Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

<<BBC: Πραγματικότητα η αδήλωτη εσωτερική στάση πληρωμών στην Ελλάδα>>

 

Αναλυτές προειδοποιούν ότι τα χρήματα που χρειάζεται η Ελλάδα δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς νέα δάνεια
Το βασικό ερώτημα που απασχολεί τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις αγορές εδώ και μήνες, καθώς συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων πιστωτών, είναι πότε η Ελλάδα θα μείνει από ρευστότητα.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου BBC, μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει καταφέρει να εξυπηρετήσει τόσο τα χρέη της προς το εξωτερικό όσο και να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις στο εσωτερικό της χώρας.
Ωστόσο, αποτελεί κοινό μυστικό στη χώρα ότι για χιλιάδες κόσμο, επιχειρήσεις και οργανισμούς που βασίζονται σε κυβερνητικές αμοιβές, η Ελλάδα έχει ήδη ξεμείνει από χρήματα.
Η Ελλάδα δεν έχει λάβει καμία οικονομική βοήθεια από τη Ευρωζώνη ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τον Αύγουστο του 2014, ενώ η τελευταία δόση που εκκρεμεί από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης και η οποία ανέρχεται σε 7,2 δισ. ευρώ, δεν την απελευθερώνουν οι πιστωτές πριν ικανοποιηθούν από την Αθήνα οι απαιτήσεις τους για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων.
Χωρίς την οικονομική βοήθεια των πιστωτών και χωρίς πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων, η Ελλάδα μέχρι τώρα έχει καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες προχωρώντας σε έκτακτα και αμφιλεγόμενα μέσα, στα οποία περιλαμβάνεται η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων φορέων του δημοσίου στα κεντρικά κυβερνητικά ταμεία.
Στο άρθρο γίνεται επίσης αναφορά στις καθυστερήσεις που καταγράφηκαν στην παροχή των συντάξεων, που η κυβέρνηση απέδωσε σε τεχνικά προβλήματα, ενώ ο ελληνικός Τύπος και η Financial Times τις απέδωσε στον αγώνα δρόμου τις κυβέρνησης να βρει την τελευταία στιγμή αρκετά χρήματα για να καλύψει τις συντάξεις.
Παράλληλα, γίνεται αναφορά στις καθυστερήσεις πληρωμών σε προμηθευτές νοσοκομείων, αλλά και σε τομείς από τους εκδοτικούς οίκους ακαδημαϊκών βιβλίων μέχρι τους προμηθευτές τροφίμων στον στρατό.
Όπως σημειώνει ο Θεόδωρος Φέσσας, επικεφαλής του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, «η αβεβαιότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα» και προσθέτει ότι «πλέον απειλεί ακόμη και τις πιο υγιείς επιχειρήσεις, εκείνες που κατάφεραν, παρά την κρίση, να πληρώνουν μισθούς και φόρους εγκαίρως και να εκπληρώνουν όλες τις υποχρεώσεις τους».
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης φαίνεται να έχει μικρό αντίκτυπο τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στην Ε.Ε.
Η ελληνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα απέτυχε να εγκρίνει νέες μεταρρυθμίσεις και αυξήσεις φόρων που απαιτούνται προκειμένου να πείσει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να ξεκλειδώσουν περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή τους την 11η Μαΐου.
Αναλυτές πάντως προειδοποιούν ότι όλα αυτά τα χρήματα που χρειάζεται η Ελλάδα δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς νέα δάνεια.
Από την άλλη πλευρά, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εκτιμούν ότι ο χρόνος πιέζει την Ελλάδα και όχι την Ευρώπη και έχουν παραδεχθεί ανοικτά ότι έχουν έτοιμα σχέδια για να αποτρέψουν τη μετάδοση της κρίσης αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών ή εξέλθει της ζώνης του ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου