Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

<<Το «φάντασμα» της ελληνικής αφερεγγυότητας απειλεί την κληρονομία της Merkel στην Ε.Ε.>>

Τελικά η Καγκελάριος μπορεί να είναι ευάλωτη, σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg
Το «φάντασμα» της ελληνικής αφερεγγυότητας απειλεί την κληρονομιά της Καγκελαρίου της Γερμανίας Angela Merkel, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.
Τελικά η Καγκελάριος μπορεί να είναι ευάλωτη, σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg.
Και αυτό γιατί η πολιτική της μακροημέρευση βασίζεται στη διπλωματία για την καταπολέμηση της κρίσης.
Από την απειλή της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την ουκρανική κρίση, η αξιοπιστία της Merkel ως η ισχυρότερη ηγέτης της Ευρώπης και η φιλοσοφία της για μία πιο ενωμένη και ανταγωνιστική Ένωση κινδυνεύει να "ξηλωθεί”, προειδοποιεί το Bloomberg.
Και τονίζει ότι μπορεί να είναι απλώς η Ελλάδα, μία οικονομία που αντιπροσωπεύει ένα κλάσμα του μεγέθους της γερμανικής, η οποία θα μπορούσε να καταφέρει το πιο οδυνηρό πλήγμα για την γερμανίδα Καγκελάριο.
Όπως σχολιάζει η Ulrike Guerot, ιδρυτής του European Democracy Lab στο European School of Governance στο Βερολίνο, πρόκειται για ένα σημείο καμπής.
«Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει, τότε κάνει το πρώτο βήμα προς το τέλος και αυτό είναι που επιθυμεί να φρενάρει η Merkel», αναφέρει η Guerot.
Καθώς το ελληνικό "έπος” οδεύει προς το τέλος, τα ποσοστά αποδοχής της έχουν κατρακυλήσει, εν μέσω διαφωνιών με τον υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble για την δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία.
Το Bloomberg κάνει λόγο για ενδείξεις ότι η κοινοβουλευτική της ομάδα τάσσεται υπέρ της σκληρότερης γραμμής Schaeuble απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.
Η χρονική συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη, καθώς η Merkel σκέφτεται το ενδεχόμενο να κατέβει υποψήφια για μια τέταρτη θητεία στην Καγκελαρία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η προσπάθειά της να πείσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδα Αλέξη Τσίπρα να ορίσει ένα σχέδιο για να ικανοποιήσει τους πιστωτές της Ελλάδας έπεσε πάνω σε τοίχο τη Δευτέρα, καθώς ο Έλληνας ηγέτης κατηγόρησε τους θεσμούς ότι απαιτούν περισσότερες περικοπές συντάξεων.
Την ίδια ώρα η Καγκελάριος δεν έχει καταφέρει να βρει λύση στο ζήτημα της ουκρανικής κρίσης, μετά τη συμφωνία του Μινσκ για κατάπαυση του πυρός, τέσσερις μήνες πριν.
Ανεξάρτητα από το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, θα σηματοδοτήσει μια ήττα της πολιτικής υπογραφής της 10ετούς θητείας της Merkel: τη διατήρηση της ακεραιότητας της ζώνης του ευρώ.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου