Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

<<Σοκ και δέος από την πτώση στα χρηματιστήρια της Κίνας - Φόβοι για «θύελλα» στις διεθνείς αγορές>>

Τα μέτρα που έχει λάβει το Πεκίνο σε κάποιες περιπτώσεις παραπέμπουν σε ένα κινεζικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών υποχώρησαν οι αγορές της Κίνας, με τους αναλυτές πλέον να κάνουν λόγο ανοιχτά για την έναρξη μιας επικίνδυνης bear-market.
Ο Shanghai Composite υποχώρησε κατά 5,1%, στις 3.535,63 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτανε έως και το -8,2%, ήτοι τη μεγαλύτερη πτώση από το 2007.
Ο δείκτης είχε κερδίσει 28% της αξίας του από την αρχή του έτους έως τις 12 Ιουνίου, όταν και ξεκίνησε η πτώση οδηγώντας την κινεζική κυβέρνηση να παρέμβει με αγορές μετοχών από κρατικά funds και με την μείωση του βασικού επιτοκίου από την Κεντρική Τράπεζα.
Η PBoC έχει προχωρήσει σε μείωση του ποσοστού των ελάχιστων τραπεζικών αποθεματικών προκειμένου να αυξήσει τη ρευστότητα στην αγορά.
Αν και αυτό το μέτρο πάντα χρειάζεται χρόνο, η επιθετικότητα της PBoC, δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης.
Μάλιστα, 21 κινεζικοί brokers συνέστησαν κοινό ταμείο ύψους 120 δισ. γουάν προκειμένου να επενδύσουν σε Blue chips.
Υπενθυμίζεται ότι η αξία των κινεζικών μετοχών υπερδιπλασιάστηκε στο διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2014 και Ιουνίου 2015, παρότι η πραγματική οικονομία της Κίνας εμφανίζει σημάδια αποδυνάμωσης.
Μόλις 18 μετοχές, από τις 1.106 συνολικά, σημείωσαν σήμερα άνοδο, ενώ πληθαίνουν οι προσπάθειες των εταιρειών που αναστέλλουν τη διαπραγμάτευσή τους, για οποιοδήποτε λόγο, προκειμένου να ανακόψουν τις ρευστοποιήσεις που πλήττουν τις αποτιμήσεις τους.
Σύμφωνα με τον Michael Every της Rabobank, ο δείκτης οδεύει προς τις 2.500 μονάδες, αποδίδοντας την πορεία του χρηματιστηρίου στην απληστία και το φόβο.
Στη «φούσκα» του κινεζικού χρηματιστηρίου έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες μικροεπενδυτές, που δανείστηκαν για να μετάσχουν στο όνειρο του γρήγορου και εύκολου πλουτισμού.
Στο μεταξύ, τουλάχιστον 1.301 εταιρείες έχουν αναστείλει τη διαπραγμάτευσή τους στις κύριες αγορές της Κίνας, «κλειδώνοντας» 2,6 τρισ. δολάρια σε μετοχές ή το 40% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς.
Πλήθος αναλυτών εκφράζει πλέον τις ανησυχίες του για τις επιπτώσεις της πτώσης στην οικονομία, η οποία ενδέχεται να αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό κάτω από 7%.
Από τη μεριά του, τα μέτρα που έχει λάβει το Πεκίνο σε κάποιες περιπτώσεις παραπέμπουν σε ένα κινεζικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ωστόσο όσο και να παρεμβαίνουν οι αρχές, η πτώση των αγορών δεν σταματά.
Η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, βρίσκεται πλέον στην δίνη μιας από τις μεγαλύτερες και πιο απότομες πτώσεις στην ιστορία των χρηματιστηρίων.
Όπως παρατηρούν οι αναλυτές, πρόκειται για τη χειρότερη πτώση εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, η οποία δεν έχει σταματήσει ακόμη και κατόπιν παρεμβάσεων της κινεζικής κυβέρνησης, ενώ μπορεί να εξελιχθεί σε μια πραγματική «θύελλα» για τις αγορές όλου του κόσμου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου