Τρίτη 12 Μαΐου 2015

<<Ασφαλιστικές δεικλίδες για την πακετοποίηση δανείων>>

Ασφαλιστικές δικλείδες για την πακετοποίηση δανείων αλλά και τα νομοσχέδια και τους κανονισμούς που αποτελούν προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης συζήτησε η Βουλή.
Για τις ασφαλιστικές δικλείδες που προβλέπονται στο νομοσχέδιο που ετοίμασε η Κεντρική Τράπεζα και δόθηκε στην Τρόικα για παρατηρήσεις ώστε να εμποδίζονται οι μαζικές πωλήσεις δανείων και ακινήτων ενημέρωσε την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο Διευθυντής του Τμήματος Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας Γιάγκος Δημητρίου. Ο κύριος Δημητρίου τόνισε ότι στόχος παραμένει η προστασία δανειοληπτών των οποίων τα δάνεια τους θα πωληθούν.

Την ίδια ώρα η Βουλή αναμένεται να παρατείνει την απαγόρευση για πακετοποίηση και πώληση δανείων από τράπεζες σε τρίτους μέχρι τις 26 Ιουνίου, έως ότου η κυβέρνηση καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο. Η προθεσμία απαγόρευσης πώλησης δανείων που είχε δώσει η βουλή εκπνέει στις 15 Μαΐου.

Η έγκριση του νομοσχεδίου από το Υπουργικό όπως επίσης και η εξεύρεση λύσης για τους δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τίτλο ιδιοκτησία λόγω αφερεγγυότητας του επιχειρηματια ανπτυξης γης όπως επίσης και η ψήφιση τωνκανονισμών για το πλαίσιο αφερεγγυότητας την προσεχή Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής αποτελούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

 Οι κανονισμοί συζητήθηκαν σε σημερινή κοινή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών και καθορίζουν πλήρως τη διαδικασία της δημοπρασίας ακινήτων. Αναλυτικά προβλέπουν: 


-To δικαίωμα στον οφειλέτη ή σε εγγυητές του να πληρώσουν το οφειλόμενο ποσό πριν ο δημοπράτης λάβει προφορικές προσφορές

-Διεξαγωγή δημοπρασιών από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα με εξαίρεση τις δημόσιεςαργίες.

-Οι δημοπρασίες θα γίνονται σε χώρους που θα συμφωνήσουν το Υπουργείο Εσωτερικών και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για κάθε επαρχία.

-Ο δημοπράτης δεν πωλεί τελειωτικά περισσότερα ακίνητα από όσα χρειάζεται για την κάλυψη του ποσού του χρέους και δεν πωλεί ακίνητο μεγαλύτερης αξίας, όταν το υπόλοιπο του χρέους καλύπτεται από ακίνητο μικρότερης αξίας.

-Στις περιπτώσεις που στην ειδοποίηση πλειστηριασμού περιλαμβάνονται ακίνητα που αποτελούν κατοικία, αυτά είναι τα τελευταία που πωλούνται, νοουμένου ότι υπάρχουν ακίνητα που καλύπτουν το χρέος που καθορίζεται στην ειδοποίηση.

-Ο προσφοροδότης με την υψηλότερη προσφορά θαυποχρεώνεται να προβεί σε άμεση πληρωμή του ποσού όχι μικρότερη του 20% της αποδεχόμενης τιμής προσφοράς και να καταβάλει όλα τα έξοδα δημοπρασίας, τα κτηματολογικά τέλη, και τα σχετικά δικαιώματα για την εγγραφή του ακινήτου στο όνομα του.

-Πλαφόν 300 ευρώ στην αμοιβή του δημοπράτη

Ενώπιον των επιτροπών τέθηκε και η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, βάσει της οποίας στον πλειστηριασμό θα πρέπει να συμμετέχει και ο ιδιοκτήτης της κύριας κατοικίας που δημοπρατείται, ή συγγενής πρώτου βαθμού, με προνομιακό καθεστώς έναντι του τελευταίου προσφοροδότη, ο οποίος έχει υποβάλει την ψηλότερη προφορική προσφορά.

Εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας εξέφρασε επιφυλάξεις για την πρόταση νόμου, επισημαίνοντας πως πιθανόν είναι αντισυνταγματική γιατί θα αποθαρρύνει τον οφειλέτη νααποπληρώσει το δάνειο του αφού θα το αγοράσει πιο χαμηλά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου