Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

<<Στα 170 δισ. η ζημία της Ελλάδος στους 6 μήνες παταγώδους αποτυχίας της αριστεράς - Η πρωτογενής ζημία 87 δισ. το δάνειο 83 δις>>



Αυτή η παταγώδης οικονομική αποτυχία θα μείνει ανεξίτηλη για να θυμίζει στην Αριστερά ότι απέτυχε.
Παρήλθαν 6 μήνες επιπόλαιων, αφρόνων και απερίσκεπτων διαπραγματεύσεων από την ελληνική κυβέρνηση με το αποτέλεσμα να είναι πλέον γνωστό, φιάσκο.
Αν και κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα ότι δεν είχαν πατριωτικά ιδεώδη, ωστόσο το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης ήταν πραγματικά τραγικό για την εθνική οικονομία.
Τι σημαίνει όμως πραγματικό τραγικό σε αριθμούς;

Το ΑΕΠ μειώνεται -4% το 2015 και -1,6% το 2016

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για το 2015 και 2016 δείχνουν ότι το ΑΕΠ, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα μειωθεί περίπου -5,6% ή -4% το 2015 και -1,6% το 2016.
Θυμίζουμε ότι η πρόβλεψη που είχε υπάρξει από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν για αύξηση του ΑΕΠ +2,9% για το 2015.
Το ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους θα συρρικνωθεί στα 172-173 δισεκ το 2015 και στα 170 δισεκ. το 2016.
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προβλέψει ΑΕΠ στα 184,87 δισεκ. ή αύξηση +2,9% για το 2015.
Άρα μεταξύ του στόχου στα 184,8 δισεκ. και της κατάληξης στα 170 δισεκ. ΑΕΠ το 2016 είναι μια σωρευτική απώλεια περίπου 14,8-15 δισεκ. ευρώ.
Άρα σε επίπεδο ΑΕΠ η Ελλάδα θα χάσει 15 δισεκ. από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.
Να σημειώσομε ότι η σωρευτική ύφεση 2010 με 2016 θα φθάσει το -31% το 1/3 του εθνικού πλούτου της Ελλάδος χάθηκε

Οι καταθέσεις μειώθηκαν στα 119-118 δισεκ. ή μείωση 30 δισεκ. σε 6 μήνες


Οι καταθέσεις ο κοινωνικός πλούτος της χώρας υπέστη δραματική μείωση.
Όμως τι συνέβη αυτούς τους 6 μήνες διαπραγμάτευσης και πώς συμπεριφέρθηκαν οι έλληνες καταθέτες;
Τέλη Ιανουαρίου του 2015 οι καταθέσεις είχαν μειωθεί στα 148 δισεκ. ενώ είχε προηγηθεί μείωση 12 δισεκ. μόνο τον Ιανουάριο του 2015.
Την απώλεια αυτή των 12 δισεκ. δεν θα την προσμετρήσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς ακόμη ήταν διακυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο το γεγονός ότι δεν υπήρξε συμφωνία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας μόνο και μόνο γιατί ήθελε ανατροπή πολιτικού σκηνικού και πρωθυπουργοποίηση ο Τσίπρας, συνέβαλλε καθοριστικά στις μεγάλες εκροές καταθέσεων.
Οι πολίτες φοβήθηκαν και την κινδυνολογία της ΝΔ – που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε -…για τις καταθέσεις.
Από τον Φεβρουάριο του 2015 έως και τις 16 Ιουλίου του 2015 οι καταθέσεις είχαν συρρικνωθεί στα 118-119 δισεκ. ευρώ ή μείωση 30 δισεκ. ευρώ.
Με διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες απέσυραν τις καταθέσεις τους, δεν εμπιστεύονταν την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – και αποδείχθηκε ότι ορθώς δεν εμπιστεύονταν τον ΣΥΡΙΖΑ -.
Το τραπεζικό σύστημα δέχθηκε ένα ισχυρό σοκ απώλειας ρευστότητας και έτσι φθάσαμε στα 89,5 δισεκ. ΕLA ή συνολική εξάρτηση από το ευρωσύστημα 126 δισεκ. ευρώ.
Άρα από την εξάμηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 30 δισεκ. και αυτή η απώλεια καταθέσεων 30 δισεκ. προκάλεσε τεράστιο σοκ στο τραπεζικό σύστημα που οδήγησε στην ντροπιασμένη απόφαση των capital controls.
Τα capital controls είναι ο μηχανισμός προστασίας των τραπεζών….από τους καταθέτες… και ο μηχανισμός που αποδεικνύει πόσο έχει αποτύχει μια κυβέρνηση.

ΕΚΤ και SSM προβλέπουν NPLs στο 50%

Τα NPLs τα προβληματικά δάνεια αυξήθηκαν δραματικά μεταξύ πρώτου και δεύτερου μνημονίου και συνεχίζουν να αυξάνονται και με το τρίτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ύφεση επιδείνωσε τον οικονομικό κύκλο, αύξησε την ανεργία και η ανεργία δραματικά αύξησε τα προβληματικά δάνεια, η οικονομική και τραπεζική αλυσίδα σε πλήρη συγχρονισμό.
Τα NPLs βρίσκονταν στο 35% τέλη του 2014 και μέσα στο 7μηνο του 2015 Ιανουαρίου – Ιουλίου η ΕΚΤ και ο SSM προβλέπει ότι τα NPLs τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα φθάσουν στο 50% δηλαδή αύξηση 15%.
Σε σύνολο δανείων 207-208 δισεκ. η αύξηση των NPLs κατά 15% δηλαδή αύξηση 31 δισεκ. ευρώ.
Ήδη στο α΄ τρίμηνο του 2015 τα NPLs είχα φθάσει στο 37% που σημαίνει επιπλέον αύξηση 13% ή 27 δισεκ. ευρώ με βάση την πρόβλεψη των ΕΚΤ και SSM (μόνιμος μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών).
Άρα το τραπεζικό σύστημα δέχεται ένα σοκ ζημιών από προβληματικά δάνεια, που δραματικά επιδεινώθηκε με τα capital controls κοντά στα 27 δισεκ. ευρώ.
Έτσι εξηγείται γιατί οι ευρωπαίοι προέβλεψαν 10-25 δισεκ. νέες κεφαλαιακές ανάγκες.
Με 27 δισεκ. νέες ζημίες από NPLs μείον 55% το coverage ratio δηλαδή ο δείκτης κάλυψης δανείων με προβλέψεις σημαίνει τελική κεφαλαιακή ζημία 12 δισεκ. ευρώ.
Τα 27 δισεκ. ζημία από τα NPLs προκαλούν κεφαλαιακή ζημία 12 δισεκ. ευρώ..
Άρα έχουμε ζημίες 27 δισεκ. από τα NPLs στα δάνεια και 12 δισεκ. κεφαλαιακή ζημία στις τράπεζες.

Επιπτώσεις σε χρηματιστήριο και ιδιωτική οικονομία
Είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό χρηματιστήριο μένει κλειστό τόσο καιρό και είναι η πρώτη φορά που επιβάλλονται capital controls στις τράπεζες.
Το σοκ στην πραγματική οικονομία δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.
Η ζημία στις αποτιμήσεις εκτιμάται τουλάχιστον 5-6 δισεκ. μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση και στην ιδιωτική οικονομία ζημίες από τα capital controls και ύφεση καθώς και νέοι φόροι περί τα 10 δισεκ. ευρώ.
Η ιδιωτική οικονομία, η μόνη ζωντανή και παραγωγική πηγή πλούτου στην Ελλάδα αποδεκατίζεται με την εμμονική πολιτική της αριστερής κυβέρνησης.
Να ληφθεί υπόψη ότι πριμοδοτείται ο δημόσιος υπάλληλος, που είναι χαμηλότερης απόδοσης και ικανοτήτων από τον ιδιωτικό υπάλληλο, πριμοδοτείται η καθαρίστρια και όχι ο επιστήμονας.
Η αγορά έχει τελειώσει, ενώ η ιδιωτική οικονομία κατεδαφίζεται με τις επιπόλαιες και προσβλητικές για την εθνική οικονομία πρακτικές της αριστερής διακυβέρνησης.
Συμπέρασμα

Ζημία από το ΑΕΠ 2015 με 2016 περί τα 15 δισεκ.
Ζημία από τις καταθέσεις 30 δισεκ.
Ζημία από τα NPLs 27 δισεκ.
Ζημία στην ιδιωτική οικονομία και αγορά όπως το χρηματιστήριο 15 δισεκ.
Σε 6 μήνες η εθνική οικονομία υπέστη ζημία 87 δισεκ. ευρώ.

Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκε να συνάψει δάνειο 82-86 δισεκ. ευρώ για να καλύψει όλη αυτή την εθνική τραγωδία.
Άρα ζημία 87 δισεκ. από τους 6 μήνες διακυβέρνησης της Αριστεράς και 82-86 δισεκ. νέο δάνειο για να καλυφθεί η ζημία που προκάλεσε η διακυβέρνησης της Αριστεράς.
Η αριστερή διακυβέρνηση κόστισε στον ελληνικό λαό 170 δισεκ. ευρώ δηλαδή κόστισε ένα ΑΕΠ.
Αυτό ονομάζεται εθνική οικονομική τραγωδία που θα παραμείνει για αιώνες στην ιστορία.
Πως σε 6 μήνες μια επιπόλαιη πολιτική οδήγησε σε ένα κόστος 170 δισεκ. ευρώ.
Αυτή η παταγώδης αποτυχία θα μείνει ανεξίτηλη για να θυμίζει στην Αριστερά ότι απέτυχε.
Υποσημείωση

Στην ανάλυση μας δεν περιλαμβάνουμε διαφυγόντα κέρδη, επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα, επιπτώσεις στην κτηματαγορά....και προφανώς δεν μπορεί να αποτιμηθεί η λύση για το χρέος...γιατί απλά λύση δεν υπάρχει ακόμη.
Επίσης δεν συμπεριλαμβάνεται το Ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας των 50 δισεκ. όπου αποτελεί πράξη εθνικής μειοδοσίας.
Πέτρος Λεωτσάκος
Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου