Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

<<Σκεπτικισμός για τη συμφωνία και φόβοι για bail in – Οι λόγοι της κατάρρευσης των τραπεζών>>

Σύμφωνα με τη Βασιλική Τράπεζα της Σκωτίας η Πειραιώς και η Αlpha Bank είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε ένα bail in
Με την καταβαράθρωση των τραπεζικών μετοχών για τρεις συνεχόμενες μέρες ασχολείται και το Sky News και την αποδίδει ως ένα σημείο στον προβληματισμό των αγορών για το αν η συμφωνία για το τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα επιτευχθεί στις 18 Αυγούστου.
Έλληνες αξιωματούχοι είναι πεπεισμένοι ότι το τρίτο πακέτο διάσωσης των 86 δις. ευρώ θα συμφωνηθεί στην ώρα του, έτσι ώστε να πληρωθεί και η ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.
Αλλά οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση από τη Δευτέρα που άνοιξε και πάλι το Χρηματιστήριο.
Η Εθνική Τράπεζα έχει δει το 70% της αξίας της να διαβρώνεται από τη μέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία. Αυτό ισοδυναμεί με 3,4 δις. να έχουν σβηστεί από την αξία της τράπεζας από τον Ιανουάριο.
Τα πράγματα δεν είναι πιο ρόδινα για την Τράπεζα Πειραιώς που οι μετοχές της έχουν απώλειες -30% κάθε μέρα από τη Δευτέρα που άνοιξε ξανά το Χρηματιστήριο.
Από το 2007 οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας έχουν πέσει κατά 98,6% , προκαλώντας απώλειες περίπου 100 δις. ευρώ στους μετόχους.
Και οι άλλες τρεις τράπεζες δεν τα πάνε και πολύ καλύτερα.
Πέρα από τον σκεπτικισμό σχετικά με τη νέα συμφωνία, οι επενδυτές φοβούνται κι ένα bail in.
To bail in σημαίνει ότι τις απώλειες των τραπεζών, που θα καταρρέουν θα επωμιστούν οι κάτοχοι ομολόγων και οι μεγάλοι καταθέτες.
Σ
ύμφωνα με στοιχεία της Βασιλικής Τράπεζας της Σκωτίας, οι δύο ελληνικές τράπεζες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε ένα bail in είναι η Πειραιώς και η Alpha Bank.
Φοβούμενοι ότι θα χάσουν τις αποταμιεύσεις τους οι Έλληνες πολίτες τράβηξαν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν τα χρήματά τους από τις τράπεζες.
Σύμφωνα με τη ΤτΕ 40 δις. ευρώ (23% του ΑΕΠ) αποσύρθηκαν από τις τράπεζες το πρώτο μισό του 2015.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ακόμα το μαξιλαράκι του ELA, που αυξήθηκε στα 89,9 δις. ευρώ στα μέσα του Ιούλη.
Μία έκθεση από το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR)  αναφέρει ότι η Ελλάδα χρειάζεται πάνω από 95 δις. ευρώ ελάφρυνση χρέους για να αποφύγει μία μόνιμη ύφεση.
Οι πιθανότητες μίας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μειώθηκαν δραστικά μετά το δάνειο γέφυρα των 7,1 δις. ευρώ.
Αλλά από τη στιγμή που αυτά τα λεφτά δόθηκαν στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ, οποιαδήποτε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας θα μπορούσε να επαναφέρει τον κίνδυνο του Grexit στο μυαλό των επενδυτών.
Γραφείο στοιχημάτων δίνει τελευταία ποσοστό 8% για Grexit, ενώ στις αρχές του Ιουλίου ήταν στο 39%.
Το NIESR συνοψίζοντας αναφέρει ότι « η ειρωνεία είναι πως αν η Ελλάδα πιεστεί για να φύγει από το ευρώ, το κόστος που θα πληρώσουν οι πιστωτές είναι μεγαλύτερο από το καταγεγραμμένο, απαιτητό χρέος εφόσον μείνει στην ευρωζώνη».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου