Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

<<Τι πρέπει να πράξει η Βρετανία ώστε να αποφύγει τη μοίρα του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΕ>>


"Οι Συντηρητικοί του Cameron εμφανίζονται πρόθυμοι να ακολουθήσουν το μοτίβο του ΣΥΡΙΖΑ"
Τι πρέπει να πράξει προκειμένου να αποφύγει τη μοίρα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρούν να καταδείξουν στη νέα βρετανική κυβέρνηση οι Financial Times.
Ειδικότερα, η βρετανική εφημερίδα καλεί την κυβέρνηση του David Cameron να μην επαναλάβει το μοιραίο λάθος του Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή ότι θεώρησε πως δεν υπάρχει ζωή για την Ευρωζώνη δίχως την… Ελλάδα!
«Δυστυχώς, οι Συντηρητικοί του Cameron εμφανίζονται πρόθυμοι να ακολουθήσουν το μοτίβο του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας πως δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση δίχως την… Βρετανία» τονίζει η βρετανική εφημερίδα, παραθέτοντας 4 μαθήματα από την ελληνική περιπέτεια των τελευταίων μηνών.

Μάθημα 1 – Η κατανόηση της ιδέας της πολιτικής «μετάδοσης»

Σήμερα, ο κίνδυνος πολιτικής μετάδοσης είναι εξίσου σημαντικός με τον κίνδυνο οικονομικής μετάδοσης.
Η Κομισιόν επιχειρεί να ενθαρρύνει την εκλογή μετριοπαθών κυβερνήσεων σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου να αποφευχθεί η ανάδυση ολοένα και περισσότερων αντι-ευρωπαϊκών κομμάτων.
Η εν λόγω τακτική αντικατοπτρίζεται και στη σκληρή στάση της Ισπανίας στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, η οποία αποδίδει καρπούς, καθώς η δημοφιλία του αδελφού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ισπανία, του Podemos, έχει καταγράψει σημαντική πτώση τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με τους Financial Times, στην περίπτωση της Βρετανίας, τη θέση της Ισπανίας θα λάβει η Γαλλία, όπου ο Fr. Hollande θα επιχειρήσει να αποσοβήσει τον κίνδυνο ανάληψη της προεδρίας από την Marine Le Pen στις εκλογές του 2017.

Μάθημα 2 – Η Βρετανία να μην υπερεκτιμήσει τις δυνατότητές της

Η Ελλάδα πολλάκις επιδεικνύει σημάδια, τα οποία καταδεικνύουν πως εικάζει ότι η Ευρωζώνη δεν μπορεί να υπάρξει, δίχως τη συμμετοχή της Ελλάδας.
Επομένως, θεωρεί πως η Ευρωζώνη θα κάνει τα πάντα, προκειμένου να διασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
«Κανείς δεν θέλει την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., αλλά ακόμη περισσότερο κανείς δεν θέλει μία Βρετανία εντός της Ευρώπης, δίχως να τηρεί τους απαιτούμενους κανόνες» εξηγεί αναλυτικά η βρετανική εφημερίδα.

Μάθημα 3 – Η εγχώρια πολιτική ρητορική

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε για τον τερματισμό της λιτότητας, αν και γνώριζε πως κάτι τέτοιο ήταν σχεδόν αδύνατο.
«Ομοίως, και ο D. Cameron οφείλει να μετριάσει τις απαιτήσεις και τις φιλοδοξίες του και να επιδιώξει να επιτύχει τα όσο δυνατόν περισσότερα οφέλη» υπερθεματίζουν οι Financial Times.

Mάθημα 4 – Να αγκαλιάσει το τελικό αποτέλεσμα

Στην αρχή, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίωκε μία συντριπτική νίκη εναντίον των δανειστών.
Στο τέλος, θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί με μία συμφωνία, η οποία στην αρχή ήταν εκτός «τραπεζιού».
«Επομένως, η Βρετανία θα πρέπει να αποφύγει τη διεκδίκηση ραγδαίων και θεμελιωδών αλλαγών στην Ευρώπη» καταλήγει η βρετανική εφημερίδα.
www.bankingnews.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου