Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

<<Η μεγαλύτερη «φυγή εγκεφάλων» από την εποχή του Σωκράτη>>

Η Ελλάδα χάνει το ανθρώπινο δυναμικό της....
Ο αρχαίος πολιτισμός της Ελλάδας καθιστούσε κάποτε τη χώρα πόλο έλξης των απανταχού διανοουμένων, ωστόσο η οικονομική κρίση, που βιώνει η χώρα, έχει αντιστρέψει την κατεύθυνση, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το MarketWatch.
Αυτό που σημειώνεται στην Ελλάδα σήμερα είναι η μεγαλύτερη «διαρροή εγκεφάλων» τονίζει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι η χώρα εκτός από οικονομικούς πόρους χάνει και κάτι σημαντικότερο, το ανθρώπινο δυναμικό της.
Περίπου 180-200 χιλ. πολίτες ανώτερης εκπαίδευσης έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, το γνωστότερο ως “brain drain” φαινόμενο, με τον αριθμό να μεταφράζεται σε 10% επί των συνολικά πτυχιούχων της χώρας.
Σε άλλα λόγια, η Ελλάδα χάνει τα «νεότερα, καλύτερα και λαμπρότερα» μυαλά της.
Σύμφωνα με έρευνα, από αυτούς που εγκαταλείπουν τη χώρα, το 88% έχει πτυχίο πανεπιστημίου, πάνω από 60% έχει μεταπτυχιακό τίτλο, ενώ το 11% διδακτορικό τίτλο.
Έρευνα της Κομισιόν σημειώνει πως το 79% όσων εγκατέλειψαν τη χώρα την περίοδο της κρίσης είχαν κάποια θέση εργασίας, ωστόσο είτε δεν έβλεπαν μέλλον στη χώρα (50%) ή δεν έβλεπαν ευκαιρίες στον τομέα της απασχόλησης (25%).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου