Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

<<Μόνο με γενναίο haircut στο χρέος η Ελλάδα θα μπορέσει να παραμείνει στο ευρώ>>

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ελλάδα να κατορθώσει ποτέ αποπληρώσει το χρέος της
Τη μεγάλη αμαρτία του ευρώ, που απειλεί την ίδια την ύπαρξή του και δεν αφορά αποκλειστικά στην Ελλάδα, επιχειρεί να παρουσιάσει ο διάσημος οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Harvard, Kenneth Rogoff.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, τα λάθη που έγιναν κατά το ξέσπασμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους το 2010 έρχονται ξανά στο προσκήνιο για να προστεθούν στο τρέχον ελληνικό δράμα.
Ποια είναι όμως η μεγάλη αμαρτία του ευρώ, κατά τον διεθνούς φήμης οικονομολόγο;
Η απροθυμία για αναδιαρθρώσεις χρέους κατά το ξέσπασμα της κρίσης, κάτι το οποίο εάν συνέβαινε ήδη από το 2010, θα είχε περιορίσει το βαρύ φορτίο του κόστους και των επιπτώσεων της κρίσης.
"Αν οι αναδιαρθρώσεις κρατικού χρέους είχαν πραγματοποιηθεί ήδη από τότε, η όλη διαδικασία θα ήταν πολύ λιγότερο κοστοβόρα σήμερα", αποκαλύπτει ο Rogoff, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο CNBC.
Όμως κανείς από τους πιστωτές δεν δεχόταν κάτι τέτοιο για μια ευρωπαϊκή χώρα - και δη την Ελλάδα - ώστε να μην δημιουργηθεί προηγούμενο για τις άλλες χώρες της περιφέρειας, όπως η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Εάν ήδη από τότε, από το 2010, είχε πραγματοποιηθεί μια μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τότε όλες οι χώρες της περιφέρειας θα ζητούσαν ίση μεταχείριση.
Ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα;
Σύμφωνα με τον Rogoff, δεν υπάρχει καμία περίπτωση η χώρα να κατορθώσει να αποπληρώσει το χρέος της.
Όπως προσθέτει, για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ υπάρχει μόνο ένας δρόμος.
Οι Ευρωπαίοι να συναινέσουν σε ένα μεγάλο haircut στο ελληνικό χρέος.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου