Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Το Grexit το πιο πιθανό σενάριο για την Ελλάδα - Deutsche bank: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει το μνημόνιο >>

Αμερικανοί και γερμανοί…επενδυτικοί οίκοι συγκλίνουν στην άποψη ότι το Grexit συνεχίζει να αποτελεί το βασικό σενάριο για την Ελλάδα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνάει την χώρα δεν πιστεύει το μνημόνιο άρα πως θα εφαρμοστούν τα μέτρα που ψηφίζονται στην ελληνική βουλή….διερωτώνται η J P Morgan και η Deutsche bank.
Η Ελλάδα ψηφίζει τα προαπαιτούμενα και τους εφαρμοστικούς νόμους αλλά όπως αναφέρει η Γερμανική τράπεζα Deutsche Bank είναι αναμφισβήτητα αληθές ότι υπάρχει κάτι εντελώς παράλογο στην έγκριση των νέων όρων διάσωσης.
Η κυβέρνηση στην Ελλάδα που θα κληθεί να εφαρμόσει το νέο μνημόνιο αντιτίθεται ανοιχτά τη συμφωνία.
Υπάρχει μια αντίφαση στην Ελλάδα υπάρχει μια κυβέρνηση όπου ταυτόχρονα είναι και αντιπολίτευση, η κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει το μνημόνιο.
Και η Deutsche bank δεν είναι μόνη που εκφράζει τον προβληματισμό της.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα J P Morgan υποστηρίζει ότι μετά την συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ, το Grexit συνεχίζει να παραμένει βασικό σενάριο.
Στην ανάλυση της η J P Morgan σε έκθεση της με ημερομηνία 23 Ιουλίου αναφέρει ότι ο δρόμος μπροστά φαίνεται μακρύς και δύσκολος.
Το πρόγραμμα είναι πιθανό να επιβάλει μια σημαντική δημοσιονομική λιτότητα σε μια οικονομία που βρίσκεται ήδη σε βαθιά ύφεση, δίνει μάχη με ένα δυσλειτουργικό τραπεζικό σύστημα, ενώ η εμπιστοσύνη έχει υποστεί ένα μεγάλο σοκ.
Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς οι βραχυπρόθεσμες καθοδικές πιέσεις στην οικονομία θα αλληλεπιδρούν με την ελληνική πολιτική.
 Για πολλές χώρες της Βόρειας Ευρώπης το τρίτο πρόγραμμα αποτελεί μια «τελευταία ευκαιρία» για την συμμετοχή της Ελλάδος στο ευρώ.
 Ως εκ τούτου, αμέσως  μόλις το πρόγραμμα αποτύχει ή παρατηρηθούν αποκλείσεις….το Grexit θα επανέλθει στο προσκήνιο που παραμένει.
Η Ευρώπη έχει νομιμοποιήσει σε επίπεδο πλάνων το Grexit.
Κατά την J P Morgan οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ υπερβαίνουν το 50%.
Λίγοι στο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πραγματικά το νέο πρόγραμμα – μνημόνιο.
Αναμένεται ο ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία για να επαναδιαπραγματευθεί.
Λαμβάνοντας υπόψη τις αμφιβολίες σχετικά με την εφαρμογή, οι πιστωτές είναι πιθανό να είναι ασυνήθιστα πιεστικοί ζητώντας συγκεκριμένα βήματα, συγκεκριμένες ενέργειες και χρονοδιάγραμμα που οι ελληνικές αρχές πρέπει να τηρήσουν.
Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το σχεδιασμό του προγράμματος θα είναι δύσκολες.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας έχει αναγκαστεί να στηρίζεται στα κόμματα της αντιπολίτευσης για να περάσει το μνημόνιο από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Ωστόσο, οι απώλειες που έχει υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν οριοθετηθεί.
Εν τω μεταξύ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κοινωνία συνεχίζει να εμπιστεύεται την πολιτική Τσίπρα ενώ αν προκηρύσσονταν  νέες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις κέρδιζε.
Ως εκ τούτου, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές.
Αν και δεν είναι σαφές αν αυτό θα συμβεί, υπάρχουν σαφώς τα προαπαιτούμενα για να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα είτε ενόψει διαπραγματεύσεων για την τελική συμφωνία είτε με την εφαρμογή του μνημονίου.
Και αν η κυβέρνηση δεν προκηρύξει νέες εκλογές, μένει να δούμε πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα τακτοποιήσει τα εσωκομματικά του εν μέσω…εφαρμογής του μνημονίου.
Οι προτάσεις από την ελληνική πλευρά πριν από την 5η Ιουλίου που πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα προέβλεπαν  αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική που ξεπερνάει το 2% του ΑΕΠ για το 2015 και περίπου 1% του ΑΕΠ στις αρχές του 2016.
Οι επιδράσεις από τα μέτρα στις συντάξεις και τον ΦΠΑ και των μέτρων που έχουν νομοθετηθεί μέχρι σήμερα αφορούν σχεδόν το 0,5% του ΑΕΠ.
Θα είναι σημαντικό να δούμε σε ποιο βαθμό το τρίτο πρόγραμμα προβλέπει περαιτέρω δημοσιονομική σύσφιξη σε βραχυχρόνιο ορίζοντα.
Το μέγεθος της δημοσιονομικής σύσφιξης θα μπορούσε να  μετριαστεί από μια καλύτερη ιεράρχηση των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Όμως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που δείχνουν ότι η ΕΕ θα είναι πολύ αυστηρή μεσοβραχυχρόνια με την Ελλάδα και την δημοσιονομική της προσαρμογή.
Εν τω μεταξύ, το καθεστώς των ελέγχων κεφαλαίου στις τράπεζες  θα είναι μια διοικητική πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση, όπως την ανάγκη να πληρώσει για εισαγωγές τροφίμων, καυσίμων, ιατρικές προμήθειες, καθώς και εισροές για τη βιομηχανία.
Υπάρχουν ήδη αναφορές για σοβαρά προβλήματα στην οικονομία της Ελλάδος.
Η Ελλάδα βραχυχρόνια εμφανίζεται ότι έχει αποφύγει το Grexit  όμως τα επόμενα τρίμηνα θα είναι πολύ δύσκολα για την οικονομία και η αμοιβαία δυσπιστία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, είναι πιθανό να παραμείνει.
Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για ένα τρίτο πρόγραμμα και η εφαρμογή των μέτρων είναι ικανές συνθήκες να διατηρήσουν τις πιθανότητες για Grexit πάνω από 50%
Οι πιθανότητες να επανεμφανιστούν οι συγκρούσεις μεταξύ Ελλάδος και δανειστών είναι πολύ μεγάλες καταλήγει η J P Morgan.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου