Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

<<Οι διοικήσεις των τραπεζών αποφασίζουν capital controls - Κλείνουν τράπεζες και χρηματιστήριο - Το ELA μπορεί να επανέλθει>>


Να κλείσουν τράπεζες και χρηματιστήριο όλη την εβδομάδα για να προστατευθεί το τραπεζικό σύστημα αλλά και η κοινωνία
Μεταξύ 17:00 και 19:00 συνεδριάζουν εκτάκτως οι διοικήσεις όλων των ελληνικών τραπεζών για να αποφασίσουν κάτω από δραματικές προυποθέσεις την επιβολή capital controls.
Η ΕΚΤ έστειλε ένα μήνυμα πάγωσε το ELA στα 89 δισεκ. όταν είχαν προηγηθεί σημαντικές εκροές καταθέσεων και ενώ η ΤτΕ είχε υποβάλλει αίτημα να αυξηθεί το ELA 2,5 δισεκ.

Το πάγωμα του ELA ουσιαστικά δαπανά και το τελευταίο απόθεμα ρευστότητας που είναι περίπου 2 δισεκ.
Ωστόσο σύμφωνα με πηγή "η ΕΚΤ πάγωσε το ELA αλλά έθεσε ένα όρο.
Αν επιβληθούν capital controls θα μπορούσε σε έκτακτες περιπτώσεις η ΕΚΤ να παράσχει ορισμένες ενέσεις ELA υπό πολύ αυστηρούς όρους"
Το παρασκήνιο του ELA δεν περιορίζεται μόνο στις δραματικές εξελίξεις με την ρευστότητα των τραπεζών αλλά και στον Στουρνάρα τον διοικητή της ΤτΕ.
Φήμες έφεραν τον Στουρνάρα να παραιτείται αλλά οι φήμες διαψεύστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, Εθνικής, Alpha, Eurobank και Πειραιώς συνεδριάζουν σήμερα Κυριακή 28 Ιουνίου εκτάκτως για να αποφασίσουν με την ΤτΕ και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών....τα περιοριστικά μέτρα που θα λάβουν στις τράπεζες.
Το βασικό σενάριο είναι αύριο Δευτέρα 29 Ιουνίου να θεωρηθεί τραπεζική αργία και οι τράπεζες να μείνουν κλειστές.
Ως προς την λειτουργία των ATMs υπάρχουν δύο σχέδια.
Να επιβληθεί όριο ανάληψης μετρητών 200 ευρώ την ημέρα ανά καταθέτη ή να μην υπάρξουν περιορισμοί και με βάση την εκροή για συναποφασιστεί την Τρίτη 30 Ιουνίου η επιβολή ορίου ανάληψης μετρητών.
Υπάρχει και άλλο πλάνο, να θεωρηθεί όλη η εβδομάδα τραπεζική αργία, να μείνουν κλειστές οι τράπεζες μεταξύ 29 Ιουνίου και 3 Ιουλίου με στόχο να αποτραπεί το τραπεζικό και κοινωνικό χάος.

Θα κλείσει και το χρηματιστήριο


Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η διοίκηση του χρηματιστηρίου αποφασίζουν κατά πάσα πιθανότητα κλείσιμο του χρηματιστηρίου για όσες ημέρες είναι κλειστές οι τράπεζες αφενός για να αποτρέψουν το σοκ της κατάρρευσης αφετέρου γιατί δεν θα μπορούν να υλοποιούνται εκκαθαρίσεις συναλλαγών.
Ωστόσο οι συναλλαγές των συνεδριάσεων 25 και 26 Ιουνίου πρέπει να εκκαθαριστούν 29 και 30 Ιουνίου και ως εκ τούτου πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα εκκαθάρισης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου