Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

<<Χρεοκοπία - Εχθρικό το Eurogroup: Ακύρωσαν οικονομική στήριξη στην Ελλάδα, εκδίωξαν Βαρουφάκη, εξέτασαν plan B>>

Δραματικές οι εξελίξεις για την Ελλάδα ολοταχώς για την χρεοκοπία
(Συνεχής Ενημέρωση) Η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία άμεσα, κινδυνεύει με χάος, η Ελλάδα καταρρέει.
Με μια ιδιαίτερα σκληρή και εχθρική απόφαση το Eurogroup ακύρωσε την οικονομική στήριξη στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου, ενώ απέρριψαν το ελληνικό αίτημα για 1 έως 4 εβδομάδες παράταση.
Η Ελλάδα ουσιαστικά χάνει τα 1,92 δισεκ. από τα κέρδη των ομολόγων και την τελευταία δόση.
Οι εξελίξεις είναι δραματικές και επικίνδυνες για την Ελλάδα μετά την απόφαση της να προκηρύξει μονομερώς δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου.
Στο Eurogroup, αποφασίστηκε να απορριφθεί η ελληνική πρόταση για παράταση 1 έως 3 εβδομάδων και....το κυριότερο εκδίωξαν τον έλληνα υπουργό Οικονομικών από την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών για να εξετάσουν το plan B.
H κατάσταση πλέον είναι επικίνδυνη ....πραγματικά επικίνδυνη για την Ελλάδα.
Το κλίμα στο Eurogroup ήταν εχθρικό και είναι ξεκάθαρο ότι συζήτησαν το plan B που περιλαμβάνει χρεοκοπία εντός ευρώ, capital controls στις τράπεζες και το κυριότερο όλων, υπάρχει κίνδυνος να αφήσουν την Ελλάδα, στον βούρκο της αποτυχίας χωρίς ρευστότητα και χρεοκοπημένη ή ακόμη και να δρομολογήσουν σχέδιο εξόδου από το ευρώ....
Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με δραματικό τόνο ανέφερε ότι ο Dijsselbloem του ανέφερε να αποχωρήσει από το Eurogroup για να αποφασίσουν για την Ελλάδα....χωρίς την Ελλάδα.
Το Eurogroup απέρριψε το ελληνικό αίτημα για παράταση ενός μηνός του προγράμματος, αυξάνοντας κατακόρυφα την αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα και καθιστώντας ολοένα και πιο πιθανά τα capital controls.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης ζήτησε παράταση ενός μήνα του ελληνικού προγράμματος, αλλά το Eurogroup απέρριψε το ελληνικό αίτημα.
Το Eurogroup δεν έδωσε παράταση στην Ελλάδα, εξέλιξη η οποία είχε προεξοφληθεί από την αντίστοιχη αρνητική εισήγηση του Euro Working Group.
Εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη είναι ότι λίγο πριν τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου το Eurogroup διέκοψε προσωρινά τις εργασίες του για να αποχωρήσει ο Γ. Βαρουφάκης και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να συνεχίσουν τις εργασίες τους χωρίς τον Έλληνα υπουργό.
Eπί της ουσίας, οι Ευρωπαίοι εκδίωξαν τον Γ. Βαρουφάκη για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα θωράκισης της Ευρωζώνης... με ολοένα και πιο πιθανά τα capital controls.
Την έκπληξή του αλλά και την έντονη απογοήτευσή του για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, προειδοποιώντας ξεκάθαρα πως το μέλλον της Ελλάδας είναι αβέβαιο χωρίς χρηματοδότηση...
Dijsselbloem: Με ή χωρίς δημοψήφισμα η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της - Υπεύθυνη η ΕΚΤ για τις τράπεζες
Την απόρριψη του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση του ελληνικού προγράμματος επιβεβαίωσε και επισήμως ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την προσωρινή διακοπή του Eurogroup.
Ο Dijsselbloem επιβεβαίωσε πως το Eurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου μετά την προσωρινή διακοπή, προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ.
Όπως εξήγησε ο Dijsselbloem, για εκείνον ήταν αρνητική εξέλιξη η ανακοίνωση δημοψηφίσματος, καθώς, όπως δήλωσε, οι συνομιλίες ήταν σε εξέλιξη το βράδυ της Παρασκευής.
Επιρρίπτοντας κάθε ευθύνη στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup διεμήνυσε πως η ελληνική πλευρά αποφάσισε να απαντήσει με αρνητικό τρόπο στις προτάσεις των θεσμών.
Οι 18 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης λυπούνται για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και πλέον οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχιστούν, τόνισε επίσης.
Μάλιστα, όπως σημείωσε, υπήρξε ευελιξία, καθώς "δεχτήκαμε υπόψη τις ελληνικές προτάσεις και τις συνθήκες της ελληνικής οικονομίας".
Οι προτάσεις δεν ήταν οριστικές, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση διέκοψε τη διαδικασία και απέρριψε τις προτάσεις, σημείωσε, για να επιβεβαιώσει πως το τρέχον πρόγραμμα θα λήξει το βράδυ της Τρίτης.
Η ελληνική κυβέρνηση θέτει άδικα την πρόταση των Θεσμών στην κρίση του ελληνικού λαού, κατήγγειλε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας, χωρίς χρηματοδότηση ενώ παρέπεμψε στην ΕΚΤ για το θέμα της ρευστότητας των τραπεζών.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη τους κινδύνους, προειδοποίησε, για να προσθέσει πως θα εξετάσουμε τα επόμενα βήματα μας, γιατί θέλουμε να εγγυηθούμε την ακεραιότητα της Ευρωζώνης.
Για να πετύχει ένα πρόγραμμα, η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πρόθυμη να το εφαρμόσει, διεμήνυσε, θέτοντας ξεκάθαρα θέμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που οι Έλληνες ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα.
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές, τόνισε, για να επιβεβαιώσει πως το Eurogroup θα συνεδριάσει χωρίς τον Γ. Βαρουφάκη
.

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών πριν την έναρξη του Eurogroup
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde ζητά από την Ε.Ε. να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα και να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Εξαιρετικά σκληρή ήταν η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, W. Schaeuble διαμηνύοντας πως δεν υπάρχει βάση για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, καθώς η Αθήνα ολοκλήρωσε μονομερώς τις συνομιλίες.
Η απόφαση της Ελλάδας για δημοψήφισμα με εξέπληξε αρνητικά, παραδέχθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Είναι μία κακή απόφαση για την Ελλάδα, καθώς κλείνει την πόρτα για περαιτέρω διαπραγματεύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Νωρίτερα κοινοτικές πηγές απέκλειαν την ολιγοήμερη παράταση του ελληνικού προγράμματος. 
Η πρόταση των δανειστών παραμένει στο τραπέζι δεν έχει αποσυρθεί και ως εκ τούτου....το δημοψήφισμα μπορεί να πραγματοποιηθεί με ερώτημα ΝΑΙ στο μνημόνιο, ΟΧΙ στο μνημόνιο.
Το μείζον ερώτημα που ανακύπτει.....ήταν επιλογή αδιεξόδου η απόφαση για δημοψήφισμα, ήταν ηρωική έξοδος του Τσίπρα ή κίνηση απελπισίας ώστε να κερδίσει χρόνο;
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν μιλώντας στο bankingnews.gr ότι η κίνηση του δημοψηφίσματος έχει ένα στρατηγικό στόχο.
"Ποντάρουμε ότι η Ελλάδα θα ψηφίσει ΟΧΙ στο μνημόνιο και με το ΟΧΙ θα ξαναπάμε στην Ευρώπη για να πετύχουμε μια καλύτερη συμφωμία βιώσιμη και ρεαλιστική".
Η εκδοχή αυτή είναι το καλό σενάριο καθώς υπάρχει και το ενδεχόμενο με το ΟΧΙ....η ΕΕ, η Γερμανία και γενικά οι θεσμοί να μην υπαναχωρήσουν από την πρόταση τους, παρατείνοντας το αδιέξοδο και οδηγώντας την Ελλάδα σε δραματικές εξελίξεις.
Πολιτικός παράγοντας αναφέρει ότι "ο Τσίπρας μετά από 5 μήνες διαπραγματεύσεων βρέθηκε σε αδιέξοδο.
Η διαπραγμάτευση απέτυχε.
Το ΟΧΙ τον διευκολύνει πολιτικά ώστε να ζητήσει από την ΕΕ ένα βελτιωμένο ΜΝΗΜΟΝΙΟ, θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδεχθεί το μνημόνιο όπως η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αποδεικνύει.
Ο Τσίπρας δεν θέλει έξοδο από το ευρώ αλλά το ερώτημα είναι αν η ΕΕ, η Γερμανία αποφασίσουν να κρατήσουν ακόμη σκληρότερη θέση τι γίνεται τότε;
Υπάρχει το ρίσκο σκόπιμα να μας οδηγήσουν εκτός ευρώ παρ΄ ότι η Ελλάδα δεν θέλει έξοδο από το ευρώ;"
Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή 26 Ιουνίου, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει ολιγοήμερη παράταση του ελληνικού προγράμματος, ώστε το δημοψήφισμα να διεξαχθεί δίχως την επιβολή εκβιαστικών διλημμάτων.
Στις 5 Ιουλίου 2015 οι Έλληνες θα προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν στο πρώτο δημοψήφισμα μετά το 1974, με το ερώτημα εάν εγκρίνουν ή όχι την πρόταση των θεσμών για το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.
Το διακύβευμα του δημοψηφίσματος  θα είναι υπέρ ή κατά του μνημονίου και κυρίως ή θα ασκηθούν πιέσεις ώστε το πολιτικό συμπέρασμα να είναι ΝΑΙ στο μνημόνιο άρα ΝΑΙ στο ευρώ ή ΟΧΙ στο μνημόνιο άρα ΟΧΙ στο ευρώ άρα επιστροφή στην δραχμή;
Επίσης υπάρχει ενδεχόμενο η ΕΕ να υποβάλλει νέα πρόταση προς την Ελλάδα;
Μάλλον απίθανο, καθώς θεωρούν οι Ευρωπαίοι ότι η Ελλάδα με το δημοψήφισμα εκβιάζει τους θεσμούς, εκβιάζει την Ευρώπη.
Οι ώρες είναι κρίσιμες, με το πολιτικό προσωπικό της χώρας ήδη να μιλά σε τόνους που δεν αρμόζουν στις στιγμές που ζει η Ελλάδα.
Όλα τα βλέμματα σήμερα στρέφονται στη σχετική συζήτηση στην
Ολομέλεια της Βουλής, όπου τα μεσάνυχτα θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την έγκριση του ερωτήματος του δημοψηφίσματος.
Λίγο αργότερα σήμερα 27 Ιουνίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi.
Στο επίκεντρο της συνάντησης, θα βρεθεί αποκλεστικά η διαχείριση του τεράστιου προβλήματος ρευστότητας στις τράπεζες, την στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ με το ELA και αν όλα αυτά οδηγήσουν σε capital controls στις τράπεζες.

Συνεχής ενημέρωση:
27 Ioυνίου 2015
19:27 Συνεχίζεται το Eurogroup χωρίς την συμμετοχή του Βαρουφάκη ο οποίος στην κυριολεξία εκδιώχθηκε από την συνάντηση των υπουργών οικονομικών
19:15  Το Eurogroup σε επισημη ανακοίνωση του αναφέρει ότι το πρόγραμμα τελειώνει στις 30 Ιουνίου και διακόπτει την χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.
Οι εξελίξεις σοκάρουν

18:47  Βαρουφάκης: Υφεσιακή η πρόταση των πιστωτών - Καμία προοπτική εξόδου στις αγορές - Μας πρότειναν αξιολογήσεις κάθε μήνα

18:26 Dijsselbloem: Με ή χωρίς δημοψήφισμα η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της - Υπεύθυνη η ΕΚΤ για τις τράπεζες

18:18 Πηγές ΕΕ: Συζητούσαμε πολλές βελτιώσεις στην πρόταση όταν μάθαμε για το δημοψήφισμα

18:00 Κορωνάκης (ΣΥΡΙΖΑ): Όχι στην πρόταση των δανειστών σημαίνει ισχυρό μήνυμα, ότι το πείραμα των μνημονίων απέτυχε

17:56 Γερμανική τηλεόραση (ZDF): Συνομιλίες Βαρουφάκη με στελέχη της ΕΚΤ - Με τη Lagarde συζητά ο Schaeuble

17:49 Προσωρινή διακοπή στο Eurogroup - Δεν δόθηκε παράταση στην Ελλάδα - Σενάρια πως η συνεδρίαση θα συνεχιστεί σε λίγο χωρίς την παρουσία του Γ. Βαρουφάκη
17:37 Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στους FT: Εξαιρετικά απίθανη η παράταση του ελληνικού προγράμματος μετά την Τρίτη

17:17 Faymann (Αυστρία): Διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα μέχρι την τελευταία στιγμή - Πρέπει να συζητηθεί το χρέος

17:09 Schulz (ΕΕ): Τάσσεται υπέρ του δημοψηφίσματος – Καλεί τον κ. Τσίπρα να ταχθεί υπέρ του «ναι»

17:04 Λοβέρδος προς κυβέρνηση: Παίρνετε την κατηφόρα με φόρα, απειλείτε τη χώρα με διχασμό

17:02 Την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης εξετάζουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

16:58 BBC: Ελληνική κρίση χρέους – Αντιμέτωπη με μνημειώδεις αποφάσεις η ΕΚΤ

16:50 Κυβερνητική πηγή: Δεν μπορούν οι δανειστές να λένε ότι η Ελλάδα διέκοψε μονομερώς τις διαπραγματεύσεις

16:36 Ο Βαρουφάκης δεν είναι βέβαιο ότι θα βάλει την υπογραφή του για την επιβολή capital controls στις ελληνικές τράπεζες

16:30 Barclays: Το δημοψήφισμα οδηγεί την Ελλάδα σε νέα αναταραχή - Οι κίνδυνοι από το «ναι» και το «όχι»

16:22 Συγκέντρωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα διοργανώνει σήμερα το Podemos στη Μαδρίτη

16:21 Στα 650-700 εκατ. οι εκροές καταθέσεων από τα ΑΤΜs σήμερα 27 Ιουνίου – Διάχυτη η ανησυχία, μεγάλες οι ουρές

16:18 Steinmeier (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Ελπίζω η Ελλάδα να δεχτεί τη χείρα βοηθείας των θεσμών
16:07 Rajoy (Ισπανία): Πολύ κακό για την Ευρώπη ένα Grexit – Να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις

16:05 Βαρουφάκης (ΥΠΟΙΚ): Ρόλος της ΤτΕ να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν ανοιχτές

15:57 Επιμένουν οι διαρροές - Αποσύρουν την πρότασή τους οι δανειστές - Κενό περιεχομένου το δημοψήφισμα

15:56 Bosbach (CDU): Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν ανταποκρίνεται στις πολιτικές ευθύνες του

15:55 Παππάς (υπ. Επικρατείας): Τίποτα δεν σταματά το δημοψήφισμα – Καμία πλευρά δεν θα το τραβήξει στα άκρα

15:39 Muscat (πρωθ. Μάλτας): Ανεύθυνη η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ανακοινώσει δημοψήφισμα τόσο αργά

15:41 Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup η συνάντηση Draghi με Δραγασάκη και Τσακαλώτο
15:35
 Ξεκίνησε η συνεδρίαση του Eurogroup
15:31 Noonan (Ιρλανδία): Σε αχαρτογράφητα νερά πλέουμε πλέον – Ολοκλήρωσε μονομερώς τις διαπραγματεύσεις η Αθήνα
15:24 Kazimir (ΥΠΟΙΚ Σλοβακίας): Όταν τελειώσει η παράταση, τελειώνει το πρόγραμμα για την Ελλάδα

15:22 Schaeuble: Δεν υπάρχει βάση για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα – Η Αθήνα ολοκλήρωσε μονομερώς τις συνομιλίες
15:19 Aρνητικό το Euro Working Group στο ελληνικό αίτημα για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος

15:17 Seehofer (CSU): Για βδομάδες η ελληνική κυβέρνηση προσέφερε ένα τσίρκο - Πρέπει να τελειώσει
15:17 Luis de Guindos (Ισπανία): Τα πράγματα έχουν περιπλακεί - Δύσκολα μπορούμε να διαπραγματευτούμε υπό αυτές τις συνθήκες
15:16 Stubb (ΥΠΟΙΚ Φινλανδίας): Δεν θα δοθεί παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα – Μικρές οι πιθανότητες συμφωνίας

15:13 Schelling (Αυστρία): Η ελληνική πλευρά αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις - Επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο

15:04 Moscovici (Γαλλία): Η Κομισιόν θέλει την Ελλάδα στο ευρώ – Να εκτιμηθεί αν είναι ακόμη πιθανή η συμφωνία

15:02 Lagarde (ΔΝΤ): Η ΕΕ να στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα - Να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

14:46 Dijsselbloem: Αρνητική έκπληξη η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης - Κακή απόφαση για τον ελληνικό λαό

14:44 Δίχως δηλώσεις προσήλθε στο Eurogroup ο Γιάνης Βαρουφάκης

14:36 Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι: Απίθανη η παράταση του ελληνικού προγράμματος έως το Σάββατο

14:00 Δεν έκανε δηλώσεις προσερχόμενος στο Eurogroup ο ισπανός υπουργός Οικονομικών, Luis de Guindos

13:56 Υφυπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας: Η προθεσμία είναι... προθεσμία

13:55 Χωρίς δηλώσεις προσήλθε στη συνεδρίαση του Eurogroup ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Michel Sapin

13:25 - Eurogroup: Η πρόταση των θεσμών παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

13:14 - Ξεκίνησε η κρίσιμη Ολομέλεια της Βουλής

13:05 - Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία για το δημοψήφισμα στη Βουλή

12:56 - Πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης ζητάει ο Νίκος Δένδιας

12:41 - ΤτΕ: Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανεφοδιάζονται τα ATMs

12:27 - Θεοδωράκης (Το Ποτάμι): Ο Τσίπρας θα χάσει το δημοψήφισμα – Ο λαός θα ψηφίσει Ευρώπη

12:25 - Εκστρατεία υπέρ του «όχι» ετοιμάζει ο Τσίπρας - Θα πραγματοποιήσει ομιλίες σε Αθήνα και περιφέρεια

12:21 - Μιχαλολιάκος (Χρυσή Αυγή): Ο ελληνικό λαός πρέπει να αποφασίσει – «Όχι» στους τοκογλύφους, «ναι» στην εθνική ανεξαρτησία

12:12 - Λαφαζάνης: Η κυβέρνηση να μην υποκύψει σε εκβιασμούς - Αποικιακός στραγγαλισμός από τους Θεσμούς

12:12 - ΝΔ: Η κυβέρνηση διαθέτει κρυφή ατζέντα με στόχο την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

11:47 - Οι Έλληνες θα πουν «όχι» στην πρόταση των δανειστών, εκτιμούν τα γραφεία στοιχημάτων

11:40 - Reuters: Κανονικά στις 15:00 ώρα Ελλάδας η συνεδρίαση του Eurogroup

11:27 - Ευρωπαίος αξιωματούχος: Δεν θα υπάρξει παράταση του προγράμματος

 11:17 - «Όχι» του SPD στο σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

 11:08 - Σε εξέλιξη η συνεδρίαση των κομματικών οργάνων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

 10:49 - Πανούσης: Διαψεύδει ότι διαφοροποιήθηκε σχετικά με το δημοψήφισμα

 10:41 - Bloomberg: Οι Έλληνες στις 5 Ιουλίου θα επιλέξουν μεταξύ της αποδοχής των μέτρων και του Grexit

 10:15 - ΚΚΕ για δημοψήφισμα: Ο λαός καλείται να επιλέξει μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης

10:02 - Αριστερή Πλατφόρμα: Πανίσχυρο όχι στις εκβιαστικές προτασεις των Θεσμών - Η απόφαση στον λαό

10:01 - Κουρουμπλής (υπ. Υγείας): Τα μέτρα που με μορφή τελεσιγράφου μας απαιτούν, δεν μπορεί να τα δεχτεί κανείς

09:50  - «Όχι» του Πανούση στο δημοψήφισμα - Προτεραιότητα η ενότητα κυβέρνησης και λαού

09:34 - ΚΙΔΗΣΟ: Καμία σχέση το δημοψήφισμα Τσίπρα με αυτό που είχε εισηγηθεί ο Παπανδρέου

09:16 - Ξυδάκης: Η Ελλάδα έχει 100 τρόπους να συνεχίσει σε περίπτωση που ο λαός ψηφίσει αρνητικά

09:14 - Διαψεύδεται από την κυπριακή κυβέρνηση ότι ο Α. Τσίπρας μίλησε στον Ν. Αναστασιάδη για εκλογές


Ουρές στα ΑΤΜs

Ουρές παρατηρούνται στα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης χρημάτων (ATMs) των τραπεζών, καθώς οι καταθέτες φοβούμενοι την επιβολή capital contols, σπεύδουν να αποσύρουν μέρος των χρημάτων τους.
Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα στη λειτουργία των ATMs.
Σημειώνεται ότι η συμπεριφορά των Ελλήνων καταθετών χαρακτηρίζεται από απροσδόκητη ψυχραιμία.

Συνεδριάζει εκτάκτως την Κυριακή 28/6 η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ εκτάκτως συνεδριάζει την Κυριακή 28 Ιουνίου για να αποτιμήσει τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Ελλάδα που προκαλεί το δημοψήφισμα το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουλίου.
Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει για να αποτιμήσει τις ανάγκες σε ELA που θα προκύψουν για τις τράπεζες και το κατά πόσο πρέπει να χορηγηθεί νέο ELA.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει δανείσει 125 δισεκ. σε ρευστότητα εκ των οποίων 89 δισεκ. ELA στις ελληνικές τράπεζες

Το ακριβές περιεχόμενο του ερωτήματος του δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου του 2015

Το ακριβές ερώτημα του δημοψηφίσματος, όπως δημοσιεύθηκε στη Βουλή των Ελλήνων:
Ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ στο Eurogroup της 25/6/2015 και αποτελείται από δύο έγγραφα, τα οποία συγκροτούν την πρόταση επί της οποίας προτείνεται το δημοψήφισμα: το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the current programma and beyond» και το δεύτερο «Preliminary debt sustainability analysis»

- Όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ
- Όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος

H παράγραφος 2 του άρθρου 44 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρεται στο δημοψήφισμα, προβλέπει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εκδώσει προεδρικό διάταγμα, αφού έχει αποφασίσει για αυτό η πλειοψηφία των βουλευτών μετά από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου.
Το Σύνταγμα προβλέπει δύο ειδών δημοψηφίσματα.
Το πρώτο αφορά κρίσιμα εθνικά θέματα και απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη 151 βουλευτών, ενώ το δεύτερο αφορά ψηφισμένα νομοσχέδια και προκηρύσσεται με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος για κρίσιμα εθνικά θέματα, η προσέλευση των ψηφοφόρων θα πρέπει να ανέλθει τουλάχιστον στο 40%, ενώ στην περίπτωση δημοψηφίσματος για ψηφισμένα νομοσχέδια η προσέλευση στην κάλπη πρέπει να ανέλθει τουλάχιστον στο 50% του εκλογικού σώματος.
Έτσι θα πρέπει το υπουργικό συμβούλιο να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και να ζητηθεί η υπερψήφιση της πρότασης από την πλειοψηφία των βουλευτών, δηλαδή 151 βουλευτές.
Αμέσως μετά ακολουθεί η έκδοση του διατάγματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τι προβλέπει αναλυτικά το άρθρο 44

Αρθρο 44: Πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, δημοψηφίσματα, διαγγέλματα

1. Σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
Oι πράξεις αυτές υποβάλλονται στη Bουλή για κύρωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72 παράγραφος 1, μέσα σε σαράντα ημέρες από την έκδοσή τους ή μέσα σε σαράντα ημέρες από τη σύγκληση της Bουλής σε σύνοδο.
Aν δεν υποβληθούν στη Bουλή μέσα στις προαναφερόμενες προθεσμίες ή αν δεν εγκριθούν από αυτή μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή τους, παύουν να ισχύουν στο εξής.

2. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου.
Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.
Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.
Aν νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, η προθεσμία του άρθρου 42 παράγραφος 1 αρχίζει από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

3. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε εντελώς εξαιρετικές περιστάσεις μπορεί να απευθύνει προς το Λαό διαγγέλματα, μετά από σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της Kυβέρνησης.
Tα διαγγέλματα προσυπογράφονται από τον Πρωθυπουργό και δημοσιεύονται στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου