Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

<<Αντιπρόταση ρήξης υπέβαλλαν οι δανειστές ζητούν 11 δισ από 7,9 δισ μέτρα - Την απορρίπτει η Ελλάδα, ανήσυχος ο Τσίπρας>>

Ξαφνικό αδιέξοδο λίγο πριν το Eurogroup -  Συνάντηση Draghi, Lagarde, Juncker με τον Τσίπρα για να αρθεί το αδιέξοδο
(upd6)Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις λίγο πριν το ιστορικό έκτακτο Eurogroup σήμερα 24 Ιουνίου στο 20:00, μετά την απόρριψη των ελληνικών προτάσεων από τους δανειστές.
Με βάση πληροφορίες
ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ υπέβαλλαν στην Ελλάδα νέα αντιπρόταση....η οποία οδηγεί σε ρήξη και όχι σε συμφωνία. 
Η αντιπρόταση των δανειστών ανεβάζει τον πήχη των μέτρων στα 11 δισ. από 7,9 δισ. της ελληνικής πρότασης ή αύξηση κατά 3 δισ δηλαδή η πρόταση των δανειστών προσαρμόζεται στο αίτημα του ΔΝΤ για επιπλέον 2,5 με 3 δισεκ. νέα μέτρα.
Το bankingnews.gr είχε αποκαλύψει από χθες το απόγευμα 23 Ιουνίου ότι το ΔΝΤ προτείνει νέα μέτρα 2,5 με 3 δισεκ. ευρώ.
Η νέα αντιπρόταση των δανειστών δεν μπορεί  να γεφυρώσει το χάσμα της μεγάλης διαφοράς Ελλάδος με δανειστών, ενώ ήδη η αντίδραση της Ελλάδος ήταν άμεση, απέρριψε τις νέες προτάσεις του ΔΝΤ και των δανειστών.
Οι διεργασίες και οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες είναι ραγδαίες.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των θεσμών. 
Νωρίτερα
Lagarde, Draghi, Juncker, Wieser, Dijsselbloem και Regling συνεδριάζουν σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των θεσμών.
Οι δανειστές από χθες 23 Ιουνίου,  αναζητούν μια κοινή στάση απέναντι στην ελληνική πρόταση, ενώ στην επιφάνεια έχουν έρθει οι κόντρες... κορυφής, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ νέων μέτρων, καθώς αντιδρά στις αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών και στην επιβολή νέων φόρων, που προτείνει η Ελλάδα. 
Παράλληλα, το ΔΝΤ, πέραν των 7,9 δισ., ζητάει επιπλέον 2,5 με 3 δισ. πρόσθετα μέτρα, καθώς θεωρεί ότι πολλές από τις ελληνικές παραδοχές δεν είναι υλοποιήσιμες.
Επίσης, το ΔΝΤ εμμένει στη θέση του ότι θα πρέπει να υπάρξει διευθέτηση του χρέους, ζητώντας επίμονα από τους Ευρωπαίους να λάβουν δεσμεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίζει να στηρίζει το ελληνικό πρόγραμμα.
Η Ελλάδα προτείνει μέτρα 7,9 δισ. ενώ το ΔΝΤ ζητάει περίπου 10,5 δισ. και ισοδύναμα που θα αντικαθιστούν την ελληνική πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.  
Νέες προτάσεις με μέτρα άνω των 3 δισ. ευρώ υπέβαλαν στην ελληνική κυβέρνηση οι πιστωτές
Την ύστατη προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές κάνουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, υποβάλλοντας νέες προτάσεις στην ελληνική αντιπροσωπεία.
Οι νέες αυτές προτάσεις στοχεύουν στα ζητήματα που έχουν ήδη διατυπωθεί οι διαφωνίες, κυρίως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ θα συζητηθούν στο σημερινό Eurogroup.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι νέες αυτές προτάσεις ξεπερνούν τα 3 δισ. σε νέα μέτρα.
Σε περίπτωση επιβεβαίωσης των προτάσεων αυτών, ο «λογαριασμός» του πακέτου της συμφωνίας θα ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το ΔΝΤ έχει ταχθεί υπέρ νέων μέτρων, καθώς αντιδρά στις αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών και στην επιβολή νέων φόρων, που προτείνει η Ελλάδα.
WSJ: Κατάργηση ΕΚΑΣ, μείωση δαπανών ζητούν οι δανειστές - Σημαντικές οι διαφωνίες
Παραμένουν οι σημαντικές διαφορές Ελλάδας – δανειστών για τα προαπαιτούμενα, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή της από την ελληνική κυβέρνηση και το οποίο περιγράφει τις δράσεις που πρέπει να αναλάβει η Ελλάδα για να εισπράξει τη βοήθεια, σύμφωνα με τους θεσμούς.
Σημειώνεται ότι η πρόταση έχει απορριφθεί από την ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το 5σέλιδο έγγραφο που έχει στην κατοχή της η WSJ, τα βασικά σημεία της διαφωνίας είναι η φορολόγηση των επιχειρήσεων και η αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Όπως αναφέρεται,
η Ελλάδα είχε προγραμματίσει να αυξήσει την εταιρική φορολόγηση στο 29%, αλλά στο έγγραφο οι πιστωτές περιορίζουν την αύξηση στο 28%.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει νέο κενό στον προϋπολογισμό και απαιτήσεις για νέα μέτρα.
Οι δανειστές εμμένουν στην εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ μέχρι το 2016 από το ασφαλιστικό και ζητούν την κατάργηση του ΕΚΑΣ, έως τα τέλη του 2017.
Για το ΦΠΑ ζητείται να εξασφαλιστούν έσοδα 1% του ΑΕΠ αντί 0,74% που προβλέπει η πρότασης της Αθήνας.
Η κυβέρνηση προτείνει αύξηση των εσόδων του συνταξιοδοτικού συστήματος με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ενώ οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ, επιμένουν ότι τα έσοδα θα πρέπει να προέλθουν από μειώσεις συντάξεων.
Όπως μετέδιδε χθες η Wall Street Journal, οι δανειστές έχουν ήδη ξεκινήσει να αναλύουν διεξοδικά κάθε πτυχή των δημοσιονομικών προτάσεων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Τετάρτης.
To σημερινό Εurogroup είναι εκείνο που θα καθορίσει εάν η Ελλάδα κατορθώσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση την ύστατη στιγμή, μια ανάσα δηλαδή πριν τα τέλη Ιουνίου.
Παρά τη διαφαινόμενη σύγκλιση που προέκυψε μετά τον μαραθώνιο επαφών και διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα, σημαντικές διαφορές εξακολουθούν να χωρίζουν την Ελλάδα και τους πιο απαιτητικούς δανειστές της, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τη Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι διαφορές αυτές καταδεικνύουν πως οι επόμενες ώρες θα στιγματιστούν από εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσδοκούν πως στο Eurogroup της Τετάρτης είναι εφικτή μια συμφωνία.
Εάν δεν βρεθεί λύση την Τετάρτη, τότε η τελευταία ευκαιρία για συμφωνία θα είναι την Πέμπτη και την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της τακτικής Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.
Χωρίς συμφωνία, είναι εξαιρετικά πιθανό η ΕΚΤ να σταματήσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, γεγονός που θα οδηγήσει μοιραία στην επιβολή capital controls στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το ΔΝΤ δεν ικανοποιείται πλήρως από τις οικονομικές προτάσεις που παρουσίασε η ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.
Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει σημαντικές αυξήσεις φόρων, γεγονός που βρίσκει αντίθετο το ΔΝΤ, καθώς η ελληνική οικονομία έχει ήδη γονατίσει από τις συνεχείς φοροεπιδρομές.
Κρίσιμες συσκέψεις στις Βρυξέλλες
Πυρετώδεις είναι οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - δανειστών στις Βρυξέλλες, ενόψει της αποψινής κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup.
Σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες συνάντηση στην οποία συμμετέχει η γενική διευθύντρια του ΔΤΝ, Christine Lagarde, ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, ο Klaus Regling του ESM και ο Thomas Wieser του Euro Working Group.
Θα ακολουθήσει κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Στις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η τετραμερής σύσκεψη με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Jean Claude Juncker, του Mario Draghi και της Christine Lagarde.
Η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup έχει προγραμματιστεί για τις 8 το βράδυ, ενώ αύριο ξεκινά η διήμερη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.
Η νέα εμπλοκή στη διαπραγμάτευση προέκυψε λόγω της διαφωνίας των θεσμών για τα μέτρα που περιλαμβάνει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, τα οποία το ΔΝΤ απορρίπτει ως υφεσιακά.
Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό, έκτακτη τηλεδιάσκεψη είχαν το απόγευμα της Τρίτης ο πρόεδρος της Κομισιόν, J. C. Juncker, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, C. Lagarde και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, M. Draghi, ενόψει του σημερινού Eurogroup.
Θεωρείται πλέον επιτακτική η ανάγκη στο Eurogroup να οριστικοποιηθεί η συμφωνία, ώστε να λάβει στη συνέχεια πολιτική έγκριση από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης 25 και της Παρασκευής 26 Ιουνίου.
Αγανάκτηση Τσίπρα... «Δεν έχει ξαναγίνει να μη δέχονται ισοδύναμα - Περίεργη η στάση των Ευρωπαίων»
«Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».
Αυτό ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλες, με αφορμή την επιμονή συγκεκριμένων θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μετρά.
Μιλώντας, χαρακτηριστικά, σε συνεργάτες του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει.
Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία.
Πουθενά!
Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει.
Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».
Εντολή των ηγετών της Ε.Ε. για συμφωνία με την Ελλάδα στο Eurogroup - Παραμένουν οι διαφορές
Μικρή είναι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - δανειστών, καθώς παραμένουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές, με φόντο την πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση.
Οι διαφορές αφορούν κυρίως τον ΦΠΑ, τις συντάξεις και τη φορολογία, ενώ δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχοι της Ε.Ε. που επικαλούνται τα διεθνή πρακτορεία.
Ωστόσο, οι ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που έχει προγραμματιστεί το διήμερο 25-26 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ε.Ε. οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν πρόκειται να συζητήσουν για την Ελλάδα στη Σύνοδο αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup και ζητούν συμφωνία ακόμη και αν αυτό σημάνει ολονύχτια συνεδρίαση.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, αν και η πρόταση που υπεβλήθη από την ελληνική κυβέρνηση έγινε δεκτή με ανακούφιση από τους πιστωτές της χώρας, υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαίων πιστωτών όσον αφορά τις αναθεωρήσεις που απαιτείται να γίνουν σε αυτή, με το ΔΝΤ να ανησυχεί ότι οι ελληνικές προτάσεις βασίζονται περισσότερο στην αύξηση της συνεισφοράς των εργαζομένων για την κάλυψη του κενού στο συνταξιοδοτικό σύστημα.
Παράλληλα, σύμφωνα με τους FT, αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι σήμερα το βράδυ αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ανησυχούν ότι ο χρόνος δεν θα είναι επαρκής ώστε τα εθνικά κοινοβούλια να εγκρίνουν μια επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, η οποία θα μπορούσε να φθάσει από τους τρεις μέχρι τους εννέα μήνες.
MNI: Διαφωνεί το ΔΝΤ στις αυξήσεις φόρων
Ενστάσεις στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα περί «φρένου» της Ουάσιγκτον στη συμφωνία.
Επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ αναφέρει ότι το ΔΝΤ αντιτίθεται σε μία σειρά προτεινόμενων μέτρων, όπως η αύξηση της εταιρικής φορολόγησης, η αναπροσαρμογή των δεικτών του ΦΠΑ αλλά και τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος.
«Υπάρχει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ επί της ελληνικής συμφωνίας» αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος.
Όπως επαναλαμβάνει χαρακτηριστικά, το ΔΝΤ απορρίπτει την εμμονή στην επιβολή νέων φόρων και την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης για περαιτέρω μειώσεις των δημοσίων δαπανών.
Πάντως, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εμφανίζεται καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι οι διαφορές θα γεφυρωθούν, ενώ προσθέτει ότι η εξάμηνη παράταση είναι το πλέον πιθανό σενάριο για την Ελλάδα.
Lagarde (ΔΝΤ) προς ΕΕ: Η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να είναι βραβείο για την Ελλάδα εάν υλοποιεί μεταρρυθμίσεις
Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πρέπει να είναι βραβείο για την Ελλάδα, εάν εκείνη με τη σειρά της υλοποιεί μεταρρυθμίσεις, φέρεται να διεμήνυσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde προς τους Ευρωπαίους, κατά τον μαραθώνιο επαφών της Δευτέρας στις Βρυξέλλες.
Όπως αποκαλύπτει το Mega, η Lagarde αφήνει ανοιχτό το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και φέρεται να τόνισε στους συνομιλητές της ότι η αναδιάρθρωση χρέους πρέπει να είναι το βραβείο προς την Αθήνα σε περίπτωση που υλοποιεί τις υποχρεώσεις της.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει θέση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.
Η Lagarde κατέθεσε τις γνωστές απόψεις ότι πρέπει να γίνουν πολλά για να δικαιολογείται η βιωσιμότητα του χρέους.
Η θέση αυτή αφορά και τους Ευρωπαίους, όχι μόνο την Αθήνα, επισημαίνει το Mega.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ συνεχίζουν τον έλεγχο των ελληνικών προτάσεων, αλλά δεν είναι ευχαριστημένοι, καθώς υποστηρίζουν ότι η αύξηση φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών δεν είναι λύση και ζητούν να μειωθούν οι δαπάνες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου