Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

<<Όταν ο χρυσός έσπασε τον μύθο του ασφαλούς καταφυγίου – Υποχωρεί 15% από τον Ιανουάριο>>

Η Κίνα, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, οι κεντρικές τράπεζες και ο χαμηλός πληθωρισμός «βυθίζουν» την τιμή του πολύτιμου μετάλλου
Πτώση μεγαλύτερη του 15% καταγράφει από τα μέσα του Ιανουαρίου του 2015 ο χρυσός, ενώ φθάνει το 40% από τα επίπεδα που είχε σημειώσει στο δεύτερο ήμισυ του 2011.
Από τότε, που μια ουγγιά χρυσού ισοδυναμούσε με 1.900 δολάρια, επισημαίνεται σε άρθρο της ισπανικής εφημερίδας «El Mundo», η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει φθάσει να διαπραγματεύεται σήμερα κάτω από τα 1.100 δολάρια και με τους περισσότερο απαισιόδοξους να σημειώνουν ότι τους επόμενους έξι μήνες μπορεί να φθάσει ακόμη και κάτω από τα 1.000 δολάρια, κάτι που δεν έχει συμβεί από το 2009.
Τότε, ο χρυσός ξεκίνησε μια ασταμάτητη άνοδο, η οποία εν πολλοίς οφειλόταν στην οξεία κρίση που έπληττε το μεγαλύτερο μέρος των ανεπτυγμένων οικονομιών, επιβεβαιώνοντας τον μύθο του ασφαλούς καταφυγίου.
Λαμβάνοντας θέσεις σε αυτό το μέταλλο, οι επενδυτές είχαν πρόσβαση σε ένα περιουσιακό στοιχείου που θα τους βοηθούσε να αποφύγουν μεγάλες αναταραχές και επιπλέον θα ανατιμούνταν την ίδια στιγμή που οι επεκτατικές πολιτικές της FED αύξαναν τον πληθωρισμό και υποτιμούσαν το δολάριο.
Τουλάχιστον αυτό έλεγε η θεωρία.
Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η μεγάλη ζήτηση για το μέταλλο σε χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα, κάτι που λειτουργούσε σαν ένας παράγοντας ώθησης της τιμής του χρυσού.
Επιπλέον, ειδικότερα για την περίπτωση της Κίνας, μεγάλο μέρος της αγοράς εκτιμούσε ότι τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας ήταν πολύ περισσότερο αυξημένα απ' ό,τι εκτιμούνταν, κάτι που αποτελούσε έναν ακόμη παράγοντα ανόδου για την τιμή του πολύτιμου μετάλλου.
Ωστόσο, αυτό το σενάριο αποδομήθηκε σιγά – σιγά, με πρώτο τα αποθέματα χρυσού της Κίνας, τα οποία είναι πολύ λιγότερα από αυτά που εκτιμούσε η αγορά.
Με αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένη η πτώση στη ζήτηση που καταγράφηκε στην ασιατική χώρα ενώπιον της επιβράδυνσης της οικονομίας της και ως συνέπεια των δύο αυτών γεγονότων, ο χρυσός έλαβε την τελευταία ώθηση για την πτωτική τάση που άρχισε να διαφαίνεται από τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία παρουσίασε σημάδια ανάκαμψης.
Το γεγονός ότι δεν εκπληρώνεται η θεωρία των υψηλών επιπέδων πληθωρισμού λόγω της πολιτικής μαζικών αγορών από την FED έχει επίσης συμβάλει σε αυτό το σενάριο, καθώς η διοικήτρια της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, Janet Yellen, πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια μέσα στο 2015 λόγω της ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας.
Παράλληλα, η δυναμική πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει προκαλέσει τη διαμόρφωση συνθηκών αποπληθωρισμού, κάτι που επίσης δεν είναι θετικό για τον χρυσό, που χρησιμοποιείται ως άμυνα έναντι τέτοιων φαινομένων.
Κεντρικές τράπεζες και υπερπληθώρα χρυσού

Βεβαίως, πρέπει να σημειωθούν και οι ενέργειες των κεντρικών τραπεζών, που με επικεφαλής την ΕΚΤ, κάνουν «τους επενδυτές να γνωρίζουν ότι οι αρχές θα παρέμβουν προς υπεράσπιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των κινδύνων που μπορεί να προκύψουν» όπως τόνισε πρόσφατα
ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Citigroup στην Ισπανία, Jose Luis Martinez Campuzano.
Ένα παράδειγμα αυτού είναι ότι, παρά τις πολλές ανησυχίες που δημιουργούνται λόγω της Ελλάδας, δεν έχει μπει φρένο στην υποτίμηση του χρυσού.
Όπως σημειώνει
ο οικονομολόγος Javier Santacruz, «επιμένει ακόμη ένα από τα διαρθρωτικά προβλήματα της αγοράς χρυσού που είναι η υπερπληθώρα χρυσού ως χαρτιού έναντι του φυσικού υλικού».
Η περίσσεια προσφορά χρυσού στην αγορά, επισημαίνει, οφείλεται στην μεγάλη ποσότητα χαρτιού που στη θεωρία είναι σαν να ήταν χρυσός και που στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι.
Αυτή τη στιγμή, προσθέτει, για κάθε ουγγιά φυσικού χρυσού κυκλοφορούν 98 χαρτιά – έγγραφα που αντιπροσωπεύουν αυτή την ουγγιά, εξηγεί το στέλεχος της China Capital, κάτι που δημιουργεί ένα μείζον πρόβλημα την ώρα του «παντρέματος» της προσφοράς και της ζήτησης και γι' αυτό αποτελεί πηγή πτώσης των τιμών.
Ενώπιον αυτού του περίπλοκου σκηνικού, σημειώνεται στο δημοσίευμα, εκτιμήσεις όπως αυτές της
ABN AMRO κάνουν λόγο για συνέχιση της δυναμικής πτώσης της τιμής του χρυσού, η οποία στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 θα κυμαίνεται στα 975 δολάρια.
Η
Morgan Stanley από την πλευρά της προχωρά ακόμη παραπέρα, η οποία αποτρέπει τους πελάτες της από το να επενδύουν στον χρυσό και βλέπουν ότι η τιμή του θα υποχωρήσει μέχρι τα 800 δολάρια η ουγγιά.
Άλλοι, όπως
η Commerzbank ή η Citigroup, δεν είναι τόσο απαισιόδοξοι και εκτιμούν ότι μεσοπρόθεσμα η τιμή του χρυσού μπορεί να ανακτήσει τα επίπεδα των 1.200 δολαρίων η ουγγιά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου