Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

<<Κ. Σημίτης: Λυπηρό που αυτές οι αθλιότητες έγιναν επί πρωθυπουργίας μου>>


Τη λύπη του για τις «αθλιότητες» που όπως είπε, έγιναν επί πρωθυπουργίας του, εξέφρασε ο Κώστας Σημίτης κατά την κατάθεσή του ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται η υπόθεση για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα.
«Είναι εξαιρετικά λυπηρό ότι οι αθλιότητες έγιναν επί πρωθυπουργίας μου όταν στόχος ήταν να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα»  είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση της Πολιτικής Αγωγής αν ο κ. Τσοχατζόπουλος επιλέχθηκε με ιδιαίτερα κριτήρια ως υπουργός Εθνικής Αμυνας , ο πρώην Πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν ενθυμείσθε ότι την εποχή εκείνη υπουργός Άμυνας ήταν ο κ. Αρσένης. Έγινε υπουργός στον ανασχηματισμό μετά τις εκλογές. Η αλλαγή έγινε γιατί ήταν νέα κυβέρνηση και δεν ήταν ικανοποιητικός ο χειρισμός στο ΥΠΕΘΑ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός, κορυφαίος υπουργός και το νούμερο 2 στο ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται πρόσωπο με εμπειρία».
«Είχα εμπιστοσύνη στον Άκη»
Αναφερόμενος στον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο κ. Σημίτης είπε:
«Είχα εμπιστοσύνη στο σύστημα,  στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Άλλωστε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν ήταν ο οποιοσδήποτε. Είχε διατελέσει αναπληρωτής Πρωθυπουργός στη διάρκεια ασθένειας του Ανδρέα Παπανδρέου. Από το 1976 ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και επί 20 και πλέον χρόνια το δεύτερο πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ».

EUROKINISSI
Στην κατάθεσή του, αναφορικά με τα ΤΟΡ Μ1, ο πρώην Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τέθηκε μόνο το θέμα της διαλειτουργικότητας «εάν συμβιβάζονται με άλλα όπλα ενόπλων δυνάμεων αφού ο ελληνικός στρατός δεν προμηθευόταν ρωσικά όπλα, αλλά κρίθηκε ότι έπρεπε να αγοράσουμε ρωσικά όπλα και για λόγους πολιτικής. Το ΤΟΡ πάρθηκε για τον στρατό. Αν η εισήγηση ήταν ότι το όπλο δεν ήταν καλό, δεν θα το παίρναμε. Υπήρχαν κάποια όπλα που είχαν οι Σοβιετικοί και δεν είχαν άλλοι».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Γίνονταν δεκτά όσα εισηγείτο ο υπουργός;
ΣΗΜΙΤΗΣ:  Το ΚΥΣΕΑ λειτουργούσε ως εξής: Ο υπουργός πρότεινε πχ. το F15 ή F16 και το ΚΥΣΕΑ αποφάσιζε. Ο υπουργός έκανε την εισήγησή του για το ένα ή το άλλο. Συνήθως γινόταν δεκτή η εισήγηση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ:  Υπήρχε διεθνής διαγωνισμός για τα εξοπλιστικά;
ΣΗΜΙΤΗΣ: Όχι βέβαια. Μπορεί να κάνεις διαγωνισμό και να λες τι αεροπλάνο θες; Είναι δυνατόν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου