Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

<<Δραματικές εξελίξεις - Απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδος - δανειστών - Τελευταία ευκαιρία στο Eurogroup 18 Ιουνίου>>


Σκληραίνει την στάση της η ελληνική κυβέρνηση που επαναλαμβάνει ότι δεν θα δεχτεί καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς
(upd21) Οι εξελίξεις είναι δραματικές.
Για αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και δανειστών κάνουν λόγο πηγές στην Κομισιόν καθώς η 45 λεπτών συνάντηση που υπήρξε μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και των εκπροσώπων της ΕΚΤ, ΕΕ και ΔΝΤ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διαφορές που υπάρχουν δεν επιτρέπουν συμφωνία.
Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, οι δανειστές ζήτησαν πάνω από 2 δισ. ευρώ μόνιμα μέτρα από την Ελλάδα, ενώ η ελληνική αντιπροσωπεία παρέδωσε προτάσεις 500 εκατ. ευρώ στους εκπροσώπους της Κομισιόν.
«Παράλογες οι απαιτήσεις των δανειστών.
Αποχωρήσαμε από τις διαπραγματεύσεις», αναφέρει κυβερνητική πηγή στο bankingnews.gr, αναφερόμενη στη διακοπή των συνομιλιών της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους εκπροσώπους της Κομισιόν.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από την συνάντηση των δύο πλευρών η κυβέρνηση, με non paper διεμήνυσε ότι δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα. Κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη –το πείραμα αρκετά κράτησε.
Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο!
Και άλλο ένα 1% [ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ] από την αύξηση του ΦΠΑ!
Μέτρα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης.
Άλλος κυβερνητικός παράγοντας που μίλησε στο bankingnews.gr ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να πάει σε συμφωνία έως το τακτικό Eurogroup στις 18 Ιουνίου.

Οι εξελίξεις είναι δραματικές, καθώς η αποτυχία συμφωνίας, θα οδηγήσει σε δραματική πτώση το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα ενώ θα ενταθούν και οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες.
Στις 17 ή 24 Ιουνίου θα συνεδριάσει η ΕΚΤ με βασικό αντικείμενο την πιθανότητα αύξησης των haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών έως +50% με +60% που αυτό ισοδυναμεί με capital controls.

Τα σχέδια που δεν ευδοκίμησαν

Η Ελλάδα θα μπορούσε να αποδεχθεί και το 90% της πρότασης Juncker αρκεί να υπάρξει ρήτρα για το χρέος, να υπάρξει ρήτρα δέσμευσης ότι το χρέος θα αναδιαρθρωθεί.
Η νέα κρίσιμη συνάντηση των δανειστών με την ελληνική αντιπροσωπεία, πραγματοποιείται σε βαρύ κλίμα καθώς νωρίτερα οι διαπραγματεύσεις που υπήρξαν δεν κατέληξαν σε συμφωνία.
Ωστόσο η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να δεχθεί
1) Αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος 1%
2)Να αποδεχθεί παράταση 9μηνών στην συμφωνία
3)Σχεδόν το 90% της πρότασης Juncker
4)Με αντάλλαγμα η ΕΕ και οι δανειστές να αποδεχθούν την ρήτρα χρέους.
Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται αύριο, Δευτέρα, να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του EuroWorking Group, με στόχο να δοθεί το πράσινο φως σε ένα σχέδιο (;) συμφωνίας που θα μπορούσε να συζητηθεί στο προσεχές τακτικό Eurogroup της 18ης Ιουνίου.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η πληροφορία, επιβεβαιώνεται ότι αυξάνονται τα στοιχεία σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών, εξέλιξη που θα επιβεβαιώσει ότι πλησιάζουμε σε συμφωνία.
Μαξίμου: «Στην Ελλάδα το πείραμα τελείωσε» - Κρατάμε τις κόκκινες γραμμές
Αποφασισμένη να κρατήσει τις κόκκινες γραμμές εμφανίζεται η κυβέρνηση, με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, προν από λίγο, να επιμένουν σε μια συμφωνία που να περιλαμβάνει τη διευθέτηση του χρέους, χωρίς περικοπές σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «στην Ελλάδα το πείραμα τελείωσε».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της έγκαιρα [01.06.2015], όπως και δύο επεξεργασμένα κείμενα που αφορούν την βιωσιμότητα του χρέους και το δημοσιονομικό κενό.
Η Ελληνική αντιπροσωπεία, μάλιστα, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.
Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει, σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα. Κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη –το πείραμα αρκετά κράτησε.
Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο!
Και άλλο ένα 1% [ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ] από την αύξηση του ΦΠΑ!
Μέτρα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης.
Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη της αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας.
Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν έχει μπει η νέα ελληνική πρόταση, με τις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες να έχουν εντατικοποιηθεί προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να αρθεί το αδιέξοδο.
Η κατάσταση είναι πολύ οριακή, ο διεθνής τύπος μιλάει καθαρά για επιβολή capital controls ενώ οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες καταλήγουν σε αδιέξοδο.
Υπάρχουν ακόμη μεγάλες διαφορές μεταξύ της Ελλάδος και των δανειστών....
Στόχος να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα στο Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου.
Oι συζητήσεις συνεχίζονται δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Mina Andreeva.
Η Ελλάδα επιδιώκει πολιτική λύση, σύμφωνα με τον Ν. Παππά που συμμετέχει στην ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες.
Η Ελληνική πλευρά, εμφανίζεται έτοιμη να αποδεχθεί υπό προϋποθέσεις πρωτογενές πλεόνασμα 1% μεταξύ άλλων για να αμβλυθούν οι διαφωνίες με τους θεσμούς, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Είναι άλλωστε ενδεικτικές οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την βόλτα που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στον Εθνικό Κήπο ότι "η διαφορά του 0,25% του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν είναι τόσο μεγάλη, ώστε να θέσει σε κίνδυνο την συμφωνία".
Εν τω μεταξύ τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά καθώς χτες Σάββατο, ενώ θα αναμένονταν έντονες διεργασίες και μπαράζ συναντήσεων, το μόνο που υπήρξε ήταν η συνάντηση του Ν. Παππά με ομάδα στελεχών της Κομισιόν και εκπρόσωπο του Juncker για να συζητήσουν περισσότερο τεχνικά θέματα.
Με βάση τον προγραμματισμό, σήμερα Κυριακή 14 Ιουνίου η ελληνική αντιπροσωπεία που αποτελείται από τους Γ. Δραγασάκη, Ευ. Τσακαλώτο, Ν. Παππά, Γ. Χουλιαράκη θα έχει κρίσιμη συνάντηση με τους θεσμούς ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, το οποίο επέστρεψε στις Βρυξέλλες.
Όλα δείχνουν πώς η ελληνική κλευρά καταβάλλει κάθε προσπάθεια με στόχο τον έντιμο συμβιβασμό, με τον Αλέξη Τσίπρα και το επιτελείο του να επισημαίνουν ότι η βιωσιμότητα μια λύσης περνά μέσα από το χρέος.
Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν ότι και σήμερα ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας αναλάβει ο ίδιος πλέον το βάρος της διαπραγμάτευσης και των τελικών αποφάσεων.
Με την κυβέρνηση να επιλέγει πολιτική λύση που θα οδηγήσει τα τεχνικά κλιμάκια σε σύγκλιση, οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν ο πρωθυπουργός να έχει τηλεφωνική επικοινωνία και σήμερα με ξένους ηγέτες και θεσμικούς και ειδικά με τον κ. Juncker.

Κομισιόν: Οι συζητήσεις συνεχίζονται


"Οι συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα", δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Mina Andreeva για τις συνομιλίες που άρχισαν χθες το απόγευμα μεταξύ ελλήνων διαπραγματευτών και εκπροσώπων της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM).
Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, ο κύριος διαπραγματευτής του ΔΝΤ, ο P.
Thomsen, ο οποίος απουσίαζε χθες, επρόκειτο να συμμετάσχει στις σημερινές συνομιλίες.
"Μια συμφωνία σήμερα θα ήταν βεβαίως επιθυμητή. Βρισκόμαστε στα όρια του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας για να σώσουμε την κατάσταση.
Το Eurogroup της Πέμπτης είναι ο τελευταίος σταθμός αυτού του τρένου", επέμεινε σήμερα μια ευρωπαϊκή πηγή που ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.
Άλλες πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις φάνηκαν απαισιόδοξες.
"Οι συνομιλίες είναι δύσκολες. Δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν αποτέλεσμα", δήλωσε μία από τις πηγές αυτές, προσθέτοντας πως "οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζουν φόβους μήπως δεν υπάρξει εγκαίρως μια συμφωνία".
"Τα δύο μέρη βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά" το ένα από το άλλο, επιβεβαίωσε μια τρίτη πηγή, η οποία υποστήριξε ότι "προς το παρόν, η ελληνική πλευρά δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της" και ότι οι προτάσεις της "δεν βγαίνουν".
Ν. Παππάς: Χρειάζεται πολιτική λύση - Αποστολή μας η οριστική έξοδος της Ελλάδας από την κρίση

«Αποστολή μας είναι η οριστική έξοδος της Ελλάδας από την κρίση και η αποφυγή περιπετειών για όλη την Ευρώπη», τονίζει σε δήλωσή του στην Αυγή της Κυριακής ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες.
Όπως αναφέρει ο κ. Παππάς «οι προηγούμενες συνταγές δεν το πέτυχαν».
Τονίζει δε, ότι «η Ελλάδα έχει άποψη, προτάσεις, αποφασιστικότητα, να συνεργαστεί με τους εταίρους για να ξεφύγει από την εξοντωτική λιτότητα με βιώσιμο χρέος και κοινωνική συνοχή. Χρειάζεται πολιτική λύση».
Παπαδημούλης: Πάμε για λευκό καπνό στις Βρυξέλλες
Την εκτίμηση ότι τις επόμενες ώρες ή μέρες θα βγει λευκός καπνός σε ό,τι αφορά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΣΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημ. Παπαδημούλης.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε στο Mega τι «υπάρχουν οι δυνατότητες μέσα στις επόμενες ώρες, εφόσον στη συνάντηση των αντιπροσωπειών στις Βρυξέλλες- έτσι όπως αυτή έχει προαναγγελθεί- γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές, να αρχίσει να γράφεται αυτό που στη γλώσσα των τεχνοκρατών ονομάζεται 'staff level agreement' και το οποίο είναι προϋπόθεση για να συγκληθούν μετά Euroworking Group και Eurogroup.
Και επειδή το Eurogroup είναι προγραμματισμένο για την Πέμπτη καταλαβαίνετε ότι το συντομότερο είναι και το καλύτερο», είπε ο κ. Παπαδημούλης και σημείωσε:
«Αυτή την ώρα η έγνοια της κυβέρνησης δεν είναι μόνο να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο, αλλά να γίνει το καλύτερο δυνατό».
Φίλης: Θα υπερασπιστούμε μια συμφωνία γιατί θα είναι καλή

"Ό,τι υπογράψει η κυβέρνηση θα το υπερασπιστούμε γιατί η συμφωνία που θα φέρει ο πρωθυπουργός θα είναι μια καλή συμφωνία".
Αυτό ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, επισημαίνοντας ότι "αυτή η κυβέρνηση δεν θα φέρει μνημόνια, δεν θα μειωθούν οι συνταξεις".
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε δε σφοδρότατη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη που είχε εκτιμήσει νωρίτερα στον σταθμό μας ότι σε περίπτωση συμφωνίας η κυβέρνηση θα χάσει τη δεδηλωμένη.
"Έχει μπει στο σχέδιο μνημονιακών κύκλων για πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας. Ευσεβείς πόθοι μνημονιακών να καταψηφιστεί η κυβέρνηση" τόνισε.
"Οι δανειστές ήθελαν να βγει ο κόσμος με τις κατσαρόλες στο δρόμο (...) το πολιτικό αυτό παιχνίδι το αποτρέψαμε" δήλωσε ο βουλευτής.
Μάλιστα, παρά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού το Σάββατο ο κ. Φίλης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή κάποιας άλλης λύσης σε περίπτωση που η συμφωνία δεν θα είναι ικανοποιητική.
"Το πρόβλημα της μικρής Ελλάδας είναι πρόβλημα της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας δεν είμαστε πια στα δόντια του θηρίου" ανέφερε.
Τι προηγήθηκε....
Η ελληνική αποστολή έχει μεταβεί σήμερα, Σάββατο 13 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες με στόχο να παρουσιάσει την ύστατη αντιπρόταση στους δανειστές για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία. Υπό το βάρος του εξαιρετικά αρνητικού κλίματος της Παρασκευής, η ελληνική κυβέρνηση - και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας - ανέλαβε πρωτοβουλίες σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, ευθύς αμέσως.
Η ελληνική αποστολή που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να κλείσει τη διαπραγμάτευση αποτελείται από τους Γ. Δραγασάκη, Ευ. Τσακαλώτο, Ν. Παππά, Γ. Χουλιαράκη.
Η ελληνική αποστολή θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των θεσμών
και με εκπρόσωπο του Juncker καθώς δεν έχει καθοριστεί συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με τον Juncker.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως η συμφωνία βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ, καθώς, όπως τονίζουν, η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%....
Aναλυτικά, ανώτατες κυβερνητικές πηγές αποκαλύπτουν:
1.Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να καταθέσει αντιπροτάσεις, προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, τόσο με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας όσο και με τον Πρόεδρο Γιούνκερ.
2.Εκπρόσωποι του Έλληνα Πρωθυπουργού μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντηθούν με εκπροσώπους των επικεφαλής των θεσμών.
3.Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, αφού η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%.
4.Συνεπώς αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση αλληλοκατανόησης.
Δεν θα μπορούσε άλλωστε να φανταστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε διχασμό για μία τόσο μικρή διαφορά και για την επιμονή να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγές ΕΕ: Τον ίδιο τον Juncker θα συναντήσει η ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες

Με τον ίδιο τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean Claude Juncker και όχι απλώς με εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους του θα συναντηθεί η ελληνική αντιπροσωπεία (Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Παππάς και Χουλιαράκης) που μεταβαίνει σήμερα Σάββατο στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ το βράδυ της Παρασκευής, επικαλούμενη κοινοτικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η σημερινή συνάντηση θα είναι μια συνάντηση προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πως δεν υποκαθιστά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
Μάλιστα αναφέρουν ότι πιθανότατα θα συμμετάσχει και στέλεχος της ΕΚΤ.

Στις Βρυξέλλες στελέχη του ΔΝΤ και της ΕΚΤ

Στελέχη του ΔΝΤ και της ΕΚΤ μεταβαίνουν επίσης σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να λάβουν μέρος στις νέες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
Στελέχη του ΔΝΤ και της ΕΚΤ μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχουν στις νέες διαπραγματεύσεις με την ελληνική αντιπροσωπεία.
Τα στελέχη κλήθηκαν στις Βρυξέλλες, κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου της Κομισιόν, J.C. Juncker.

Nέα επικοινωνία Τσίπρα - Juncker το απόγευμα της Παρασκευής με στόχο την άρση του αδιεξόδου - Συζήτησαν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, J. C. Juncker είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, σε μια ύστατη προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
Όπως επιβεβαιώνουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, J. C. Juncker.
Στη συζήτηση εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης, εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Μαξίμου: Συμφωνία έως τις 18 Ιουνίου

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία έως τις 18 Ιουνίου, υπογράμμισε κορυφαία κυβερνητική πηγή, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Ειδικότερα, ο Έλληνας αξιωματούχος υποστήριξε πως η νέα προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας είναι η 18η Ιουνίου.
Σημειώνεται πως στις 18 Ιουνίου, ημέρα Πέμπτη, έχει προγραμματιστεί η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο ίδιος αξιωματούχος διέψευσε τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για την ύπαρξη σεναρίων Grexit στους κόλπους της Ευρωζώνης.
Παράλληλα, επανέλαβε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί την αύξηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στα 450 εκ. ευρώ η διαφορά

Στα 450 εκατ. ευρώ έχει υποχωρήσει η διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών σε ό,τι αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, όπως επιβεβαιώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.
Κορυφαίοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες για να συναντήσουν τους εκπροσώπους των δανειστών και να συζητηθεί το πως θα καλυφθεί η διαφορά του 0,25% που εντοπίζεται στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται ο ΦΠΑ - με τις μετατάξεις από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή - αλλά και η έκτακτη εισφορά που, όπως όλα δείχνουν, θα πληρώνεται κανονικά και όχι μειωμένη για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 25.000 ευρώ.
Να σημειωθεί πως το αρχικό σχέδιο για την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης αφορούσε εισοδήματα από 30.000 ευρώ και πάνω.

Σύγκληση της γερμανικής Βουλής με θέμα την Ελλάδα στις 18 Ιουνίου

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel συγκαλεί, σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη 18 Ιουνίου το γερμανικό κοινοβούλιο με θέμα την Ελλάδα ενώ την ίδια μέρα θα συνέλθει στο Λουξεμβούργο το Eurogroup.
Για την επίλυση της ελληνικής κρίσης απαιτείται θέληση, τόνισε σε νέες δηλώσεις της η Γερμανίδα καγκελάριος και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει πάντα τρόπος».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου