Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

<<Παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ μπορεί να προκαλέσει κάθε είδους προβλήματα>>

Το πραγματικό ερώτημα είναι τι προβλήματα θα μπορούσε να προκαλέσει η Ελλάδα ακόμη και αν παραμείνει στο ευρώ, επισημαίνεται στο δημοσίευμα
Το συνεχιζόμενο αδιέξοδο μεταξύ της Ελλάδας, των πιστωτών της και της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπενθυμίζει τι συνήθως συνέβαινε στη Βόρεια Ιρλανδία (ακόμη και τώρα περιστασιακά).
Οι δύο πλευρές, σημειώνεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent, καταπιάνονται με την «ακρασφαλή διπλωματία», με λόγια για «κόκκινες γραμμές» και τελικές προτάσεις να ανταλλάσσονται και με τον οικονομικό Τύπο, όπως κάθε είδους μέσο, να αγαπά τις συγκρούσεις και να είναι σε έξαψη.
Οι αγορές ταρακουνιούνται λίγο, οι δύο πλευρές φωνάζουν η μία στην άλλη, προχωρούν σε διαπραγματεύσεις, αποχωρούν και επανέρχονται.
Ως αποτέλεσμα, κάποιου είδους συμφωνία επιτυγχάνεται εν τέλει ώστε να συνεχιστεί η… παράσταση και με τις δύο πλευρές να ισχυρίζονται ότι έχουν αναδειχθεί νικητές.
Οι ολοένα και πιο ασταθείς αγορές ομολόγων, σημειώνει ο αρθρογράφος James Moore, προεξοφλούν μια τεχνική ελληνική χρεοκοπία, ακόμη και αν μπορεί να βρεθεί ένας τρόπος για να αποφευχθεί μια πραγματική στάση πληρωμών.
Όμως, από το να αναλώνεται κανείς σχετικά με μια αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, το πραγματικό ερώτημα είναι τι προβλήματα θα μπορούσε να προκαλέσει η Ελλάδα ακόμη και αν παραμείνει στο ευρώ.
Φυσικά, όπως σημειώνεται, αν δεν πάρει την οικονομική βοήθεια και οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν θα έχει κανένα οικονομικό όφελος για να το πράξει.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου