα που έδωσε και στους δημοσιογράφους λίγο πριν τη διάσκεψη Τύπου.
Το ποιες είναι ενδεχόμενα οι κατηγορίες και ποια ενδεχόμενα να είναι τα εμπλεκόμενα άτομα σε ένα κατηγορητήριο είναι θέματα που σοβαρά θα απασχολήσουν στις επόμενες μέρες, μαζί με τα άλλα προβλήματα που έχω εντοπίσει, ανέφερε απαντώντας σε άλλη ερώτηση.
Σε ερώτηση αν μπορεί να συνεργαστεί πλέον μαζί με τον κ. Ερωτοκρίτου, αναγνώρισε ότι «κοιτάξετε κατά καιρούς είχαμε διαφορές απόψεων, νοοτροπίας κτλ». Βεβαίως συνεργαζόμαστε, πρόσθεσε, «αλλά αυτή η εξέλιξη είναι μια σοβαρή εξέλιξη, η οποία θα πρέπει να ληφθεί παρά πολύ σοβαρά υπόψη».
Σε άλλη ερώτηση αν για λόγους ευθιξίας ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει ή όχι να έρθει αύριο στο γραφείο του, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «νομίζω ο αρμόδιος να σας απαντήσει είναι ο ίδιος και όχι εγώ».
Κληθείς να πει κατά πόσο τα όποια μέτρα θα ληφθούν σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει κανένα ρόλο να παίξει στην υπόθεση αυτή».
Πηγή:ΚΥΠΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου