Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

<<Συμφωνία πολιτικών αρχηγών για λύση σε 5 άξονες - Τι προβλέπεται για χρηματοδότηση, χρέος, ανάπτυξη - Όλο το ανακοινωθέν>>


Καθολικό το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα με ποσοστό 61,31%
(Συνεχής Ενημέρωση) Λύση σε πέντα άξονες ζητούν για την Ελλάδα οι πολιτικοί αρχηγοί - Το κοινό ανακοινωθέν
Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα συμβάλλει στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου
Στην ανάγκη να υπάρξει λύση, η οποία θα βασίζεται σε πέντε βασικούς άξονες, συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως τονίζεται στο κοινό ανακοινωθέν που προσυπογράφουν όλοι πλην του ΚΚΕ.
Αναλυτικά, κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

- Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.

- Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.

- Iσχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

- Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

- Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

Όπως επίσης τονίζεται στο ανακοινωθέν, ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 6η Ιουλίου 2015 και ώρα 10:00, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την Προεδρία του.
Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:
- O Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας,
- Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης,
- Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης,
- Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτριος Κουτσούμπας,
- Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και
- Η Πρόεδρος του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος», κα Φώφη Γεννηματά.
Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος.
Στην συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους.
Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί –με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην εξής κοινή ανακοίνωση:
«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.
Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων».
Το παρασκήνιο της μαραθώνιας σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο
Στην αποδοχή της πρότασης του προέδρου της Κομισιόν, J. C. Juncker συγκλίνουν οι πολιτικοί αρχηγοί, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε τη στήριξή τους.
Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στην κατάρτιση ενός κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο θα αποτελέσει το διαπραγματευτικό όπλο του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα κατά τις κρίσιμες επαφές αύριο Τρίτη 7 Ιουλίου στη Σύνοδο Κορυφής.
Το κοινό ανακοινωθέν δεν φέρει την υπογραφή και επομένως ούτε τη στήριξη του ΚΚΕ.
Μόλις χθες ο ελληνικός λαός απέρριψε με 61% τις προτάσεις των δανειστών.
Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, A. Merkel, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παρουσιαστούν, αύριο Τρίτη 7 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στους Ευρωπαίους ηγέτες.
Όπως επιβεβαιώνουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel.
Συμφώνησαν ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει αύριο Τρίτη στη Σύνοδο Κορυφής τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, επιβεβαιώνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.
O πρωθυπουργός αναζητά τη χρυσή τομή, την ώρα που οι Γερμανοί απαιτούν από την Ελλάδα τη λήψη μέτρων ύψους 13 δισ. ευρώ, για δάνεια έως 50 δισ. ευρώ.
Θεοδωράκης: Θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις - Η ΕΚΤ να λάβει υπόψιν της τις ανάγκες ρευστότητας της Ελλάδας
Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει άμεσα συμφωνία, επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τις εξελίξεις, τόνισε, για να προσθέσει πως πρέπει να διαψεύσουμε όσους θεωρούν ότι η Ε.Ε. μπορεί να υπάρξει χωρίς τους Έλληνες.
Υπήρχε μία ανταλλαγή απόψεων για όσα έγινε και όσα θα γίνουν, σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης, για να προσθέσει πως η ρήξη με την Ε.Ε. προϋποθέτει μία άλλη στρατηγική.
Είμαστε στην τελευταία μεγάλη προσπάθεια ώστε να υπάρξει συμφωνία, τόνισε, για να συμπληρώσει πως η ΕΚΤ πρέπει να λάβει υπόψιν της τις ανάγκες ρευστότητας της χώρας.
Δεν μπορούμε να ξέρουμε τη στάση των εταίρων μας, πρόσθεσε, για να επισημάνει πως οι άνθρωποι που θα κάνουν τις νέες διαπραγματεύσεις θα κινούνται σε περιθώριο συνεννόησης και όχι ρήξης.
Θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, διεμήνυσε ο κ. Θεοδωράκης για να προσθέσει πως "ο πρωθυπουργός έντιμα μας είπε τις προτάσεις που σκέφτεται να κάνει στην Ευρώπη".
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τις εξελίξεις, κατέληξε.
Μεϊμαράκης: Η ΝΔ έχει αποδείξει ότι βάζει τα συμφέροντα πάνω απ' όλα - Να στηριχθεί η ανάπτυξη
Η ΝΔ έχει αποδείξει ότι βάζει τα συμφέροντα πάνω απ' όλα, διεμήνυσε ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.
Όπως τόνισε, τώρα πρέπει να παροτρύνουμε την κυβέρνηση να φέρει τη συμφωνία όπου υποσχέθηκε, αλλά και να ξαναβρούμε την ενότητα που απαιτείται.
Είμαστε στο "και πέντε", με κλειστές τράπεζες, κατήγγειλε, για να προσθέσει πως η σημερινή κατάσταση είναι πολύ χειρότερη με ευθύνη της κυβέρνησης.
Αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει πιο πριν, τόνισε ωστόσο, για να προσθέσει πως χάθηκε χρόνος.
Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή, διεμήνυσε.
Γεννηματά: Δεν υπάρχει εντολή για ρήξη - Επιτακτική ανάγκη η συνέχιση των διαπραγματεύσεων
Δεν υπάρχει εντολή για ρήξη, διεμήνυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου, μετά το πέρας του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
Είναι επιτακτική ανάγκη η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, τόνισε η Φώφη Γεννηματά, για να καταγγείλλει μάλιστα πως εάν αυτή η πρωτοβουλία είχε αναληφθεί νωρίτερα, πολλά από όσα βιώνουμε σήμερα θα τα είχαμε αποφύγει.
Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού δυστυχώς γίνεται στο "και πέντε", κατήγγειλε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Καμμένος: Μονόδρομος η συμφωνία - Ο λαός δεν τρομοκρατείται και δεν απειλείται
Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
Ο ελληνικός λαός δεν τρομοκρατείται, δεν απειλείται, διεμήνυσε ο κ. Καμμένος, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα πως το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών συμφώνησε σε κοινή ανακοίνωση, την οποία ωστόσο δεν προσυπογράφει το ΚΚΕ.
Ο πρωθυπουργός έχει την απόλυτη στήριξη των αρχηγών των κομμάτων, τόνισε ο κ. Καμμένος, για να χαρακτηρίσει μονόδρομο τη συμφωνία.
Η λύση πρέπει να δοθεί άμεσα ώστε η Ελλάδα να μπει στον δρόμο της ευημερίας, πρόσθεσε, για να εξηγήσει πως το σύνολο των πολιτικών κομμάτων δίνει την δύναμη στον πρωθυπουργό να διαπραγματευτεί για το καλό του ελληνικού λαού.
Θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν, το οποίο υπογράφεται από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην του κ. Κουτσούμπα, επανέλαβε ο κ. Καμμένος.
Koυτσούμπας: Το ΚΚΕ διαφώνησε στο κοινό ανακοινωθέν - Δεν μπορεί να υπάρξει φιλοεργατική διαπραγμάτευση εντός της ΕΕ
Το ΚΚΕ διαφώνησε στο κοινό ανακοινωθέν, διεμήνυσε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Δ. Κουτσούμπας, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
Δεν μπορεί να υπάρξει φιλοεργατική διαπραγμάτευση εντός της ΕΕ, διεμήνυσε ο κ. Κουτσούμπας, για να προσθέσει πως "Εκφράσαμε τις απόψεις του ΚΚΕ τόσο για τις εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος όσο και για τα προβλήματα του λαού".
Ο μαραθώνιος επαφών και συνομιλιών
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος είχαν μπαράζ επαφών ενόψει της  κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, αύριο Τρίτη 6 Ιουλίου 2015.
Το μαραθώνιο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, το οποίο συνεδριάζει από τις 10 το πρωί, διεκόπη για να συνομιλήσουν με τον Γάλλο πρόεδρο, F. Hollande οι κ.κ. Τσίπρας, Παυλόπουλος.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi και με την Καγκελάριο Merkel. 

Επίσης, περί τις 13:25 μετέβη στο προεδρικό ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, καθώς ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin, μετά από αίτημα του δεύτερου.
Εντύπωση προκαλεί η μαραθώνια διάρκεια του συμβουλίου, σημάδι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια επί της ουσίας συζήτηση για τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να συνδράμουν στο να υποστηριχθεί η σαφής και ξεκάθαρη ετυμηγορία του ελληνικού λαού για μια βιώσιμη λύση.
Δεν αποκλείεται να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν μετά το πέρας της συνεδρίασης, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο δημουργίας μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης. 
Στο μεταξύ, την παραίτησή του γνωστοποίησε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης σήμερα το πρωί, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για αντικατάστασή του από πρόσωπο που θα συμφωνήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων.
Όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, το όνομα του αντικαταστάτη του κ.Βαρουφάκη, θα ανακοινωθεί μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη στο Προεδρικό Μέγαρο.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, από το οποίο αναδείχθηκε με 61,31% το «όχι» έναντι του 38,69% του ΝΑΙ, προκάλεσε έντονες και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Σήμερα πραγματοποιείται συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ενώ έντονες είναι και οι διαβουλεύσεις σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, τα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να «κλείσει» άμεσα η συμφωνία με τους δανειστές.
Έκτακτη συνάντηση θα έχουν την Δευτέρα το βράδυ στο Παρίσι, η Angela Merkel και ο Francois Hollande, ενώ την ίδια μέρα, η ΕΚΤ θα συνεδριάσει προκειμένου να αποφανθεί επί του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.
Σύνοδος Κορυφής και Eurogroup την Τρίτη, ανακοίνωσε τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου