Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

<<Στο σημείο χωρίς επιστροφή η Ελλάδα - Παγιδεύτηκε στο ευρώ - Προς παράλληλο νόμισμα>>

Η Ελλάδα παγιδεύτηκε στο ευρώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να το εγκαταλείψει, γιατί το οικονομικό χάος που θα προκληθεί θα είναι τεράστιο
Στο χείλος της καταστροφής βρίσκεται η Ελλάδα, προειδοποιεί μέσω νέου του άρθρου στους New York Times ο γνωστός οικονομολόγος, Paul Krugman.
Μέσω και του νέου του άρθρου, ο οικονομολόγος επαναλαμβάνει την πάγια θέση του πως η δημιουργία του ευρώ ήταν ένα τρομερό λάθος, καθώς η Ευρώπη δεν διέθετε τα εχέγγυα για ένα ενιαίο νόμισμα που θα μπορούσε να πετύχει.
Όμως η απόφαση να αποχωρήσεις από μια νομισματική ένωση, κατά τον Krugman, είναι ακόμη πιο δύσκολη και πιο τρομακτική από την απόφαση να εισαχθείς στη νομισματική ένωση.
Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή.
Οι τράπεζες είναι προσωρινά κλειστές, ενώ έχουν επιβληθεί capital controls.
Πλέον είναι εξαιρετικά πιθανό η ελληνική κυβέρνηση να μην είναι σε θέση να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις.
Υπό το πρίσμα αυτό, η Ελλάδα ίσως καταφύγει τελικώς στη λύση της υιοθέτησης ενός παράλληλου νομίσματος.
Καθώς η αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα της Κυριακής έχει αρχίσει, η Ελλάδα πρέπει να ψηφίσει όχι, εκτιμά ο οικονομολόγος.
Η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνει ο ίδιος, θα πρέπει να είναι έτοιμη να εγκαταλείψει, εάν χρειαστεί, το ευρώ.
Για τον Krugman, γνωστό πολέμιο της λιτότητας, η ελληνική οικονομία κατέρρευσε, έως έναν μεγάλο βαθμό, εξαιτίας των αυστηρών μέτρων που υιοθετήθηκαν στη χώρα.
Η Ελλάδα παγιδεύτηκε στο ευρώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να το εγκαταλείψει, γιατί το οικονομικό χάος που θα προκληθεί θα είναι τεράστιο.
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσει η λιτότητα στην Ελλάδα.
Οι δανειστές δεν το έχουν αντιληφθεί αυτό και ακόμη και την ύστατη στιγμή δεν έχουν σταματήσει να διατυπώνουν τελεσίγραφα απέναντι στην Ελλάδα.
Εάν τα αποδεχθεί αυτά τα τελεσίγραφα ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, θα καταστρέψει τον πολιτικό λόγο ύπαρξής του.
Για αυτό απορρίπτει συνεχώς τα τελεσίγραφα των δανειστών.
Ο στόχος τελικά είναι να εξωθήσουν τον Αλέξη Τσίπρα σε παραίτηση, κάτι το οποίο πιθανότατα θα συμβεί, εάν οι Έλληνες φοβηθούν και ψηφίσουν ναι στο δημοψήφισμα...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου