Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

<<Lachman (AEI): Αποτέλεσμα της «δρακόντειας λιτότητας μέσα στον ζουρλομανδύα του ευρώ», η κατάρρευση της Ελλάδας>>

Ναι, η Ελλάδα έχει έναν… τόνο χρέους, έχει μια θλιβερά μη ανταγωνιστική οικονομία και ναι, συνεχίζει να αποφεύγει τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, όμως, σύμφωνα με τον Desmond Lachman του American Enterprise Institute (AEI), πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τη μακρο-κατάσταση.
Όπως σημειώνεται, κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών, η Ελλάδα έχει βιώσει μια οικονομική ύφεση της τάξης μεγέθους αυτής που βίωσαν οι ΗΠΑ τη δεκαετία του 1930.
Η οικονομία της έχει συρρικνωθεί περί το 25%, το ποσοστό ανεργία της έχει ξεπεράσει το 25% και η ανεργία των νέων έχει ανέλθει σε πάνω από 50%.
Την ίδια στιγμή, παρά τα πέντε χρόνια λιτότητας και μιας μεγάλης διαγραφής του ιδιωτικά διακρατούμενου χρέους, το ελληνικό δημόσιο χρέος ως ποσοστό προς το ΑΕΠ έχει αυξηθεί στο 180%.
Στην καρδιά της ελληνικής οικονομικής κρίσης, έχει εφαρμοστεί μια δρακόντεια δημοσιονομική λιτότητα μέσα στον ζουρλομανδύα του ευρώ, σημειώνει ο Desmond Lachman.
Αυτός ο ζουρλομανδύας έχει αποκλείσει την υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ή τη χρήση ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής ως πολιτική για την αντιστάθμιση των δυσμενών συνεπειών της δημοσιονομικής λιτότητας στη ζήτηση.
Προς τιμή του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αναγνωρίσει ότι κατά τον σχεδιασμό του οικονομικού προγράμματος για την Ελλάδα είχε σε μεγάλο βαθμό υποτιμήσει το μέγεθος των ελληνικών δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου