Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

<<Ο κίνδυνος να καταρρεύσει η Ελλάδα τις προσεχείς εβδομάδες είναι υπαρκτός>>

Η Ελλάδα μέσα στους επόμενους 3 μήνες πρέπει να πληρώσει 7 δισεκ.
Στην εκτίμηση ότι ο κίνδυνος να καταρρεύσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα είναι υπαρκτός, καταλήγει η Secular Investor.
Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι είναι τραγικό για το πώς η Ελλάδα επανήλθε ξανά σε ύφεση ενώ είναι επίσης τραγικό να περιμένει το καλοκαίρι και τον τουρισμό για να διασωθεί η χώρα.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ελλάδα ήταν σε θέση να πληρώσει τα 764 εκατ ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 12 Μαίου, αλλά έπρεπε να συμβούν πολλά, επιστολές Τσίπρα, ταμειακά διαθέσιμα, χρήση κεφαλαίων στο ΔΝΤ και άλλα για να μπορέσει η Ελλάδα να αποπληρώσει τα 764 εκατ ευρώ.
Όπως είχαμε προειδοποίηση σε προηγούμενο άρθρο, παρόλο που η Ελλάδα ήταν σε θέση να πληρώσει τους τόκους 200 εκατ ευρώ και τα 764 εκατ στο ΔΝΤ το μέλλον είναι τελείως αβέβαιο.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών μηνών, η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 7 δισεκ ευρώ και όπως μπορείτε να φανταστείτε, τα χρήματα δεν υπάρχουν.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει επιπλέον χρέος ή για να είμαστε ακριβείς δεν μπορεί να πληρώσει χρέος πάνω από 1 δισεκ. ευρώ.
Τα ταμειακά διαθέσιμα που υπάρχουν φθάνουν για πληρωμή χρέους έως 600 εκατ ευρώ περίπου.
 Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα θέλει Eurogroup και συμφωνία πολύ σύντομα.
Ο κώδωνας του κινδύνου έχει χτυπήσει για μια ακόμη φορά με επίκεντρο τις «διαπραγματεύσεις» ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕΕ.
Το πρόβλημα είναι ότι όσο περισσότερο καθυστερεί η Ελλάδα να πετύχει μια συμφωνία, τόσο πιο επείγουσα είναι η κατάσταση, μάλιστα δεν θα αποκλειόταν συμφωνία ακόμη και μια ημέρα πριν την καταβολή της επόμενης δόσης στις 5 Ιουνίου.
Δυστυχώς για την Ελλάδα το ίδιο πρόβλημα θα επανεμφανιστεί και στους επόμενους 3 ή 6 μήνες.
Το ενδεχόμενο να μεταθέσει τις πληρωμές χρέους είναι μηδενικό καθώς κανείς από τους αντισυμβαλλόμενους δεν θα το δεχθεί.
Η  Ελλάδα αξίζει  περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσει το χρέος που οφείλει στον διεθνή κοινότητα;
Επειδή τα πράγματα είναι λίγο πιο όμορφη ως χώρα ή γιατί η οικονομία της είναι πιο ισχυρή;
Η Ελλάδα έχει εισέλθει και πάλι σε ύφεση.
Το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε και πάλι για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, ακόμη και αν η πτώση είναι σχετικά μικρή (0,4% και 0,2%), σίγουρα η οικονομία δεν ανακάμπτει.
Επίσης οι ελπίδες ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρωθεί στη φετινή καλοκαιρινή περίοδο είναι λίγο αξιολύπητο αν μια χώρα υπολογίζει στον τουρισμό για να ανακτήσει ρευστότητα.
Αν η Ελλάδα δεν πετύχει συμφωνία… θα μπορούσε κάλλιστα να καταρρεύσει κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες εβδομάδες αποτελώντας μια νέα εξέλιξη στο ελληνικό δράμα.
H δομή του ελληνικού χρέους

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου