Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

<<Το μνημόνιο υπερψηφίστηκε με 229 ναι αλλά η κυβέρνηση αποδεκατίστηκε με 39 απώλειες – Ανασχηματισμός σε 6 υπουργεία>>

Το ερώτημα είναι μπορεί αυτό το θνησιγενές σχήμα κυβερνητικής μειοψηφίας να συνεχίσει;
Το χειρότερο μνημόνιο στην ιστορία της Ελλάδος υπερψηφίστηκε με 229 ΝΑΙ στέλνοντας ένα μήνυμα στην Ευρώπη ότι με αυξημένη πλειοψηφία εγκρίθηκε η συμφωνία.
Η έγκριση από την βουλή του μνημονίου θα δώσει το πράσινο φως στο Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης για να εγκρίνει το δάνειο γέφυρα 7 + 5 δισεκ. δηλαδή 12 δισεκ. καθώς και τα 10 δισεκ. που θα δοθούν άμεσα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Επίσης είναι πιθανό να ξεκλειδώσει και το ELA και να αποφασίσει η ΕΚΤ να χορηγήσει 1,5 με 2 δισεκ. παρ΄ ότι για να λειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα χρειάζονται 7 με 9 δισεκ.
Το μνημόνιο ψηφίστηκε και το μήνυμα στην Ευρώπη δόθηκε, ωστόσο το μνημόνιο έχει καταστεί εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα της Ελλάδος.
Η ψηφοφορία στην Βουλή κατέδειξε ότι το μνημόνιο πέρασε χάριν στην στήριξη της αντιπολίτευσης, η οποία δεν θέλει εκλογές ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μεγάλη απώλεια καθώς 39 βουλευτές είπαν όχι ή δήλωσαν παρών.
(Οι πληροφορίες του bankingnews ανέφεραν για 38-41 βουλευτές)
Το κυβερνητικό σχήμα με 162 βουλευτές βρέθηκε με 123 βουλευτές να εγκρίνουν το μνημόνιο ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη συνολικά 39 απώλειες.
Όχι στο μνημόνιο είπαν 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Παρών είπαν 6 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Απουσίαζε μια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Ναι στο μνημόνιο είπαν 110 βουλευτές σε σύνολο 149 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Το συμπέρασμα της ψηφοφορίας ήταν ότι το μνημόνιο ψηφίστηκε με 129 ναι με υπερκομματική στήριξη κυρίως, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.
Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη σοβαρή πολιτική ήττα καθώς 39 βουλευτές σε σύνολο 149 είπαν όχι ή παρών δείχνοντας ξεκάθαρα την αντίθεση τους στο μνημόνιο.
Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει εκλογές.
Ακόμη και οι βουλευτές που καταψήφισαν δεν θέλουν εκλογές.
Η ΝΔ δεν θα υποβάλλει πρόταση μομφής κατά του ΣΥΡΙΖΑ, θα στηρίξει και τους νόμους στις 22 Ιουλίου ενώ θα ψηφίσει και την συμφωνία του Σεπτεμβρίου την τελική συμφωνία.
Η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει και σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει στο ορατό μέλλον εκλογές.
Το ερώτημα είναι μπορεί αυτό το θνησιγενές σχήμα κυβερνητικής μειοψηφίας να συνεχίσει;
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει έχοντας απώλειες 39 βουλευτών στο κρισιμότερο νομοθέτημα της κυβέρνησης που ήταν το μνημόνιο;
Ανασχηματισμός σε 5 ή 6 υπουργεία

Λαφαζάνης, Στρατούλης, Ήσυχος ήταν οι 3 εκ των υπουργών που είπαν ΟΧΙ στο μνημόνιο.
Σήμερα 16 Ιουλίου ο Τσίπρας θα ανακοινώσει ευρύ ανασχηματισμό, δεν θα περιοριστεί μόνο στους 3 υπουργούς που είπαν όχι αλλά θα διευρυνθεί ίσως σε 5 ή 6 ίσως και 7 υπουργεία.
Ο ανασχηματισμός είναι επιβεβλημένος για να άρει το αδιέξοδο προσωρινά στην κυβέρνηση, ωστόσο πως θα πορευθεί η κυβέρνηση και ειδικά ο Τσίπρας εν μέσω διάχυτης αμφισβήτησης και με 39 απώλειες βουλευτών του;
Όταν θα ξεκινήσει η εφαρμογή του σκληρότατου μνημονίου είναι 100% βέβαιο ότι οι απώλειες στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα αυξηθούν και τότε ίσως αποδειχθεί μονόδρομος οι εκλογές ή η κυβέρνηση ειδικού σκοπού.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου